<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Rengetegen dolgoztak tavaly az állami médiának, ami sokba is került: csak a bérekre közel 22 milliárd forintot kellett kifizetni. A 134,5 milliárd forintos büdzséből megmaradt pénzt sem kell visszautalniuk.

Meglepő nyertese van annak, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) nevezett állami médiának annyi volt a pénze 2022-ben, hogy nem is tudta már mindet elkölteni. Benyújtották ugyanis a parlamentnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, amelyből kiderült: az MTVA tavaly 133,4 milliárd forintot költött, de a bevétele 134,5 milliárd forint volt, így közel 1,1 milliárd forint többlettel zárt.

Ez a pénz sem megy persze veszendőbe és nem is kerül túl messzire az állami médiától.

Az Országgyűlés az MTVA számára a 2022-ben nyújtott források fel nem használt része terhére képzett közszolgálati tartalékot 1 063,6 millió forint összegben fogadja el. A tartalék a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. elhelyezése érdekében az Alap tulajdonában lévő ingatlanok felújítására használható fel. 

- olvasható a törvényjavaslatban.

Tehát a megmaradt pénzt is az állami média költheti el a tulajdonában lévő ingatlanok felújítására. Az említett Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. pedig a közrádió szimfonikus zenekarát, énekkarát és gyermekkórusát jelenti.

Mihalics Lili, az Egységes Diákfront aktivistája felszólal az Egységes Diákfront demonstrációján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza előtt 2022. december 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mihalics Lili, az Egységes Diákfront aktivistája felszólal az Egységes Diákfront demonstrációján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza előtt 2022. december 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTVA 2022-es költségvetését átnézve kiderül, hogy eredetileg 130,1 milliárd forint bevétellel számolhattak a választási évben, de végül a már említett 134,5 milliárd forint lett a számla vége. Ebből 122 milliárd forint volt a költségvetési támogatás, 6,6 milliárd forint a reklámbevétel és 4,5 milliárd forint hitelt is felvettek. A törvényjavaslat indoklásából kiderül, hogy az állami média és az OTP-MKB-KDB bankok által alkotott konzorcium között 2020-ban módosított hitel- és garancia keretszerződés 26 millió euró rulírozó bankgaranciakeretet, 12 millió euró rulírozó hitelkeretet és 4 milliárd forint folyószámla-hitel keretet tartalmaz.

2022 márciusában a kialakult háborús helyzet okozta árfolyamnövekedés kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében a 12 millió euró rulírozó hitelkeret lehívása történt meg, majd 2022 szeptemberében visszafizetésre került

- olvasható a dokumentumban. Visszanézve az látszik, hogy 2022 márciusban 380 forint környékén volt az euró ára, onnantól viszont meredeken emelkedett, szeptemberben már 420-430 forintnál tartott.

Nem először történt meg, hogy milliárdos többlettel zárt a közmédia, 2021-ben is egymilliárd forintot meghaladó tartalék maradt, amit szintén nem kellett visszautalniuk a központi költségvetésbe, hanem felhasználták, például ezekre:

  1. Kameraállványok   -  118 millió forint,
  2. 3-as stúdió díszlet  -   134,4 millió forint,
  3. Két darab súgógép  -   16,5 millió forint.

Nem egyszerű feladat 133,4 milliárd forintot elkölteni, de az állami médiának sikerült. A kiadásokat átnézve az látszik, hogy dologi kiadásokra egészen elképesztő 73,8 milliárd forint ment el, de a bérekre is kifizettek közel 22 milliárd forintot. Beruházásokra és felújításokra pedig 13,8 milliárd forintot tartottak fontosnak elkölteni. Összehasonlításképp: 2021-ben a 13. havi nyugdíj egy heti tétele és a nyugdíjprémium kifizetése jelentett 130 milliárd forintos kiadást a költségvetés számára.

A személyi juttatásokra kifizetett 22 milliárd forintból is látszik, hogy rengetegen dolgoznak az állami médiának. Az elérhető kimutatások szerint tavaly szeptember végén 2184 embert foglalkoztattak munkaviszonyban, decemberben pedig már egy kész kis hadsereg, összesen 2203 fő kapta az MTVA-tól a fizetését.

Idén viszont elvileg jön a szigor: az MTVA önálló költségvetését 126,6 milliárd forintosra tervezik, ebből 5,5 milliárdot tesznek ki a kereskedelmi bevételek. A főösszeg 3,5 milliárd forinttal kevesebb az ideinél.