4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Gulyás Gergely szerint nemhogy milliárdos kár érte volna a magyar államot a Vodafone-Yettel részvénycserével, hanem egyenesen jól járt. Megoszlanak a vélemények.

Megfelelt az állami vagyongazdálkodásra vonatkozó szigorú törvényi szabályoknak a Vodafone-Yettel részvénycsere, így az államot nem érte kár - derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre adott válaszából a csütörtöki Kormányinfón. Lapunk is megírta hétfőn, hogy részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban.

A tranzakció révén a 4iG átadja a magyar államnak a Yettelben lévő 25 százaléknyi részesedését, cserébe kap 19,5 százaléknyi részt a Vodafone-ban. Ezzel a 4iG lesz a Vodafone többségi tulajdonosa.

Gazdasági ügylet volt, amely megfelelt az erre vonatkozó szigorú szabályozásnak, mi úgy gondoljuk, hogy amit adtunk és amit kaptunk, azzal az állam jól járt

- fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: ugyan nem közgazdasági szakértő, de meghallgatva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatását, neki úgy tűnt, hogy az üzlet megfelelt a szigorú követelményeknek.

Ezzel nem mindenki ért egyet. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő számításai szerint például egy nap alatt eltűnt 140 milliárd forintnyi állami vagyon. A politikus a Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: az Antenna Hungária még állami cégként vett 100 milliárd forintért 25 százalék tulajdont a Telenorban (Yettel).

"Aztán vett 350 milliárdért 50 százalékot a Vodafone-ban. Az Antenna Hungáriát az állam átjátszotta a 4iG-nek és a legfrissebb hír, hogy a Vodafone-részvények 20 százalékáért cserébe visszakapja a Yettel (Telenor) papírok 25 százalékát. Tehát most van 25 százalék Yettel papírja 100 milliárdért és 30 százalék Vodafone papírja 210 milliárdért. A telefonos buliba tehát beletett 450 milliárdot, de már csak 310 milliárdnyi papírja van"

- írta Hadházy Ákos.

Való igaz, hogy az Antenna Hungária (AH) korábbi beszámolója szerint az akkor még állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát. Ez az a vállalat, amely kézben tartotta a magyar Telenort. A G7 írta meg, hogy a tranzakciót részben tőkeemelésből, részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kapott hitelből finanszírozta a vállalat.

Az idén januárban derült ki, hogy a 4iG szakmai befektetőként, leányvállalatán, az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos irányító befolyást, míg a magyar állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. Egy korábbi Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette: az állam devizahitelt fog felvenni az akció finanszírozásához.

Gulyás Gergely és Nagy Márton (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Gulyás Gergely és Nagy Márton (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője a Szabad Európának viszont azt mondta: a részvénycserével a felek azt állították, hogy a Vodafone 19,5 százaléka ugyanannyit ér, mint a Yettel 25 százaléka. A Vodafone 660 milliárd forintos árából kiszámolható, hogy körülbelül 129 milliárdot érhet a csomag, ami nagyjából megegyezik az elemző szerint a Yettel 25 százalékos tulajdoni hányadának árával. Szerinte, mivel 2019-ben 101 milliárd forintért kelt el a Yettel negyede, ezért reális lehet, hogy négy év alatt 27 százalékkal drágult a pakett, mivel reáleszközről van szó, ez az árazás nem áll messze a valóságtól.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert. Gulyás Gergely a Kormányinfón lapunknak azt mondta: jelenleg a távközlési piacon nincsenek előkészület alatt további, az államot érintő ügyletek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!