<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy beszédes URL-t használj a weboldalaknál, amely kifejezi az oldal tartalmát, benne van a legfontosabb kulcsszó. Ebben az esetben viszont sokszor olyan hosszú nevek jönnek létre, hogy nincs az a normális ember, aki azt begépeli az URL sorban.

Ezért sok cég fejlesztett olyan alkamazásokat, amelyek képesek lerövidíteni ezt az URL-t, ilyen alkalmazás a bit.ly is, amelyet részletesen ismertetünk az alábbiakban.

Mi a linkrövidítés lényege?

Az első rövidítőket a Twitteren kezdték el alkalmazni, de később nagyon elterjedt például hirdetésekben, hosszú elérési útvonalú bejegyzésekben. Segítenek, hogy a tartalmak áttekinthetőbbek, szebbek és megjegyezhetőbbek legyenek. 

Milyen előnyei vannak a rövidítőknek?

A rövidített link hasznodra válhat, mivel 

 • egyes platformokon a karakterszám korlátozott, ezt meg lehet ezzel kerülni. Így a teljes rövid link csak a fontos információkat tartalmazza.

 • a rövidítők statisztikát is adnak, hányan kattintottak a linkre.

 • könnyebben olvasható.

 • szebben néz ki.

 • megjegyezhetőbb.

 • az Instagramon például nem lehet linket betenni akárhová, ilyenkor a megjegyezhetőség létfontosságúvá válik.

Miért a bit.ly-t használd?

A bit.ly használata nagyon egyszerű, átlátható, érthető a felület, és bejelentkezés nélkül is el lehet készíteni a linket. A regisztráció azonban mégis előnyösebb, mivel a bit.ly statisztikát vezet arról, hogy hányan kattintottak a linkre, és ez a későbbiekben lényeges információ lehet számodra. 

Bejelentkezés nélkül a lépések a következők:

 1. bit.ly megnyitása

 2. URL bemásolása

 3. Rövidített URL használata

bit.ly használata regisztrációval:

 1. Csomag kiválasztása - léteznek ingyenes és fizetős csomagok, kezdetben az ingyenes teljesen elegendő lesz, hacsak nincs több ezer terméket forgalmazó webáruházad, ahol szeretnéd a termékek URL-jét olvashatóbbá tenni.

 2. Regisztráció - akár Facebook- vagy Google-fiókkal is működik.

 3. Bejelentkezés

 4. Ha be vagy lépve, akkor a jobb felső sarokban készítheted el a rövidített URL-eket.

 5. Grafikonok megtekintése - akár telefonon is. Ezekből a statisztikákból sokat lehet tanulni, mivel látni fogod, melyik elnevezések szerepelnek jobban, és az abszolút számok is érdekesek lehetnek, bár az átkattintásokat más eszközökkel is lehet mérni.

A bit.ly igazán felhasználóbarát és bolondbiztos. Bárki percek alatt megtanulhatja a kezelését. Egyéb érdekességekről is olvashatsz a WPKurzus bejegyzéseiben

Összegzés

A linkrövidítők nagyon jó szolgálatot tehetnek a hosszú URL-ek barátságosabbá tételében. Többféle linkrövidítő létezik (közülüknek többnek is .ly a vége), de talán a bit.ly a legnépszerűbb a könnyű használata, felhasználóbarátsága és bombabiztossága miatt. Itt érdemes beregisztrálni és a bit.ly által szolgáltatott statisztikákat folyamatosan nyomon követni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.