6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az egy évvel korábbinál több mint 12 százalékkal alacsonyabb forgalommal zárta 2020-as évét a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., miután a koronavírus-járvány miatt több mint 1 milliárd forinttal kevesebb bevétele származott rendezvények biztosításából. A Fidesz kedvenc őrző-védő cégének profitja pedig csaknem megfeleződött, ám ez nem akadályozta meg a két tulajdonost – köztük Sarka Kata kisebbségi pakettet birtokló férjét, Bessenyei Istvánt –, hogy a közel 639 millió forintos adózott nyereségből 400 milliót osztalékként felvegyenek.

„A cég jelenleg jó piaci helyzetet mondhat magának. Igyekszik ezt úgy kihasználni, hogy tevékenysége színvonalának emelése útján piaci pozícióit megtarthassa”. Ez olvasható a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 2020-as üzleti évéről most közzétett beszámolójának kiegészítő mellékletében. Mielőtt azonban még bármilyen következtetést levonnánk, ki kell ábrándítani olvasóinkat: szóról szóra ugyanez a szöveg szerepelt a társaság 2019. évi beszámolójában is.

Fő tevékenységükből még növelték is a bevételüket. (A fotó illusztráció, forrás: depositphotos)
Fő tevékenységükből még növelték is a bevételüket. (A fotó illusztráció, forrás: depositphotos)

Akkor még a cég kft-ként működött, 2020. január 23-ától azonban már zártkörű részvénytársaságként. Az utóbbi években amiatt került reflektorfénybe, hogy alapvetően a Fidesztől kapott a profiljába vágó, őrző-védő tevékenységre szóló megbízásokat (tavaly novemberben például a Puskás Aréna őrzésére kiírt pályázaton nyertek). No meg azért is szerepel a hírekben a Valton-Sec, mert két magánszemély tulajdonosának egyike, Bessenyei István, az idehaza celebnek számító Sarka Kata férje. Bessenyei az 5 milliós alaptőke 11 százalékát jegyzi, a többit, tehát 89 százalékot Varga Lajos. E tulajdoni megoszlásnak majd a későbbiekben lesz jelentősége.

Most egyelőre még maradjunk annál, hogy a döntően a kormánypárttól érkező megrendeléseinek köszönhetően a Valton-Sec évről évre hízlalta bevételeit. A nagy kiugrást a 2017-es év hozta, annak forgalma ugyanis a két és félszerese volt az előző évinek, de az azt követő két év (2018, 2019) is 1 milliárd, illetve 1,5 milliárd forint körüli bővülést hozott.

Ez a pozitív trend tört meg 2020-ban, amikor is a közvélemény által a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként aposztrofált vállalkozás 7,8 milliárd forint árbevétel mellett közel 639 millió forintos adózott eredménnyel zárt – amit mondjuk a tavalyi év keservei alapján bizonyára még így is sokan elfogadnának. Mint ahogy azzal is elégedettek lennének, ha rendezvénybiztosításból 1,14 milliárdra tettek volna szert. Merthogy ennyit kasszírozott a Valton-Sec ezen a címen 2020-ban. Ez ugyan több mint 1 milliárddal kevesebb a 2019-esnél, ám még így, első ránézésre is meglepően magas összegnek tűnik ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány 2020 márciusi berobbanását alapvetően a rendezvények sínylették meg, azokból sokat visszamondtak, illetve nem tartottak meg, vagy ha mégis, a döntő többségüket online, ami azt jelenti, hogy nem volt szükség a biztosításukra.

Ám a Valton-Sec tulajdonosainak vélhetően elegendő gyógyírt jelentett, hogy az objektumvédelemből viszont 2020-ban 8 százalékkal többjük származott 2020-ban, mint 2019-ben, ez a csaknem 5,9 milliárd adja ugyanis a cég árbevételének messze legnagyobb részét.

Bár a tavalyi adózott eredmény csaknem a fele lett az egy évvel korábbinak, ez nem zavarta Bessenyeiéket abban, hogy fillérre pontosan ugyanannyit, 400 millió forintot vegyenek ki osztalékként a cégből, mint az 1,158 milliárdos nyereséget hozott 2019-es év után. Érdemes rögzíteni: ebből a 400 millióból  tulajdoni arányoknak megfelelően – Vargának 356 millió, míg Bessenyeinek 44 millió ütötte a markát.

Emellett a vezető tisztségviselők (a két tulajdonos mellett még Varga felesége) is együttesen az előző évinél 1,2 millióval többet, 9,6 millió forintot vihettek haza. Nem úgy az alkalmazottjaik. Az átlagban tavaly foglalkoztatott 172 (ebből 138 fizikai és 34 szellemi) dolgozójuknak együttesen közel félmilliárd forintnyi bért fizettek ki, ami 2,9 milliós éves és 242 ezer forintos havi átlagfizetésnek felel meg. 2019-ben még 161 főnek adtak munkát, összesen 473 millióért, vagyis a 2020-asnál valamivel magasabb átlagfizetésért. 

A cég egy 140 millió forint értékű, ingatlanfedezetre a MIFIN Zrt.-től felvett beruházási hitellel adós. Összes kötelezettsége 2020 végén 856,6 millió forintra rúgott, ezzel szemben a követelései ennél kevesebbre, 618 millióra. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás 2019 márciusától felszámolás alatt álló bankjában, az NHB Növekedési Hitel Bankban közel 28 millió forintja ragadt bent a Valton-Secnek – legalábbis ennyit szerepeltetett követelésként. Ennél is többre rúgtak azonban vevői problémásnak minősített követelései (vagyis azok, amelyek befolyása bizonytalan), összértékük 2020 végén meghaladta a 40 milliót, ami jelentős, több mint 30 milliós növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Hogy kik nem egyenlítették ki a fizetési határidőre a tartozásukat, az a beszámolóban nincs részletezve. Annyi azonban kiderül, hogy a cégnek a fő tulajdonos Vargával szemben több mint 68 millió forintos követelése volt a múlt év végén.

A beszámolóból lehet megtudni azt is, hogy a Valton-Secnek közel 902 millió forintos hitellel tartozik a légi szállítóeszközöket kikölcsönző Hun-Jet Kft. Ez a cég 2020-ban vált a Valton-Sec úgynevezett kapcsolt vállalkozásává, miután abban az őrző-védő cég 100 százalékos részesedést szerzett. A Hun-Jetről annyit érdemes tudni, hogy 2016 decemberében alakult, a 3 millió forintos törzstőke nagyobbik részét a Valton-Sec, a kisebbiket a Somogy megyei Kadarkút repülőterére bejegyzett, magánszemélyek által 2005 januárjában légi személyszállításra létrehozott Aeroglobe Kft. adta össze. Hogy pontosan milyen arányban, az a céges dokumentumokból nem derül ki, mivel a Hun-Jet élt azzal a lehetőséggel, hogy egyszerűsített éves beszámolót is benyújthatott, márpedig abban nem szerepelnek a tulajdonosi megoszlások. A tulajdonosok 2018 júliusában 20 millióval, 23 millióra emelték a Hun-Jet törzstőkéjét. A cégből 2019 februárjában szállt ki az Aeroglobe, akkor lett többségi tulajdonos Bessenyei István, akit 2020 októberében vásárolt ki a Valton, ezzel válva a Hun-Jet egyedüli tulajdonosává.

A cég üzletrészére még 2017 decemberében jegyeztetett be jelzálogot az NHB Bank, vélhetően egy hitelnyújtás miatt, ami 2019 január végén került le. A Hun-Jet a tavalyi évére vonatkozó adatokat még nem tette közzé, így csak annyi tudható, hogy az első teljes üzleti évének, a 2017-esnek a nullás forgalmát 2018-ban egy 80 millió forintos nettó árbevétel követte, amely 2019-ben óriásit ugrott, s megközelítette a 670 milliót. Ezzel párhuzamosan a 2018-ban még veszteséges cég nyereségessé vált, adózott profitja 2019-ben csaknem 90 millióra rúgott. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!