<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormányhoz közeli üzletembereknek már szinte minden területen vannak érdekeltségeik.

Már 377 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz és Andy Vajnához, derül ki az Átlátszó aktuális összesítéséből.

Mindenhol ott van Mészáros

A tényfeltáró portál szerint Orbán Viktor felcsúti barátjának, Mészáros Lőrincnek jelenleg 224 vállalkozásban van érdekeltsége –   tavaly még „csak” 125-ben volt. Az egykori gázszerelő érdekelt egy bankban (MKB), egy biztosítóban (Cig Pannónia), egy tévében (Echo TV), rengeteg újságban (Mediaworks), hotelekben (Hunguest Hotels) kempingekben (Balatontourist), borászatokban (Dereszla), de hozzá köthető az aligai strand és a Mátrai Erőmű is.

Vagyona a napi.hu becslése szerint 280 milliárd forint, vállalatai eddig 491 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Mészárosnak 2010-ben mindössze három cége volt.

Többmilliárdos osztalék Garancsinak

Orbán Viktor másik barátjának, Garancsi Istvánnak 114 vállalkozása van, többek között a pénzügyi szektorban (Duna Takarék Bank), az építőiparban (Market), a reklámiparban (ESMA), a szerencsejáték-bizniszben (Casino Sopron) és az online pénztárgépek körül is (Mobil Adat Kft.). Cégbirodalmának mintegy felét alkotja az az ingatlanportfólió, melyet Hernádi Zsolt MOL-elnökkel és Csányi Sándorral közösen birtokol.

Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltFotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor és Garancsi István a debreceni stadionban.

A Market Építő Zrt. az elmúlt években több mint 90 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket. A cég tavaly 6,3 milliárd forint profitot termelt, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak – nagy részét Garancsi Istvánnak.

Mint ismert, Orbán Viktor július végén az üzletember vendégeként utazott el egy luxusrepülővel a Mol-Vidi bulgáriai meccsére. (Garancsi a focicsapat tulajdonosa – a szerk.)

Andy Vajnának is milliárdok jutnak

Andy Vajnához jelenleg 39 magyar társaság köthető, a felesége fánkos cégei mellett például a Rádió 1 és a TV2. Kaszinóüzemeltető cége 2013-ban 1,6 milliárd forint, 2014-ben 3 milliárd forint, 2015-ben pedig már 6 milliárd forint adózott eredményre tett szert, írja az Átlátszó.

(Privátbankár.hu)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.