<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Három éven belül egyről harmincnégy futballklubra nőtt a szurkolói tokenekkel foglalkozó Socios.com „istállója”, de a Chiliz kriptovalutát maga mögött tudó cég NBA-klubokkal, Formula–1-es istállókkal, krikettcsapatokkal, e-sport-csapatokkal és a UFC-vel is partneri kapcsolatba lépett. Különösen látványos a szurkolói tokenek hatása és térhódítása az új forrásokat kereső labdarúgóvilágban: nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb Magyarországra is belépne a Socios, hiszen már a szomszédban kopogtat.

Egy héten belül partneri szerződés a világ egyik legnagyobb bajnokságával (a spanyol La Liga) és a világ legnagyobb szurkolótáborával bíró csapatával (a brazil Flamengo): ez a Socios.com szurkolóitoken-vállalat szeptemberi közepi mérlege. A Socios neve ott szerepel fő mezszponzorként az olasz bajnok Internazionale dresszén, Lionel Messi „üdvözlőcsomagját” részben szurkolói tokenekben (így kriptovalutában) fizette ki a Paris Saint-Germain, a világ húsz legnagyobb árbevételű klubja közül nyolc már együttműködési megállapodást írt alá a máltai központú céggel. Mások – így a brazil, spanyol vagy az uruguayi válogatott, a McLaren F1, a MotoGP és a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) – a rivális török Bitci céggel szerződtek. Az talány, hogy a szurkolóitoken-láz meddig tart és a drukkerek felülnek-e a kriptovaluta-expresszre, de az már biztos, hogy az új bevételi forrásokat kereső csapatoknak pont jól jött a kézfogó.

Párizstól Rióig

Csupán három éve, 2018 szeptemberében a Socios.com aláírta első partneri megállapodását a francia PSG labdarúgócsapatával és a párizsi klub hivatalos kriptovaluta-partnere lett. Az aláírt szerződés mintája az azóta megkötötteknek: a Socios a klubbal együttműködve szurkolói tokeneket (FTO) bocsát ki (ez a párizsiak esetében a $PSG), melyet a szurkolók vagy befektetni kívánók megvásárolhatnak, illetve egyes esetekben (például éves bérlet megvétele esetén) ajándékba is kaphatnak. A tokent „csak úgy” nem lehet megvásárolni: előbb a Chiliz kriptovalutát kell megvenni, majd azt lehet tokenekre váltani a Socios okostelefonos appjában.

Messi pénzéhez is hozzájárultak (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)Messi pénzéhez is hozzájárultak (Fotó: PSG/Youtube/Telegraph)

Hogy mit kap ezért cserébe a szurkoló? Egyrészt „különleges elköteleződést”, „valódi influenszeri” és „szuperdrukker” státust, másrészt különféle kedvezményeket (ez lehet például kedvezményes ár ajándéktárgyakra), harmadrészt olyan előjogokban részesül, amelyekben „tokentelen” társai nem.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.