<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

55 óriásmultit hív tetemre két nyugdíjalap, amely összesen 2 trillió dollárnyi vagyon kezel. Az ok: a 7 autóipari és 10 olajipari óriáscéget is soraiban tudó 55 vállalat átláthatatlan lobbitevékenysége a klímaváltozást illetően.

A Church of England Pension Board (az anglikán egyház befektetéseit intéző szervezet) és a svéd AP7 nyugdíjalap vezetésével több nagy befektető írt levelet 55 multinak, kérdőre vonva őket a klímaváltozással kapcsolatos álszentnek tartott lobbitevékenységük miatt - írja a Financial Times. A 2 trillió dollárt kezelő befektetési alapok azzal vádolják többek közt a BMW-t, a BP-t és az ArcelorMittalt is, hogy a színfalak mögötti lobbizással aláássák a globális felmelegedést fékezni kívánó erőfeszítéseket, miközben nyilvánosan támogatják azokat.

Ez akár fordulatot is hozhat a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen most nem civil szervezetek, tudósok vagy politikusok próbálják rákényszeríteni vagy jobb belátásra bírni a nagy szennyezőket, hanem saját befektetőik.

A hét autógyártót és tíz olajcéget is megcélzó megkeresés felszólítja a cégeket, hogy vizsgálják felül és tegyék transzparenssé a különböző szakmai szervezeteken keresztül képviselt álláspontjaikat. A felhívás néhány héttel az ENSZ által kiadott vészjósló jelentés - amely szerint ha 3 fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor az évszázad végére megszűnik az élet a Földön - után érkezett meg a klímaváltozásért felelősnek tartott vállalatokhoz.

Adam Matthews, a  Church of England Pension Board etikai igazgatója szerint aggasztó, hogy a cégek a nyilvánosság előtt szavakban elkötelezettnek tűnnek a Párizsi egyezmény mellett, ám a színfalak mögött ezzel teljesen ellentétesen cselekednek, gyakran azokon a szakmai szövetségeken keresztül lobbizva, amelyeknek tagjai.

Matthews elmondta, hogy "nagyon szeretnék látni, hogy a klímegyezmény mellett elkötelezett cégek ugyanezt képviselik lobbitevékenységük során is". Matthews úgy véli, hogy a "félrevezető és helytelen vállalati lobbizás" aláássa a kormányok képességét, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

"A szakmai szövetségek befolyásukat gyakran zárt ajtók mögött, a közvélemény előtt mélyen elrejtve gyakorolják. Rengetegszer léptek közbe a szakmai szövetségek, hogy késleltessék, megakadályozzák vagy enyhítsék az éghajlatváltozás problémáit célzó szabályokat" - mondta a lapnak Matthews.

Az 55 cég beazonosítását az InfluenceMap nevű non-profit szervezet végezte el, amely a lobbitevékenységeket vizsgálja. A vállalkozásokat az éghajlat-politikájuk szerint értékelték, figyelembe véve a döntéshozókra gyakorolt hatásuk mértékét, valamint azt, hogy a nyilvánosan vallott álláspontjuk megfelel-e a nevükben eljáró szakmai szövetségek cselekedeteinek.

Idén, a két nyugdíjalap vezetésével több befektető hozott részvényesi határozatot, hogy a Rio Tinto fedje fel lobbigyakorlatát. Matthews most azt mondta, több céggel kapcsolatban is hozhatnak ilyen határozatokat. A nyugdíjalapok mellett olyan vagyonkezelők is aláírták a felszólítást, mint a Legal & General Investment Management, amely Anglia legnagyobb vagyonkezelője vagy a holland Robeco.

A levélben felhívták a cégek figyelmét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbitevékenységük a szabályozási kockázatok mellett jogi és reputációs veszélyeket is jelent. A felszólítás figyelmeztet a rendszerszintű gazdasági kockázatokra is, mert a párizsi megállapodás végrehajtásának késedelme növelte az éghajlatváltozás fizikai kockázatát és megingatta a gazdasági stabilitást. A befektetők szerint ez bizonytalanságot és volatilitást eredményezhet az általuk kezelt portfóliókban.

Az AP7 svéd nyugdíjalap képviselője, Charlotta Dawidowski Sydstrand úgy vélte, hogy a jelenlegi klímapolitika globális "fenyegetést jelent abefektetési portfólióik hosszú távú értéknövekedésére". "Ezen a ponton elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a cégek az ambiciózus éghajlat-politika ellen dolgoznak, akár közvetlenül, akár üzleti szervezeteiken keresztül" - mondta Dawidowski Sydstrand, majd azt is hozzátette, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbizást "értékelni, kezelni és transzparensen jelenteni kell".

A BMW, a BP és az ArcelorMittal az FT megkeresése ellenére sem volt hajlandó az ügyet kommentálni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.