2019. május 7. 15:12

Hitelállományát, működési bevételeit és az eredményét is a piaci átlagnál jobban növelte az első negyedévben.

Az Erste Bank Hungary tulajdonosai (osztrák Erste Group AG: 70 százalék, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank: 15 százalék, magyar állam: 15 százalék) úgy döntöttek, hogy nem lapátolják ki a pénzt, hanem azt a bankban hagyják, egyetértettek ugyanis azzal, hogy a menedzsment bespájzoljon a további növekedéshez. Ezzel magyarázta Jelasity Radován, hogy bár a bank 2018-as nyeresége tíz százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál, 60 milliárd forint, abból mégis feleannyi, összesen 20 milliárdos osztalékot fizetnek a következő napokban, mint tavaly ilyenkor.

A piaci átlagnál jobban nőttek A piaci átlagnál jobban nőttek

A növekedés az első negyedévben már érződött, a magyar Erste nemcsak a hitelállományát, hanem a bevételeit és az eredményességét is gyors ütemben tudta növelni. Az idén január-március közötti 9,5 milliárd forintos adózás előtti nyeresége csaknem 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, úgy, hogy közben közel egymilliárd forinttal csökkentek az eredményt javító visszaírások , s az egész évre vonatkozó 4 milliárd forintos bankadót már az első negyedévben is elszámolták.

Az Erste ügyfeleinek hitelállománya több mint 16 százalékkal bővült egy év alatt, március végéig, úgy, hogy a nem teljesítő hiteleinek állományának aránya a 2018 első negyedévi 5,3 százalékról 3,4 százalékra esett. Jelasity Radován szerint a bank az idén is a piaci átlagnál gyorsabban növekedhet, amit a költséghatékony működése és kiegyensúlyozott tőkehelyzete is alátámaszt.

Az Erste készen áll az azonnali fizetések július 1-jei bevezetésére. A Budapest Bankkal kapcsolatban pedig az mfor.hu érdeklődésére Jelasity Radován elmondta, nincs új fejlemény a lapunknak korábban adott válaszához képest, utalva arra, hogy június 30-áig még kaphatnak megkeresést Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztertől.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 12 százalékkal, 2700 milliárd forint fölé nőtt az idei első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

A lakossági kihelyezések értéke 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, e hitelállomány 9 százalékkal bővült éves összevetésben. Új fogyasztási hiteleik 36, személyi kölcsöneik 46 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A jelzáloghitelek esetében a bank átlagosan 10 százalékos bővülést tervez 2019-ben. Ehhez muníciót ad, hogy az Erste hitel/betét aránya 70,3 százalék, noha volt idő, amikor a 200 százalékot is elérte – idézte fel Jelasity Radován.  

Az Erste vállalati hitelállománya elérte a 610 milliárd forintot, ez 26 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, amit az év végére szeretnének 690 milliárdra növelni.  Digitálisan aktív ügyfelei aránya már ötven százalék, 4-5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a 2018 végihez képest jelentősen nőtt, 20 százalékkal nőtt azon ügyfeleik aránya, akik a mobilbankot aktívan használják.

 

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.