2p

Hamarosan arab, egészen pontosan Abu-Dzabiból származó főtulajdonosa lehet a hazai mobilpiac meghatározó cégének, a Yettelnek.

A Telex szerint az e& nevű távközlési csoport méretes üzletet kötött a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedéséről. Az üzletnek nem része a cseh operáció, de négy további országban, Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon az arab csoport lesz a helyi részesedés főtulajdonosa. Itthon a három meghatározó cég, a T-csoport, a Vodafone és a Yettel által dominált mobilpiacon az utóbbiról, tehát a Yettelről van szó.

A 2,15 milliárd eurós (800 milliárd forintos) üzlet révén a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át. A lépéssel az arab csoport folytatja globális jelenlétének növelésére irányuló stratégiáját.

Új lesz a tulaj, de a működésben egyelőre nem várható változás. Fotó: Depositphotos
Új lesz a tulaj, de a működésben egyelőre nem várható változás. Fotó: Depositphotos

A tranzakció várhatóan 2024 első negyedévében, de akár még azt megelőzően is lezárulhat, mindez a hatósági jóváhagyások függvénye. A hazai távközlési szektorban ugyanakkor senki nem vár azonnali, érdemi működési változást a tulajdonosváltozástól.

Magyarországon a PPF (Petr Kellner azóta meghalt cseh milliárdos portfóliócége) 2018-ban vásárolta meg a norvég Telenortól a hazai Telenor Magyarországot, amely később a Yettel nevet vette fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!