2018. november 23. 07:32
MTI

A Wall Street Journal szerint Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

A Huawei kínai távközlési vállalat eszközei használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit - jelentette a Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek.

Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti. Az amerikai hírszerzés korábban figyelmeztetett, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét.

A WSJ forrásai szerint az amerikai kormány a távközlési rendszerek fejlesztését célzó pénzügyi támogatások növelését fontolja azon országok számára, amelyeknél nem terjedtek el a kínai készítésű kommunikációs eszközök. 

Washingtont különösen az aggasztja, hogy kínai távközlési eszközöket használnak olyan országokban - például Németországban, Japánban és Olaszországban -, amelyekben amerikai katonai bázisok vannak - jegyezte meg a WSJ jelentése.

Frissítés: a Huawei közleményben reagált az ellene felhozott vádakra. A reakció itt olvasható.