4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

55 óriásmultit hív tetemre két nyugdíjalap, amely összesen 2 trillió dollárnyi vagyon kezel. Az ok: a 7 autóipari és 10 olajipari óriáscéget is soraiban tudó 55 vállalat átláthatatlan lobbitevékenysége a klímaváltozást illetően.

A Church of England Pension Board (az anglikán egyház befektetéseit intéző szervezet) és a svéd AP7 nyugdíjalap vezetésével több nagy befektető írt levelet 55 multinak, kérdőre vonva őket a klímaváltozással kapcsolatos álszentnek tartott lobbitevékenységük miatt - írja a Financial Times. A 2 trillió dollárt kezelő befektetési alapok azzal vádolják többek közt a BMW-t, a BP-t és az ArcelorMittalt is, hogy a színfalak mögötti lobbizással aláássák a globális felmelegedést fékezni kívánó erőfeszítéseket, miközben nyilvánosan támogatják azokat.

Ez akár fordulatot is hozhat a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen most nem civil szervezetek, tudósok vagy politikusok próbálják rákényszeríteni vagy jobb belátásra bírni a nagy szennyezőket, hanem saját befektetőik.

A hét autógyártót és tíz olajcéget is megcélzó megkeresés felszólítja a cégeket, hogy vizsgálják felül és tegyék transzparenssé a különböző szakmai szervezeteken keresztül képviselt álláspontjaikat. A felhívás néhány héttel az ENSZ által kiadott vészjósló jelentés - amely szerint ha 3 fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor az évszázad végére megszűnik az élet a Földön - után érkezett meg a klímaváltozásért felelősnek tartott vállalatokhoz.

Adam Matthews, a  Church of England Pension Board etikai igazgatója szerint aggasztó, hogy a cégek a nyilvánosság előtt szavakban elkötelezettnek tűnnek a Párizsi egyezmény mellett, ám a színfalak mögött ezzel teljesen ellentétesen cselekednek, gyakran azokon a szakmai szövetségeken keresztül lobbizva, amelyeknek tagjai.

Matthews elmondta, hogy "nagyon szeretnék látni, hogy a klímegyezmény mellett elkötelezett cégek ugyanezt képviselik lobbitevékenységük során is". Matthews úgy véli, hogy a "félrevezető és helytelen vállalati lobbizás" aláássa a kormányok képességét, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

"A szakmai szövetségek befolyásukat gyakran zárt ajtók mögött, a közvélemény előtt mélyen elrejtve gyakorolják. Rengetegszer léptek közbe a szakmai szövetségek, hogy késleltessék, megakadályozzák vagy enyhítsék az éghajlatváltozás problémáit célzó szabályokat" - mondta a lapnak Matthews.

Az 55 cég beazonosítását az InfluenceMap nevű non-profit szervezet végezte el, amely a lobbitevékenységeket vizsgálja. A vállalkozásokat az éghajlat-politikájuk szerint értékelték, figyelembe véve a döntéshozókra gyakorolt hatásuk mértékét, valamint azt, hogy a nyilvánosan vallott álláspontjuk megfelel-e a nevükben eljáró szakmai szövetségek cselekedeteinek.

Idén, a két nyugdíjalap vezetésével több befektető hozott részvényesi határozatot, hogy a Rio Tinto fedje fel lobbigyakorlatát. Matthews most azt mondta, több céggel kapcsolatban is hozhatnak ilyen határozatokat. A nyugdíjalapok mellett olyan vagyonkezelők is aláírták a felszólítást, mint a Legal & General Investment Management, amely Anglia legnagyobb vagyonkezelője vagy a holland Robeco.

A levélben felhívták a cégek figyelmét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbitevékenységük a szabályozási kockázatok mellett jogi és reputációs veszélyeket is jelent. A felszólítás figyelmeztet a rendszerszintű gazdasági kockázatokra is, mert a párizsi megállapodás végrehajtásának késedelme növelte az éghajlatváltozás fizikai kockázatát és megingatta a gazdasági stabilitást. A befektetők szerint ez bizonytalanságot és volatilitást eredményezhet az általuk kezelt portfóliókban.

Az AP7 svéd nyugdíjalap képviselője, Charlotta Dawidowski Sydstrand úgy vélte, hogy a jelenlegi klímapolitika globális "fenyegetést jelent abefektetési portfólióik hosszú távú értéknövekedésére". "Ezen a ponton elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a cégek az ambiciózus éghajlat-politika ellen dolgoznak, akár közvetlenül, akár üzleti szervezeteiken keresztül" - mondta Dawidowski Sydstrand, majd azt is hozzátette, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbizást "értékelni, kezelni és transzparensen jelenteni kell".

A BMW, a BP és az ArcelorMittal az FT megkeresése ellenére sem volt hajlandó az ügyet kommentálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!