2018. augusztus 1. 15:19

Folytatódik az MNV kiürítése.

Egy friss rendelet a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá helyez több állami vállalatot, melyek eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójába tartoztak.

Máshová került a kontroll Máshová került a kontroll

A listán olyan jelentős árbevétellel gazdálkodó cégek is találhatók, mint a Magyar Villamos Művek vagy a Szerencsejáték Zrt.

 

Ma reggel 8 órától - a rendelet ugyanis szokatlan módon a kihirdetés napján túl órában is meghatározza a hatályba lépés idejét - Bártfai-Mager Andrea felügyeli ezeket a cégeket. Továbbá a Volánbusz, valamint regionális közlekedési és vízügyi társaságok is a tárca nélküli miniszterhez kerültek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő portfoliójának kiüresítése tehát folytatódik, azok után, hogy egy idén június 25-i rendelet már számos cég átirányításáról gondoskodott  a tárca nélküli miniszterhez.

A közlekedési cégekkel ismert tervei vannak a kormánynak: hírek szerint egy holdingba szervezik a vasúti és a közúti közlekedéssel foglalkozó társaságokat, vagyis a MÁV és a Volán tevékenységének egységes koordinációjára készülnek. Állítólag az irányítást Dávid Ilonára bízzák, akinek a távozásáról a MÁV-tól a napokban jelentek meg sajtóhírek.

Visszatérve az MVM-re és a Szerencsejáték Zrt.-re, az előbbi csoportszinten 1331 milliárd forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 14,78 milliárd forint volt. A szerencsejátékkal foglalkozó cég árbevétele tavaly 436,6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye 19,6 milliárd.

A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter a kormányzati hierarchiában közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, vagyis nem túlzás kijelenteni, hogy az energiapiac és a szerencsejáték piac meghatározó cégei mostantól lényegében Orbán Viktor felügyelete alá tartoznak.

Az MNV honlapján egyébként jelenleg is feltüntetik a tárca nélküli miniszter rendeletében érintett cégeket, mint a társaság portfóliójába tartozó vagyonelemeket.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.