4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Javult 2018-ban a határidőre kifizetett számlák aránya, sőt az átlagos késedelem is rövidült két nappal. A javulás annak fényében még értékesebb, hogy az átlagos fizetési határidő is csökkent két nappal. 

 

Továbbra is javuló tendencia figyelhető meg a hazai fizetési morálban, hiszen a vizsgált, cégek által kiállított számlák több, mint 72 százalékát sikerült határidőre teljesíteni, mindemellett pedig átlagos késedelem 18-ról 16 napra, illetve az átlagos fizetési határidőt 29 napról 27 napra csökkent - derül ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból.

Szintén javuló arányt mutatott az extrém késések mutatója is, legalábbis a számlák értékét tekintve: a 60 napon túli késés 3,77 százalékkal kevesebb alkalommal fordult elő, a 90 napon túl rendezett számlák értékaránya pedig jóval 1 százalék alatt maradt: 0,66 százalékos volt, ami lényegében megegyezik a tavalyi értékkel.

 

 

Az iparágak körül a fizetési hajlandóságban egyértelmű a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) fölénye, itt a számlák értékének közel 85 százalékát rendezték határidőre. A sereghajtó az Információ, kommunikáció ágazat volt, ahol az összes kiállított számla csupán 46,83 százalékának ellenértéke érkezett be időben, de az Építőipar és a Papíripar sem lehet büszke, egyiküknél sem érte el az időben rendezett ellenérték az 50 százalékot. Itt meg kell jegyezni, hogy a papíripar javított a tavalyi értékeken: közel 5 százalékkal jobb arányt érve el, a másik két sereghajtó közben azonban hasonló nagyságrendben rontott.

A pénzükhöz a leghamarabb a bútoripari ágazatban működő cégek juthattak, a Bisnode adatai szerint átlagosan – az előző évhez képest 10 napot javítva - 29 nap alatt kapták meg számláik ellenértékét. A leghosszabb ideig a gépipari cégek várhattak, számszerűsítve 55 napot.

A legigyekvőbbek a textilipar területén dolgozó cégek voltak, itt csupán tíz napos volt az átlagos fizetési késedelem a Bisnode 2018-as adatai szerint, a képzeletbeli dobogóra odaállhatna még melléjük a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (11 nap), illetve a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazat (12 nap átlagos késés).

A notórius késők a művészet, szórakoztatás, szabad idő (25 nap), az ingatlanügyletek (24 nap), illetve a Humán-egészségügyi, szociális ellátás (23 nap átlagos késedelem) ágazat cégei voltak. A legnagyobb javulást a Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása ágazatban érték el a cégek, itt 27 nappal rövidült az átlagos késedelem, a legnagyobbat, pedig a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazat rontott az előző évhez képest: 5 napot.

Az extrém későn kifizetett számlák aránya két ágazatban volt kiugróan magas: a papíriparnál és az építőiparnál, ráadásul mindkét iparág rontott is a tavalyi értékein. Az előbbinél az összes számla értékének 4,11, utóbbinál 4,72 százalékának kifizetésére várhattak akár három hónapon túl is a szállítók.

A faktúrákat legpontosabban fizető cégek Csongrád megyéből kerültek ki, a legrosszabbul pedig Zala megye teljesített, ahol ez az arány alig volt több, mint 46 százalék.

Az átlagos késés a Bisnode 2018-as év végi adatai szerint Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb – az előző évhez képest 10 napos javulással – 11 nap, és Nógrád megyében a legmagasabb 28 nap - 17 napos romlással az előző évhez képest.

A legtöbbet, 52 napot, Nógrád megyében kellett várni arra, hogy egy cég a pénzéhez jusson, a legkevesebbet pedig, 38 napot Bács-Kiskun megyében.

Az extrém késésekben jól teljesítettek a megyék, az egyetlen fővárost kivéve, ahol az összes számla értékének 1,81 százalékát is elérte a 90 napon túl rendezett számlák aránya, a többieknél ez az érték bőven 1 százalék alatt maradt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.