3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Célzott ellenőrzések és adóemelés jöhet a külföldi boltláncok súlyának csökkentése érdekében.

Megfizetteti a kormány a Sparral az elmúlt napokban művelteket - adtuk hírül tegnap, idézve Lázár János építési és közlekedési minisztert. Egyelőre nem születtek konkrét lépések, de a múltból kiindulva biztosak lehetünk abban, hogy célzott adóellenőrzések, nagyobb versenyhivatali bírságok is várhatók – mondta péntek reggel felelős szerkesztőnk, Mester Nándor az ATV Start péntek reggeli adásában.

Kollégánk kifejtette: a piacba való beavatkozás a szabályozási oldalról elfogadott gyakorlat az egész világon, így az EU-ban is. Ennek mértéke azonban nem mindegy. Ám ezzel nem lehet helyzetbe hozni a magyar kiskereskedelmi cégeket, hiába akarta ezt Lázár János már korábban is. Sokkal célravezetőbb lenne politikai helyett gazdasági eszközökkel, például beruházási hitelekkel növelni a versenyképességüket.

„Az építőiparban már volt példa arra, hogy gyárépítéshez adtak nem kevés pénzt, ezzel kissé sikerült lefaragni a külföldi alapanyaggyártók itteni fölényéből. A hazai boltláncok azonban nem egységesek, legfeljebb néhány magyarországi régióban tudnak beszerzési társulásokat működtetni, de a multik hatalmas tőkeerejével nem képesek versenyezni. Azok ugyanis óriási volumeneket vesznek és mindig egész Európára kiterjesztve, s ezzel, valamint nagyon erős logisztikai hátterükkel és hatékonyabb munkaszervezésükkel tudják alacsonyan tartani áraikat” – fűzte hozzá.

A műsorban megszólalt Csongár Gábor okleveles adószakértő is, aki megerősítette: bőven benne van a pakliban, hogy a különadót 4,5 százalékról 4,9-re vagy még magasabbra emeli a kormány. Ugyanakkor figyelembe kell majd vennie a globális minimumadóval kapcsolatos kötelezettségeket is és további új nemzetközi adózási sztenderdeket.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy rövid- vagy akár középtávon várható-e a Spar kivonulása, mindkét megszólaló egybehangzóan nemmel felelt, utalva arra, hogy egyrészt nagyon magas lenne az ár, amit nehéz előteremteni, másrészt az osztrák cég nem hagyná veszni az eddigi évtizedekben végzett beruházásait, inkább tovább küzd, ha kell Brüsszelben is.

A beszélgetést itt tudja megnézni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!