2019. március 5. 11:58

A Pénzügyminisztérium nem utalt pénzt, de a támogatás megkötéséről törvényi kötelezettsége közzétenni az adatokat.

752,3 millió forintos támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól tavaly nyáron - tehát alig pár hónappal a leállása előtt - a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. - derül ki a tárca által most közzétett adatokból.

A kávéfőzők mesterei voltak A kávéfőzők mesterei voltak

A támogatást "jelentős innovációt tartalmazó komplex beruházásra" nyújtotta a kormány a szarvasi cégnek. Az erről szóló szerződést 2018. július 30-án írták alá. A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott támogatás összege 752,29 millió forint volt.

A szarvasi cég lámpáival, kávéfőzőivel volt jelen a hazai piacon. A hosszú múltra visszatekintő működése akkor került veszélybe, amikor az IKEA svéd bútorgyártóval kötött megállapodást a másik fél - minőségi kifogások miatt - felmondta. A Szarvasi üzleti stratégiáját nagyrészt erre az üzletre alapozta, ennek érdekében hajtott végre beruházást - a Pénzügyminisztérium támogatása vélhetően szintén erre a projektre kellett a társaságnak.

A cég vezetése tavaly októberben - vagyis három hónappal a támogatási szerződés aláírása után - döntött a beruházás leállításáról, az eszközök értékesítéséről, majd ezt követően csoportos létszámleépítést jelentett be. A kormány segítséget ígért a cég talpra állítása érdekében, februári hírek szerint állami támogatással keresnek új befektetőt a cég vagyontárgyaihoz. Ezt nyilvánvalóan a munkahelyek, illetve egy tradicionális magyar cég megőrzése érdekében teszi, de - amennyiben megtörtént a pénz lehívása - a magyar adóforintok megmentése is állhat a szerepvállalása mögött.

Frissítés!

Cikkünkre reagált a Pénzügyminisztérium. Levelükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. a megítélt 752 millió forintos fejezeti kezelésű támogatást nem vette igénybe. Mint írták: "A cég a támogatási szerződés megkötését követően, az üzleti környezetük megváltozása miatt nem tudta vállalni a szerződésben rögzített kötelezettségeit, így elállt a tervezett beruházás megindításától és a megítélt támogatást visszamondta. A Pénzügyminisztérium részéről így a vállalat részére a kifizetés sem történt meg. Megjegyezzük, hogy a Pénzügyminisztérium részéről törvényi kötelezettség a támogatás adatainak közzététele a támogatási döntés meghozatalát követően, amelynek eleget is tett, ugyanakkor a szerződés későbbi alakulásának közzétételére nem vonatkozik jogszabályi kötelezettség."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.