6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Március 18-án lejár az NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseinek kétszer is meghosszabbított és tovább már nem prolongálható korlátozásának határideje és az mfor.hu értesülései szerint az MNB arról tájékoztatta az OBA-t, hogy készüljenek a betétesek kártalanítására.

Nagyjából 30 milliárd forint vár a sorsára az NHB Növekedési Hitelbankban. Ennyi kifizetése nem lehetséges tavaly december 18. óta. Akkor rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47  (és a libanoni Fransa Holding S.A.L. által 1,53) százalékban tulajdonolt hitelintézet csak 7 millió forintig teljesíthet kifizetéseket egy ügyfél betétszámlájáról, új pénzeket nem fogadhat be, s a bankot 2019. április 18-áig két felügyeleti biztos irányítja.  Az NHB likviditásának jegybanki vizsgálata során ugyanis kiderült, a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató (likviditásfedezeti követelmény, Liquidity Coverage Requirement) értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt. Ugyanakkor az intézkedés nem érintette az NHB befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az NHB betétesei együttesen 18-20 milliárdot bukhatnak
Az NHB betétesei együttesen 18-20 milliárdot bukhatnak

Azóta az MNB kétszer is meghosszabbította, 30-30 nappal a korlátozást, legutóbb március 18-áig. További prolongálásra viszont a hitelintézeti törvény már nem ad lehetőséget. Így az MNB-nek döntenie kell: feloldja-e a kifizetések korlátozását, egyúttal megengedi-e új betétek nyitását, valamint visszarendeli-e a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását. Ez utóbbira a törvény szerint akkor kerülhet sor, ha az MNB megállapítja, hogy felügyeleti intézkedéssel, illetve felügyeleti biztos kirendelésével sem biztosítható az NHB prudens működése. A felszámolási eljárás célja – kicsit leegyszerűsítve –, hogy a bank megszüntetése előtt a betétesek visszakapják a pénzüket.

Az mfor.hu értesülései szerint az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-ai határidő lejártát követően, már értesítették is az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására. Árulkodó jel, hogy az NHB január 25-i hatállyal mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be – derül ki a Szemerey-féle bank hivatalos irataiból.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A szabályok szerint az OBA kártalanítása automatikus. Akkor indul, amikor az MNB visszavonja a működési engedélyt, vagy amikor a bíróság elrendeli a felszámolást. A kettő közül az a döntő, amelyik hamarabb történik. Lapunk úgy tudja, hogy a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott – vagyis 7 milliós kifizetési korlátozás alá eső – pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására. Egy betétes maximum 100 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon közel 31,6 millió forintot) kaphat. Kivételes esetben a kifizetés felső határa 50 ezer euróval (azaz 15,8 millió forinttal) megfejelődhet, ám kérdés, hogy ez az eset rendkívülinek minősül-e.

Ha jók az értesüléseink, akkor az NHB betétesei együttesen 18-20 milliárdot bukhatnak. Az OBA 2017 végén 31,5 milliárdos vagyonnal rendelkezett. Szerettük volna megtudni, hogy most mennyi van a betétbiztosítási alapban, de kérdésünket elhárították, mondván, a pontos összeg majd az éves beszámolóból kiderül. Vagyis legkorábban 2020 tavaszán… Pedig az OBA-t összeadó hazai kereskedelmi bankok is bizonyára szeretnék tudni, kell-e még beleadniuk az amúgy kis súlyú, a bankrendszer mérlegfőösszegének mindössze 0,2 százalékát adó NHB betéteseinek kártalanítására. 

A banknak egyébként nem volt sok ügyfele, de – a céginformációs rendszerben is ellenőrizhető módon – Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is vezetett ott számlát. Mégsem lehet számukra nagy érvágás az NHB bezárása, mivel még az MNB december 18-ai fellépése előtt kevesebb mint két héttel a Gránit Banknál nyitottak új számlákat. Ahogy azt január közepi megkeresésünkre az egyik érintett cég, a Balaton Bútor Belsőépítészeti, Bútorgyártó és Kereskedelmi Tanácsadó Kft. indokolta, mert „szükségük volt egy újabb bankszámlára és a piaci felmérés után a Gránit Banktól kaptak olyan kedvező feltételű ajánlatot, ami a legmegfelelőbb volt a számukra”.

Rosszul járhatott azonban a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mivel úgy tudjuk, több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Az őrző-védő cég személye azért érdekes, mert az utóbbi időben több értékes kormányzati megrendelést kapott. 1,4 milliárd forintért őrizték a 2017-es budapesti vizes vébét, a Target Group Facility Management Zrt.-vel konzorciumban 465 milliót kapnak a Liget védelméért, 1,7 milliárdért pedig a stadionok biztonságát garantálják. Továbbá a  Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos keretszerződésén – aminek győzteseit 2017 novemberében hirdették ki – Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégével, a Civil Biztonsági Zrt.-vel, a hozzájuk köthető Hunex Teammel és a PFM Biztonsági Kft.-vel osztoznak. Az biztos, hogy 2017 vége óta volt számlájuk az NHB-ban. Lapunk értesülésével kapcsolatban megkérdeztük a Valton-Secet, de még nem kaptunk választ, amint ezt megtörténik, azt természetesen közöljük.

Úgy értesültünk, hogy egy másik jelentős kárvallott a jegybanki alapítványok tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (KEDO) lehet, amelynek ugyancsak több milliárdja ragadhatott bent az NHB-ban. Megkeresésünkre azonban az alapítványok vagyonát kezelő társaságnál azt válaszolták: lapunk értesülései nem helytállóak. Nem biztos, hogy az NHB-val történtekkel függ össze, de a cégpapírok szerint a várhatóan idén nyárra, mintegy 12 milliárd forintos beruházás keretében elkészülő kecskeméti Neumann János Egyetem építését koordináló KEDO – Matolcsy Ádám cégeihez hasonlóan – szintén az MNB fellépése előtt tizenkét nappal nyitott számlát a Gránit Banknál, noha az MKB Banknál is rendelkezik számlával.

Cikkünk megjelenését követően az OBA az alábbiak közlésére kérte szerkesztőségünket:

Az OBA-hoz az MNB nem juttatott el olyan tájékoztatást, miszerint az OBA-nak kártalanításra kellene készülnie az NHB Bank kapcsán. Az OBA-nak jogszabályban rögzített feladata a betétesek kártalanítása, illetve, hogy mindenkor fenntartsa intézményi képességét egy esetleges kártalanításra. A sajtóban is elérhető információk alapján az NHB Bank vonatkozásában a napokban lejáró, és nem meghosszabbítható határidejű rendkívüli felügyeleti intézkedés van hatályban. Az óvatosság elvének és a betétesek érdekeinek szem előtt tartására figyelemmel ezért az OBA-nak minden eshetőségre – így a betétesek kártalanítására is –  készen kell állnia.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!