2018. október 28. 15:32
-

 A francia kormány arra fogja kérni az autóipari vállalatokat, hogy vegyenek részt a környezetszennyező korosabb autók legújabb, kevésbé szennyező modellekre cserélésének pénzügyi ösztönzésében - jelentette ki a francia Le Parisien napilap vasárnapi számában megjelent interjúban Bruno Le Maire pénzügyminiszter. 

A pénzügyminiszter és Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter hétfőn az autóipari vállalatok, közöttük a Renault és a PSA képviselőivel folytat majd tárgyalásokat az ország járműállománya modernizálásának lehetőségeiről. "A környezetvédelmi miniszterrel arra fogjuk kérni őket, hogy vegyenek részt a cserére ösztönző programok finanszírozásában" - mondta. 
    
A pénzügyminiszter az interjúban leszögezte, hogy az új támogatási programnak sokkal hatékonyabbnak kell majd lennie az előzőnél. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a támogatás tényleges mértékét az autógyártókkal kell még megbeszélni.


    
A francia Les Echos lap a héten korábban már beszámolt arról, hogy a francia autógyárak saját költségen finanszírozott modellcsere-ösztönző programok bevezetéséről egyeztetnek egymással.

Mindeközben nagy nyugdíjalapok és vagyonkezelők szólítottak fel 55 nagyvállalatot, hogy tetteik és nyilvános állsáfoglalásaik legyenek szinkronban egymással, és ne fúrják meg a színfalak mögött a párizsi klímaegyezmény határozatait.