3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megfizetteti az ellenállást a kormány.

Lázár János nyílt hadüzenetet küldött a Sparnak a Portfolio csütörtöki építőipari konferenciáján. Azt mondta, hogy nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól, amely a "korrumpált osztrák sajtón keresztül" üzent a kormánynak.

Lázár Jánosnak nagyon a bögyében vannak a külföldi multik
Lázár Jánosnak nagyon a bögyében vannak a külföldi multik
Fotó: Vasutasok Szakszervezete

"Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül" - mondta.

Az építési és közlekedési miniszter ugyanakkor magát is korrigálva egyértelművé tette, hogy nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külfödi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy "tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek."

"A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett" - jelentette ki harcias beszédében Lázár.

A Spar és a multik elleni kirohanást az ismert kormányzati szuverenitásvédelmi szólamokkal vezette fel. Azt mondta, hogy a gazdasági szuverenitás megteremtése nélkül nincs politikai szuverenitás. 

"Nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot és extraprofitot termelnek, amit kivisznek" - fűzte hozzá. Ehhez képest pár mondattal később azt mondta, hogy három nagy fejlesztési irányt kell követni: az autóipart, a hadiipart és az élelmiszeripart kell nagy lendülettel támogatni. Az ellentmondás abban van, hogy azt mondta:

"Azt akarjuk, hogy a három nagy német autógyár minél drágább autókat gyártson és minél nagyobb profitot érjen el."

Lázár János nem mulasztotta el ostorozni a 2010 előtti szocialista-liberális kormányokat. Megismételte azt a régóta hangoztatott fideszes véleményt, hogy azok úgymond szeretetet vettek, eladták az országot. Ezzel szemben a Fidesz által vezetett kormányok a honi cégeket hozták helyzetbe.

A miniszter félórás beszéde végén tért rá a konferencia témájára, vagyis az építésgazdaságra. Elmondása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter mellett most már "Nagy Mártontól is kapom a pofonokat", vagyis újabb beruházások leállítását vagy elhalasztását kérték. Konkrétumokat nem mondott, inkább rátért arra, hogy a kormány szabályozással tudja megvédeni a magyar cégeket  az EU-val szemben, amely blokkolja a Magyarországnak járó pénzeket, s szerinte a német, francia és osztrák építőipari vállalatok, köztük a Strabag, ezen kívül a Spar és más élelmiszeripari multik, valamint pénzügyi szolgáltatók érdekeit védi nálunk is.

A szabályozásról szólva megismételte a tavaly év végén, az ÉVOSZ konfereciáján elmondottakat. Ezek szerint az elfogadott új építészeti és építési törvények célja a kiszámíthatóbb és átláthatóbb állami építésberuházási tevékenység megteremtése. Lázár János a magán építőipari cégekhez hasonló szigort ígért az állami beruházásoknál.

"Nem az a kérdés, hogy tovább feltőkésítsük-e a nemzeti építőipari cégeket, hanem az, hogy miként tudunk együttműködni velük a korábbiakhoz képest sokkal jobb minőség elérése érdekében. Ugyanakkor nem tudok senkinek extraprofitot ígérni, mert egyszerűen nincs miből" - zárta szavait a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!