2019. augusztus 5. 11:29

A közel 28,3 milliárd forintos első féléves adózás előtti eredményének a záloga, hogy miközben a működési bevételei éves szinten kétszámjeggyel nőttek, a működési kiadásai csaknem 5 százalékkal csökkentek.

A nyereségnövekedést úgy sikerült elérnie a 70 százalékban az osztrák Erste Bank AG, 15-15 százalékban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve a magyar állam tulajdonában lévő pénzintézet, hogy közben az eredményt javító visszaírások értéke egymilliárd forinttal csökkent. Magyarán, a visszaírás nélkül is nőtt volna az adózás előtti eredmény – hangsúlyozta az Mfor-Privátbankár kérdésére Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója a féléves eredményeket ismertető mai sajtótájékoztatón.

Magasabb bevétel, alacsonyabb kiadás Magasabb bevétel, alacsonyabb kiadás

Ügyfélhiteleik nettó állománya közel 14 százalékkal, 166 milliárd forinttal nőtt, csaknem 1400 milliárdra 2019 június végén az egy évvel korábbihoz képest. S érdekes módon ugyanezen időszakban az ügyfélbetéteik is bővültek, több mint 10 százalékkal, 193,3 milliárddal, közel 2 ezer milliárdra.

Ez a helyzet azonban némileg változott a Magyar Állampapír Plusz június elejei megjelenését követően. Az Ersténél vásárolt ezen állampapírok forrása ugyanis 40 százalékban a meglévő bankbetétek voltak, egyharmada származott más állampapírokból, a többi pedig befektetési jegyekből.

A pénzintézet tovább javította a hatékonyságát, költség/bevétel aránya 4,5 százalékkal, 53,9 százalékra javult. Sajáttőke-arányos megtérülése 14 százalékra nőtt, ami valamivel meghaladta a 2018 második negyedéviét. Ebben szerepet játszik, hogy az Erste Bank Hungary tulajdonosai az idén tavasszal a tavalyinál alacsonyabb mértékű osztalék kifizetéséről döntöttek, tovább erősítve ezzel a tőkemegfelelést.

A lakossági hitelnyújtások értéke 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ugyanennyivel nőtt a teljesítő hitelállomány éves összevetésben. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés 20 százalékkal bővült tavalyhoz képest, míg az állomány 25 százalékkal nőtt egy év alatt. 

Eddig 15 milliárd forint babaváró hitelt folyósítottak a 25 milliárdos értékben július 1-je óta befogadott kérelemből. E téren az Erste részesedése 20-25 százalék lehet. A hitelek lejárata jellemzően 20 év, a zömük 10 millió forintos. Az ügyfelek között 30 százalék azok aránya, akik korábban nem voltak Erste-kliensek, a budapestieké 40 százalék. A felhasználók 12 százaléka hitelkiváltásra költi a babaváró hitelt, ami valamelyest elmarad a bank 15 százalékos várakozásától. A 2600 körülire tehető összes ügyfél 87 százaléka városlakó.