<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az öltözködési trendek mindig változnak, a 2023-as év sem kivétel. Minden új évszakban új stílusok és minták jelennek meg, ha divatkövetők vagyunk, résen kell lennünk! Elgondolkodtunk már azon, hova kerülnek a kidobott ruhadarabok? Miért számít még a ruha anyaga azon túl, hogy milyen a tapintása? Fontos beleásnunk magunkat a témába, emellett foglalkozunk az aktuális trendekkel.

Mindannyian rendelkezünk több pár cipővel, több nadrággal (szoknyával), felsőkkel… ruhatárunk manapság olyan sokszínű lehet, amilyenre lehetőségünk azelőtt nem volt. Legyártják a ruhákat, megvesszük és használjuk a ruhákat, végül megválunk tőlük. Életciklusa van minden dolognak, minden előállított terméknek. Fel kell ismernünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy egy terméket meddig használunk akár divatkövetők vagyunk, akár a magunk feje után öltözködünk.

Gyártásban az átlagember nem vesz részt, így a beszerzés helyét érdemes jól megválasztani. Magyarországon sok márkaüzlet közül választhatunk, hol költjük el pénzünket, s ekképpen melyik üzletet támogatjuk. Ugyanakkor nem csak ruhaüzletekben vehetünk hordani valót, hanem akár egy olyan boltban is, amiről azt gondolnánk, csak élelmiszert és háztartási termékeket forgalmaz. Ha kezünkbe kerül egy Spar akciós újság, még esetleg egy leárazott terméket is találhatunk, amivel spórolhatunk. A világszerte ismert áruházlánc hetente más termékek árait szállítja le – csakúgy, mint versenytársai, hogy becsalogassa a vásárlókat. Ruhákkal persze főleg az Intersparokban találkozhatunk, amikből Magyarországon 34 található 2023-ban.

Öltözködési trendek 2023-ban

Használjuk, hordjuk a ruhákat, nos, mik is az aktuális trendek? Az egyik legnagyobb hullám, amely az elmúlt időszakban újra hódít az öltözködés terén, az az élénk színek használata. Az élénk színek azonban nem csak a ruházati termékekre korlátozódnak, hanem a kiegészítőkre is. Kiegészítőkkel még a magukban unalmas ruhadarabokat is feldobhatjuk. Az ékszerek, a sapkák, a sálak és a cipők mind-mind lehetővé teszik számunkra, hogy felfrissítsük és javítsuk öltözködésünket.

Egy másik trend, amely úgymond meg is könnyíti az öltözködést, az egyszerűség. Ez azonban nem jelent unalmasat vagy univerzálist. Az egyszerűség azt jelenti, hogy a ruhadarabok letisztultak és elegánsak, azokat variálhatjuk például élénk színekkel vagy extrém fazonokkal. Az egyszerűség és a minimalizmus egyébként nagyon összecseng a környezettudatossággal, amely ma már igazán fontos tényező, ezt be kell látnunk mindannyiunknak. S szerencsére az új trendek között egyre nagyobb szerepet kapnak az újrahasznosított vagy fenntartható anyagokból készült ruhadarabok, amelyekre érdemes odafigyelni, ha szeretnénk környezettudatosan vásárolni.

Figyeljünk oda a tartósságra, az időtállóságra! Ne ódzkodjunk megnézni a turkálók kínálatát, új és használt, de jó állapotú ruhadarabokat és kiegészítőket is találhatunk azokban, amelyek az aktuális divat változása ellenére hordhatók évekig. Az időtálló darabokkal hosszú távon spórolhatunk. Ha lakóhelyünkön kicsi a választék, már interneten is hozzájuthatunk ruhákhoz. Már mind láttuk a használt ruhákhoz tartozó alkalmazás reklámját, az applikáció megkönnyíti a megunt darabok eladását, vételét felhasználók közt.

Használt ruha és ökológia

Bár sokan tartanak használt cipők vásárlásától, érdemes benézni ilyen árukészlettel rendelkező üzletekbe. Találni olyan márkás lábbelit, aminek a két része közt valami szín árnyalatnyi különbség van, ezért nem tudták a márkaboltban kiállítani, s mi kedvezőbb áron juthatunk vadonatúj cipőhöz, ha nem zavar az alig észrevehető különbség. De használt cipők közt is van minimálisan használt és jól láthatóan hordott darab. Nem kötelező semmit sem megvenni. A mai inflációs helyzetben minden szokásunkat felül kell vizsgálni, s ki kell használni az adódó vásárlási helyzeteket.

Az öltözködési trendek mellett fontos, hogy hogyan és hol vásárlunk. Az online vásárlás manapság sokkal népszerűbb, mint valaha. Számos előnye van, többek között, hogy kényelmes, időtakarékos és biztonságos. Nemtetszés vagy méretprobléma esetén ingyen visszaküldhető a termék. Nem kell sorban állni, nem kell az áruházak nyitvatartási idejéhez igazodnunk, visszaküldési lehetőségünk törvény szerint több hétig érvényes a vásárlást követően.

A dolgok elhasználódnak, s az életciklus tekintetében el is jutottunk a megválás pillanatához. Míg követjük az öltözködési trendeket ne tévesszük szem elől, hogy egyetlen bolygónk van, s minden egyes új ruhavásárlással csak növeljük az előállított termékek számát. Az előállított ruhadarabok nagy részében műanyag is található. Lebomlanak azok, csak évszázadok alatt. Addig mit kezdjünk velük? Elég, ha elföldeljük azokat? Bízzunk abban, hogy nem kerül bele ivóvízbe, talajvízbe a mikroműanyag? Nézzünk utána, hol landolnak életciklusuk végén a ruhák, s talán rájövünk, hogy nem az eldobás a megoldás. Főleg hosszú távon.