2019. január 7. 11:30

50 milliós közbeszerzéssel újítják meg az FKF szoftvereit, de nem úgy tűnik, hogy sok minden változna ezzel.

A hulladék elszállítása - pontosabban el nem szállítása - miatt keletkezett káosz egyik kárvallottja az ügyfelek mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. volt az elmúlt hónapokban. A munkaerőhiány mellett a számlázási rendszer anomáliái is sújtották a társaságot, akadozott az elszámolás a cég és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) között.

Alternatív megoldás (Képünk illusztráció) Alternatív megoldás (Képünk illusztráció)

Ebben hozhat változást az FKF reményei szerint a cégnél alkalmazott szoftverek frissítése. Az erre kiírt, meghívásos közbeszerzés eredménye most jelent meg, a nyertes az informatikai hátteret eddig is biztosító Libra Szoftver Fejlesztő Zrt. lett, közel 50 millió forintos megbízáshoz jutva.

A szerződés nettó értéke 49 920 000 forint. A közterület-fenntartó azzal magyarázta a Libra kiválasztását, hogy más partner esetében a rendszer továbbfejlesztése, karbantartása 15 fejlesztő 1-,1,5 munkáját igényelné. ami nagyjából 5000 fejlesztői napot jelentene. Ennek becsült költsége pedig 650-700 millió forint az FKF szerint - derül ki a közzétett dokumentumokból.

A közbeszerzésre egyébként a társaság alaptevékenységeinek ellátása, a folyamatok fejlesztése, az igények változása miatt van szükség a kiíró szerint, ezért "elengedhetetlen ezen rendszerben fejlesztési feladatok elvégzése". A Libra modulja segítségével készítik elő a társaság mintegy 1000 járművének menetokmányait, valamint a közel 200 ezer, hulladékkezelésben érintett ügyfél nyilvántartását is ennek segítségével vezetik. Szintén a Libra technikai segítségével tartják a kapcsolatot a Díjbeszedő Holdinggal és az NKHV-val.

A közbeszerzés melletti további érv az FKF szerint, hogy az adataik fogadására kijelölt szervezet, az NHKV egy új adatstruktúrában kéri az adatokat.

"E körülmény miatt sem reális lehetőség, hogy a jelenlegi fejlesztőn kívül bármely más szolgáltatótól ajánlatot tudjunk kérni, hiszen a már említett 1-1,5 éves szükséges felkészülési idő nem illeszthető bele az üzletmenetben. A számlázás esetleges elmaradása havonta több milliárd forintos likviditási hiányt okozna társaságunknak, amely rövidtávon a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást veszélyeztetné, illetve lehetetlenítené el" - közli az FKF, hozzátéve, hogy ezért "ésszerűen nem tud más döntést hozni", minthogy a jelenlegi rendszert használja tovább.

 

Kérdés, ez jótékony hatással lesz-e az elszámolások körüli mizériára. Mikor már elviselhetetlenné vált a helyzet tavaly ősszel, Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy az FKF visszaveszi a számlázást az NKHV-tól (erről itt a Népszava beszámolója). A mostani közbeszerzésből nem ez az irány rajzolódik ki, inkább az, hogy továbbra is megmarad a számlázási kapcsolat a két cég között.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.