Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Folytatódik az MNV kiürítése.

Egy friss rendelet a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá helyez több állami vállalatot, melyek eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójába tartoztak.

Máshová került a kontrollMáshová került a kontroll

A listán olyan jelentős árbevétellel gazdálkodó cégek is találhatók, mint a Magyar Villamos Művek vagy a Szerencsejáték Zrt.

 

Ma reggel 8 órától - a rendelet ugyanis szokatlan módon a kihirdetés napján túl órában is meghatározza a hatályba lépés idejét - Bártfai-Mager Andrea felügyeli ezeket a cégeket. Továbbá a Volánbusz, valamint regionális közlekedési és vízügyi társaságok is a tárca nélküli miniszterhez kerültek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő portfoliójának kiüresítése tehát folytatódik, azok után, hogy egy idén június 25-i rendelet már számos cég átirányításáról gondoskodott  a tárca nélküli miniszterhez.

A közlekedési cégekkel ismert tervei vannak a kormánynak: hírek szerint egy holdingba szervezik a vasúti és a közúti közlekedéssel foglalkozó társaságokat, vagyis a MÁV és a Volán tevékenységének egységes koordinációjára készülnek. Állítólag az irányítást Dávid Ilonára bízzák, akinek a távozásáról a MÁV-tól a napokban jelentek meg sajtóhírek.

Visszatérve az MVM-re és a Szerencsejáték Zrt.-re, az előbbi csoportszinten 1331 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 14,78 milliárd forint volt. A szerencsejátékkal foglalkozó cég árbevétele tavaly 436,6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 19,6 milliárd.

A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter a kormányzati hierarchiában közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, vagyis nem túlzás kijelenteni, hogy az energiapiac és a szerencsejáték piac meghatározó cégei mostantól lényegében Orbán Viktor felügyelete alá tartoznak.

Az MNV honlapján egyébként jelenleg is feltüntetik a tárca nélküli miniszter rendeletében érintett cégeket, mint a társaság portfóliójába tartozó vagyonelemeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.