2019. március 18. 15:12
mfor.hu

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kidolgozta a Magyar Nemzeti Bank által a március 14-én végelszámolás alá helyezett NHB Bank biztosított betéteseinek kártalanítására szolgáló kifizetési módokat.  

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre/székhely címre. Amennyiben a betétes lakcíme vagy egyéb adata megváltozott, de azt az NHB Banknál még nem jelentette be, okmányaival fel kell keresnie az NHB Bank fiókjában található ügyfélszolgálati pontot. Az elszámolásokat 2019. március 22-étől várhatják a kártalanításra jogosultak.

Az elszámolásokat március 22-étől várhatják a kártérítésre jogosultak Az elszámolásokat március 22-étől várhatják a kártérítésre jogosultak

A minél gyorsabb kártalanítás érdekében az OBA az alábbi kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

  • Az 500 ezer forintot nem meghaladó kártalanítási összeg esetén a magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel rendelkező betétesek banki átutalással kapják meg a kártalanításukat, miután az alábbiakban feltüntetett módon bejelentik számlaszámukat az NHB Bank fiókjában.
  • A kártalanítások kifizetése magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel rendelkező betétesek részére 500 ezer forintot meghaladó kártalanítási összeg kifizetése az OTP Bank Nyrt.-nél, mint az OBA által igénybe vett kifizető banknál történik. A kifizetés részleteit az ügyfelek részére tértivevényes levélben megküldött kifizetési elszámolás tartalmazza.
  • A külföldiek (magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkező betétesek) – összeghatártól függetlenül – banki átutalással kapják meg a kártalanítási összeget, az erről szóló tájékoztatást levélben a következő napokban postázza nekik az OBA. 

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

A fentiek érdekében az OBA kéri, hogy azon betétesek, akik, illetve amelyek nem rendelkeznek az NHB Bankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél és az új számlaszámot jelentsék be az NHB Bank fiókjában. (A bejelentéshez szükséges „Adatbejelentő lap bankszámla bejelentéshez” formanyomtatvány letölthető a www.oba.hu internetes oldalról.) 

Jogi személy esetén, ha a társaság cégjegyzésre kötelezett, a cégjegyzésre jogosult(ak) által aláírt formanyomtatványon bejelenthető a cégjegyzékben feltüntetett – az NHB Bankon kívüli – magyarországi hitelintézetnél vezetett számlaszám, melyre a kártalanítási összeg átutalását kérik. Ez esetben a kitöltött számlaszám-bejelentő nyomtatvány postai levélben megküldhető az OBA postai címére (1535 Budapest, Pf. 793).

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a következő napokban megjelenik a Népszava és a Blikk oldalain. További információ az OBA honlapján (www.oba.hu), az nhbinfo@oba.hu email címen, valamint a + 36-1-999-9669-es telefonszámon.