<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bankban ugyanis mindketten közel 20-20 százalékos részesedéssel rendelkeznek - közölte lapunk érdeklődésére a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetője.

Laptársunk, a Privátbankár.hu számolt be elsőként arról a készülő tranzakcióról, amelyben a  Takarék Csoport megvásárolna két kisebb hazai hitelintézetet, a Duna Takarék Bankot és a Polgári Bankot. Ezt az információt sem a vevőjelölt, sem az egyik állítólagos kiszemelt, a Duna Takarék Bank nem cáfolta.

Garancsi IstvánGarancsi István

Lapunk közel két éve írt arról, hogy a Duna Takarék Bank az egyik NER-es vállalkozó, az Orbán Viktor miniszterelnök barátjának számító Garancsi István több mint száz céget számláló vállalatbirodalmához tartozott. Az, hogy ez az állapot megmaradt-e, sem a hatályos céginformációs adatokból, sem a Duna Takarék 2019-es üzleti évéről készült beszámoló kiegészítő mellékletéből nem derült ki. 

Az Opten céginformációs adatbázisban a Duna Takarék Banknál nincs is a részvényesek felsorolására szolgáló rubrika, ami e hitelintézethez hasonlóan zártkörű részvénytársaságoknál egyáltalán nem szokatlan. A 2019-es kiegészítő mellékletben pedig a tulajdonosokkal kapcsolatban mindössze annyi szerepel, hogy "a jegyzett tőke 5 százalékát meghaladó részvénnyel 4 tulajdonos rendelkezik".

A Duna Takarék Bank tulajdonosainak kilétére vonatkozó legutóbbi, nyilvánosan elérhető felsorolás pedig már több mint egyéves. A bank honlapján a "Befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosok" menüpontban az szerepel, hogy 2019. augusztus 31-én:

Balogh Emese tulajdoni és szavazati hányada egyaránt 19,96 százalék (vele szoros kapcsolatban álló személy: Hernádi Zsolt),

Garancsi István tulajdoni és szavazati hányada egyaránt 19,96 százalék 

Illés Zoltán Pál tulajdoni és szavazati hányada egyaránt 19,46 százalék (vele szoros kapcsolatban álló személyek: Illés Pálné, Illés Gábor Pál, ifj. Illés Zoltán)

volt.

A már említett Garancsi mellett Balogh Emese Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a felesége, míg Illés Zoltán Pál a Duna Takarék Bank elnök-ügyvezetője.

Megkérdeztük Illés Zoltán Pált, hogy változott-e a tulajdonosok összetétele, és ha igen, hogyan, mire a következő választ kaptuk: "Tájékoztatom, hogy honlapunk a befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosok vonatkozásában az aktuális állapotot mutatja".

Vagyis továbbra is Garancsi István, illetve Hernádi felesége közel 20-20 százalékban tulajdonosa a győri székhelyű hitelintézetnek, míg az elnök-ügyvezető 19,46 százalék felett diszponál. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.