8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Visszatértek a külföldi vendégek a budapesti termálfürdőkbe, ennek ellenére idén még veszteséggel zár - de jövőre már nyereséges is lehet  - a főváros fürdővállalata. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tavasszal bezárja a Gellért fürdőt, de ha minden jól megy év végén akár megnyithat a Rác fürdő. Szűts Ildikó vezérigazgató legalábbis így szeretné. Interjú.

Ismét nehéz bejutni a budapesti fürdőkbe ezekben a hetekben. Mi történt? Lezártak részeket?

Egyáltalán nem. Az év vége hagyományosan nagyon erős. Főleg a hétvégéken van teltház a fürdőkben - elsősorban is a Széchenyiben és Gellértben. A látogatók 95 százaléka külföldi turista, akik oltási igazolvánnyal töltik meg a fürdőket - magyarok viszont alig vannak. 

A pandémia hatására tavaly harmadára, hatmilliárd forintra zuhant a BGYH árbevétele, a korábbi évek nyeresége három milliárdos veszteségbe fordult. Mi várható idén?

Majdnem ugyanaz lesz, mint tavaly: 2020-ban január-februárban ugyanis még nyitva voltunk, akkor keletkezett az éves árbevételünk közel fele. Ebben az évben április végéig viszont zárva voltunk, és májustól csak oltással lehetett belépni a fürdőkbe. Óriási félelem volt az emberekben, külföldiek pedig egyáltalán nem jöhettek. Az idei árbevétel ezek miatt 5,8-6 milliárd forint körül alakul, míg az eredmény 2,1 milliárdos veszteség lesz - ez némileg kedvezőbb a tavalyinál.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.
Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója.

Gondolom a működést hitelből tudták fenntartani…

A tavalyi évet egy 2,4 milliárdos utófinanszírozási beruházási hitellel tudtuk átvészelni, és a fővárostól is kaptunk 1,5 milliárd forintos tulajdonosi hitelt. Ennek meghosszabbítását kértük most. Ha beindul a turizmus, és nőnek a bevételek, akkor ezt majd vissza tudjuk fizetni.

Mit tudtak saját erőből megoldani, hogyan költséget csökkenteni?

Idén egyáltalán nem indítottunk beruházást, a karbantartásokat is megpróbáltuk cégen belül megoldani. Van ugyanakkor egy 2018-óta görgetett energia hatékonysági fejlesztés, amihez idén sem tudtunk hozzálátni. Ennek forrása 80 százalékban az Európai Unió és 400 milliós előleget is kapott a társaság erre még 2018.évben. Más kérdés, hogy ezt az előző vezetés elköltötte, de jövőre meg kell csinálni, mert lejár a határidő. Az idei év indulásakor, vagyis májusban már bővítettük a létszámot. Az előző évi leépítés után a nyári szezon felfutásával ez megkerülhetetlen volt.Nagyon komoly létszámhiánnyal küzdünk, most is, közel hatvan munkavállalót keresünk, de nagyon nehéz a turizmusba visszacsábítani az embereket. Ez az egész szektorra jellemző, hiszen 40 ezer üres álláshely található ma a vendéglátásban és turizmusban.

Idén visszakerült a BGYH-hoz a Rác fürdő és a mellette levő hotel is. Mihez kezdenek a több mint tíz éve zárva tartó két épülettel? Mennyibe kerül a megnyitás?

A főváros majd’ 11 éve szerette volna visszaszerezni a Rác fürdőt és a szállodát - erre egy 7,4 milliárd forintos hitelkeretet hagytak jóvá. A két ingatlan végülis idén május végén került a BGYH-hoz. Egyelőre még nem tudjunk, hogy mennyibe kerül majd a leromlott épületek felújítása.

A korábbi, 2010-ben befejeződött felújítás 8-9 milliárdba került, de mivel időközben mindkét épület teljesen lepusztult, ismét sokmilliárdos befektetésről beszélnek…

Egy gyorsfelmérésen már túl vagyunk, a pontos és részletes becsléshez viszont a korábbi tervezőket is be kell vonnunk. Nem csupán a szerzői jogi kérdések miatt, de azért is, mert egyedül ők tudják azt, hogy a 2005-ös tervekből mi épült és mi nem épült meg. Ki kell írjunk egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárást, és ezt követően tudjuk meghirdetni a kivitelezési pályázatot - és megbecsülni az összeget. Vannak a fürdőnek olyan részei, amelyek viszonylag rövid időn belül, és kis költséggel rendbehozhatók. Az alagsor és a gépészet viszont már komoly beruházást igényel, mert a 2013-as árvíz mindent tönkretett. Ennek ellenére nagyon remélem, hogy már jövő év végére, de legkésőbb 2023 elejére meg tudjuk nyitni.

Aki egyszer, akár csak fotón is látta a Rác belső tereit, az tudja, hogy ez nem egy átlagos, hanem egy igazi ötcsillagos fürdő lesz…

Kialakítása és mérete okán sem hagyományos “népfürdő”. Kifejezetten nívós és ennek megfelelően nem lehet olcsó a Rác. Ererdetileg ugyan 300 fős öltözőt terveztek ide, de szerintünk ezt túlméretezték, nem tud ennyi vendéget egyidőben fogadni. A teraszra is négy medencét álmodtak, de végül csak egy valósult meg. Meg kell oldanunk továbbá azt is, hogy a szállodából hogy tudnak a vendégek fedett folyosón átjutni a fürdő épületbe. Sok kérdőjel van még, de az biztosnak látszik, hogy a fürdő előbb megnyilhat, mint a hotel.

És mi lesz ez utóbbival? Úgy tudni, hogy 2010-ben már “tokkal-vonóval” várta a megnyitást?

Valóban 2010 nyarán nyitásra kész állapotban volt a szálloda. De az elmúlt évtizedben mindent elhordtak az épületből. A szobák berendezésétől a légtechnikáig mindent barbár módon kiszereltek és elvittek - érdekes módon a fürdőszoba-berendezések a helyükön maradtak. A belső kialakítást amúgyis újra kell tervezni, mert az elmúlt években jelentősen megváltoztak az igények és előírások is.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója egy nyári sajtótájékoztatón, 2020-ban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója egy nyári sajtótájékoztatón, 2020-ban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Turisztikai szakemberek szerint a hotel nagysága, vagyis a 67 szoba sem elegendő a gazdaságos működéshez, egyetért ezzel?

Nem is akarjuk mi üzemeltetni, ezért pályázatot írunk majd ki a hasznosításra. A felújítás költségeit a majdani üzemeltető cég fedezné majd, a BGYH-nak a pandémia miatti közel 21 milliárd forint bevételkiesés miatt sajnos nincs erre forrása. Nyilvános pályázatot írunk majd ki. Jó hír, hogy már most is vannak érdeklődők erre…

A másik sokmilliárdos kiadás a Gellért szállóval kapcsolatos. Idén decemberben bezár a hotel, amelyet pincétől a padlásig felújít az új tulajdonos. Ötcsillagos hotel lesz itt a tervek szerint. A szintén lepusztult állapotban levő fürdő a BGYH tulajdona. Mikor kezdik meg ennek rekonstrukcióját?

A katasztrofális állapotban levő fürdőt tervein szerint 2022. május végén zárjuk be, ezt követi a felújítás. Hogy erre honnan lesz forrás, az még kérdés…

Ötcsillagos szállodát szeretnének

Az ikonikus Gellért Szálló felújításával az Indotek Group célja, hogy egy ötcsillagos szállodává váljon.A felújítás tervezése jelenleg is zajlik, most a koncepció tervezés fázisában van a projekt, amelynek során számos alternatívát és ötletet tekintenek át a szálloda megújítására. A koncepción egy, a hazai ötcsillagos szállodapiacon beható tapasztalatokkal rendelkező magyar generáltervező építészcég és egy, nemzetközi szálloda projekteben aktív amszterdami belsőépítész csapat dolgozik közösen. A  Második világháborúban és a háborút követő felújítások során a szecessziós stílusban épült szálloda eredeti belső terei szinte teljesen elpusztulta. A Gellért Szálló elpusztult belső tereiről az Indotek igyekszik felkutatni eredeti forrásokat, terveket, képeket, és ennek alapján visszaidézni a szálló eredeti hangulatát olyan ikonikus részeken, mint pl. az előcsarnok, vagy a híres Gobelin terem.  A Gellért Szálló jelenleg műemléki védelem alatt áll, így a szálloda külső megjelenését megőrzik majd a felújítás során. A Gellért  december 1-től nem fogad vendégeket, így megkezdődtek a konkrét műszaki feltárások.

Hat-hét milliárd forintos becslések láttak napvilágot. 

Szerintem ez a 10 milliárdot is meghaladhatja, de pontos számot még senki sem tud mondani. Annyi bizonyos, hogy a hotel és a fürdő megújulása párhuzamosan folyik majd. Úgy tervezzük, hogy egykori szépségében állítjuk helyre a külső és belső tereket, megszüntetjük az ideiglenes megoldásokat és buherálásokat is. Szerencsére az eredeti tervek , sőt a fürdő makettje is megmaradt, ez megkönnyíti a rekonstrukciót. Úgy látjuk, hogy a bankok készek finanszírozni a felújítást és talán uniós forrást is lehet találni erre.

Szintén omladozik a patinás Király fürdő is. Ezzel mi lesz?

Ezt a BGYH csak üzemelteti, mert az épület állami tulajdonban van. Egy korábbi terv szerint 3,5 milliárdos költséggel valósult volna meg a teljes rekonstrukció, de ez a pandémia miatt elmaradt. Az új elképzelések szerint a letisztított tervek alapján egy hagyományos török fürdőt nyitunk majd meg, de erre is forrást kell találni. Talán török forrásokat is meg lehet nyerni erre.

A pandémia negyedik fázisában nem lehet túl könnyű üzleti tervet készíteni. Milyen bevétellel számolnak jövőre?

A pandémia miatt nagyon nehéz előre látni a jövő évet, de úgy számolunk, hogy a jövő évben megduplázzuk az árbevételt. A tervek szerint a 2019-es csúcsév 70 százalékát, azaz 12 milliárd forintot is el tudunk érni, és már nem leszünk veszteségesek. Ez persze több tényező miatt is bizonytalan. Az energiaár-emelkedés például évi félmilliárd forinttal növeli kiadásainkat, érzékenyen érint minket is a minimálbér emelkedése valamint a forint/euró árfolyam alakulása is. A kockázatok ellenére sem készülünk B-tervvel, bizakodva várjuk a 2022-es évet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!