<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Gulyás Gergely szerint nemhogy milliárdos kár érte volna a magyar államot a Vodafone-Yettel részvénycserével, hanem egyenesen jól járt. Megoszlanak a vélemények.

Megfelelt az állami vagyongazdálkodásra vonatkozó szigorú törvényi szabályoknak a Vodafone-Yettel részvénycsere, így az államot nem érte kár - derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre adott válaszából a csütörtöki Kormányinfón. Lapunk is megírta hétfőn, hogy részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban.

A tranzakció révén a 4iG átadja a magyar államnak a Yettelben lévő 25 százaléknyi részesedését, cserébe kap 19,5 százaléknyi részt a Vodafone-ban. Ezzel a 4iG lesz a Vodafone többségi tulajdonosa.

Gazdasági ügylet volt, amely megfelelt az erre vonatkozó szigorú szabályozásnak, mi úgy gondoljuk, hogy amit adtunk és amit kaptunk, azzal az állam jól járt

- fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: ugyan nem közgazdasági szakértő, de meghallgatva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatását, neki úgy tűnt, hogy az üzlet megfelelt a szigorú követelményeknek.

Ezzel nem mindenki ért egyet. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő számításai szerint például egy nap alatt eltűnt 140 milliárd forintnyi állami vagyon. A politikus a Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: az Antenna Hungária még állami cégként vett 100 milliárd forintért 25 százalék tulajdont a Telenorban (Yettel).

"Aztán vett 350 milliárdért 50 százalékot a Vodafone-ban. Az Antenna Hungáriát az állam átjátszotta a 4iG-nek és a legfrissebb hír, hogy a Vodafone-részvények 20 százalékáért cserébe visszakapja a Yettel (Telenor) papírok 25 százalékát. Tehát most van 25 százalék Yettel papírja 100 milliárdért és 30 százalék Vodafone papírja 210 milliárdért. A telefonos buliba tehát beletett 450 milliárdot, de már csak 310 milliárdnyi papírja van"

- írta Hadházy Ákos.

Való igaz, hogy az Antenna Hungária (AH) korábbi beszámolója szerint az akkor még állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát. Ez az a vállalat, amely kézben tartotta a magyar Telenort. A G7 írta meg, hogy a tranzakciót részben tőkeemelésből, részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kapott hitelből finanszírozta a vállalat.

Az idén januárban derült ki, hogy a 4iG szakmai befektetőként, leányvállalatán, az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos irányító befolyást, míg a magyar állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. Egy korábbi Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette: az állam devizahitelt fog felvenni az akció finanszírozásához.

Gulyás Gergely és Nagy Márton (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Gulyás Gergely és Nagy Márton (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője a Szabad Európának viszont azt mondta: a részvénycserével a felek azt állították, hogy a Vodafone 19,5 százaléka ugyanannyit ér, mint a Yettel 25 százaléka. A Vodafone 660 milliárd forintos árából kiszámolható, hogy körülbelül 129 milliárdot érhet a csomag, ami nagyjából megegyezik az elemző szerint a Yettel 25 százalékos tulajdoni hányadának árával. Szerinte, mivel 2019-ben 101 milliárd forintért kelt el a Yettel negyede, ezért reális lehet, hogy négy év alatt 27 százalékkal drágult a pakett, mivel reáleszközről van szó, ez az árazás nem áll messze a valóságtól.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert. Gulyás Gergely a Kormányinfón lapunknak azt mondta: jelenleg a távközlési piacon nincsenek előkészület alatt további, az államot érintő ügyletek.