2019. január 5. 08:00

Több szakmában is komoly hiány van szakemberekből. A BKIK Kézműves Tagozatának elnöke nyilatkozott erről.

Súlyos munkaerőhiány van számos szakmában - derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának elnöke, László Sándor nyilatkozatából, amit a kamara honlapjának adott még karácsony előtt. Az interjúban szó esik a tagozat kamarán belüli szerepéről, az általuk rendezett eseményekről, de az igazán érdekes rész a hiányszakmákról szól.

A vizesekre is nagy szükség lenne A vizesekre is nagy szükség lenne

László Sándor a veszélyeztetett szakmákra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy van belőlük bőséggel és nem kell csak különleges szakmákra gondolni. Mint mondta, ide tartozik a víz- és a gázszerelő szakma is. "Előbbiben még nem olyan vészes a dolog, de utóbbiban, hogy úgy mondjam, gázos a helyzet" - fogalmazott. A jól képzett takarítókat is megemlítette, azokat, akik műtőket tartanak karban. Itt már komoly szakértelemre van szükség szerinte.

A példák sorát a szabókkal és varrónőkkel folytatta. "Ma már lasszóval kell fogni olyat, aki öltönyt, vagy női ruhát tud varrni" - mondta. Az épület- és díszmű bádogos mesterek is kikoptak, akik egyebek mellett a templomok tetejét hozták rendbe. Egy időben a lószerszámkészítők is eltűntek, de most, hogy elterjedtek a lóterápiás kezelések, így újra szükség van a munkájukra.