4p

Két, a Puskás Arénát érintő beszerzés is megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben, összesen közel 75 millió forint értékben.

A két szerződés közül a kisebb értékűt az egyedüliként pályázó, solymári Garden Group Kft. nyerte el – a kiírás szerint a 180 millió forintos keretösszegből 21,455 millió forintot hívott le az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok erre a beszerzésre. A céginformációs adatbázis szerint főtevékenységként zöldterület-kezeléssel foglalkozó Garden Group Kft. igen sikeres, évek óta több mint 1,5 milliárd forint árbevétel mellett a 2020-as üzleti évben 200 milliós adózott eredményt könyvelt el.

A cég már 2021-ben is elnyerte ugyanezeket a feladatokat, az akkori szerződés értéke a mostanihoz képest azonban jóval nagyobb értékű volt, nettó 180 millió forintos keretösszegről volt szó.

Milyen feladatokat látnak el?

A dokumentumban megjelentek szerint a Garden Group feladata elsősorban a Puskás Aréna füvének karbantartása, hiszen a teendők közt szerepel a fűnyírás, az öntözés, a gyepszellőztetés, a tápoldatozás és a boronálás is, valamint a növényvédelem biztosítása is. A pálya gyepét emellett a nyári hőterheléstől is védeni kell, és folyamatos felügyeletet is igényel, az így tapasztaltak alapján pedig a nyertes cégnek előre gondolkodva, preventíven is meg kell terveznie a védelmet.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK)
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK)

A füves pálya minőségének megőrzése azonban nem az egyetlen feladat, hiszen a lejátszandó meccsekre történő felkészülésben is lesz dolga a munkát megnyerő cégnek, ugyanis a pálya szabályzatok szerint felvonalazása mellett olyan eszközök kihelyezése is az ő feladatuk, mint a kapuk, vagy a szögletzászlók. Emellett a kiírás szerint a bemelegítő zónák kijelölése, kispad ülések, és a pálya egyéb, a játékvezetést lehetővé tevő technikai feltételek előkészítése is az elvállalt feladatok közt szerepel.

Ha vége a meccsnek…

Munka a lejátszott mérkőzések után is marad, hiszen a cégre vár a gyep megtisztítása, a tartozékok eltávolítása, valamint annak felmérése is, hogy mennyire károsodott a felület, és ennek helyreállítása is.

Egyéb rendezvények

Az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok egyéb rendezvények esetében a pálya védelmére 9732 m2 nehéz teherbírásra (színpad építésre, kamion forgalomra is alkalmas) és 1082 m2 közepes teherbírású gyep védelemhez szükséges eszközt biztosít a nyertes cégnek, ugyanakkor ennek építése, bontása és tárolása már a Garden Group-ra hárul.

Tovább őrizheti a Valton-Sec a Puskás Arénát

Szintén megjelent a Puskás Aréna épületéhez és rendezvényeihez kapcsolódó vagyon és biztonság védelmi feladatainak és rendezvénybiztosítási feladatok ellátásáról szóló kiírás, amelynek keretében a nyertes ajánlattevő Valton-Sec Zrt. őrzés- védelmi, riasztási feladatokat, portaszolgálatot és recepciós feladatokat is ellát, valamint a kamerarendszert is kezeli. Ez azonban nem minden, hiszen a járőrszolgálat, a gépjárműforgalom irányítása, valamint a biztonsági terv és jelentések készítése is a feladatok közt szerepel. A kiírás szerint a létesítmény „alap üzemelési” őrzési feladataihoz egy napra tervezett egyidejű maximális létszám elvárás 12 fő.

A közbeszerzés keretösszege 1,8 milliárd forint, amelyből az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok 77 500 óra őrzés és rendezvénybiztosítás munka lehívására vállal kötelezettséget. A dokumentum szerint a keretösszegből most 52,327 millió forint került lehívásra.

Megszenvedte a Valton-Sec a járvány évét

Az egy évvel korábbinál több mint 12 százalékkal alacsonyabb forgalommal zárta 2020-as évét a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., miután a koronavírus-járvány miatt több mint 1 milliárd forinttal kevesebb bevétele származott rendezvények biztosításából. További részletek korábbi cikkünkben:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!