2018. augusztus 1. 15:19

Folytatódik az MNV kiürítése.

Egy friss rendelet a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá helyez több állami vállalatot, melyek eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójába tartoztak.

Máshová került a kontroll Máshová került a kontroll

A listán olyan jelentős árbevétellel gazdálkodó cégek is találhatók, mint a Magyar Villamos Művek vagy a Szerencsejáték Zrt.

 

Ma reggel 8 órától - a rendelet ugyanis szokatlan módon a kihirdetés napján túl órában is meghatározza a hatályba lépés idejét - Bártfai-Mager Andrea felügyeli ezeket a cégeket. Továbbá a Volánbusz, valamint regionális közlekedési és vízügyi társaságok is a tárca nélküli miniszterhez kerültek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő portfoliójának kiüresítése tehát folytatódik, azok után, hogy egy idén június 25-i rendelet már számos cég átirányításáról gondoskodott  a tárca nélküli miniszterhez.

A közlekedési cégekkel ismert tervei vannak a kormánynak: hírek szerint egy holdingba szervezik a vasúti és a közúti közlekedéssel foglalkozó társaságokat, vagyis a MÁV és a Volán tevékenységének egységes koordinációjára készülnek. Állítólag az irányítást Dávid Ilonára bízzák, akinek a távozásáról a MÁV-tól a napokban jelentek meg sajtóhírek.

Visszatérve az MVM-re és a Szerencsejáték Zrt.-re, az előbbi csoportszinten 1331 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 14,78 milliárd forint volt. A szerencsejátékkal foglalkozó cég árbevétele tavaly 436,6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 19,6 milliárd.

A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter a kormányzati hierarchiában közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, vagyis nem túlzás kijelenteni, hogy az energiapiac és a szerencsejáték piac meghatározó cégei mostantól lényegében Orbán Viktor felügyelete alá tartoznak.

Az MNV honlapján egyébként jelenleg is feltüntetik a tárca nélküli miniszter rendeletében érintett cégeket, mint a társaság portfóliójába tartozó vagyonelemeket.