2018. december 15. 08:21

A textiliparban például fantáziát látnak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Corvinus Egyetem együttműködésében egy tanulmány készül, amely megmutatja, hogy melyek azok az iparágak, amelyek 2020-ra, 2025-re, esetleg 2030-ra több munkavállalót igényelnek - derül ki abból az interjúból, amit Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke adott a blogstar.hu oldalnak.

Zsabka Zsolt (forrás: blogstar.hu) Zsabka Zsolt (forrás: blogstar.hu)

A munkaerőigény felmérése egyben arra is alkalmas lesz, hogy beazonosítsa, mely szakirányokban kell megerősíteni a képzést. Zsabka Zsolt - aki nemrég megkapta az Év Vállalkozója díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől (VOSZ) - szerint az egyik ilyen iparág a ruhaipar lehet. Mint mondta, megkezdték az együttműködést a Divat és Design Ügynökséggel, hiszen "komoly kormányzati támogatással nagyszabású fejlesztés indul a divatiparban, viszont nem áll rendelkezésre a kellő számú ruhaipari vagy textilipari szakember.

De nem csak ez hiányzik - említi meg a tagozati elnök. Jelenleg még gyártósorok sincsenek, itt is fejlesztésre van tehát szükség. Ebben segítenek a különböző pályázatok, melyek révén telephelyet bővíthetnek, gépesíthetnek, plusz munkaerőt vehetnek fel a cégek - mondta.

Problémaként megemlítette, hogy a piacon még mindig vannak olyan szereplők, amelyek az adófizetés elkerülésével tudnak olcsóbbak lenni a többieknél, vagyis a piac megtisztításával is foglalkozni kell szerinte.

Az egyetem közreműködésével készülő tanulmány egyebek mellett azt vizsgálja, hogy a különböző szakterületeken - textilipar, , gépipar, humánerőforrás-menedzsment - végzők a középiskola befejezése után hova mennek, hol helyezkednek el a munkavállalók. Azt elemzik, hogy mikor dől el, mi lesz belőlük, és mi az oka annak, hogy miután befejezi valaki a középiskolát vagy a főiskolát, mégsem azon a területen helyezkedik el, amilyen szakmát tanult. A következő ütemben tankerületi központokat, vállalkozásokat keresnek fel interjúkészítés céljából a hallgatók.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!