<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy nap alatt két új céggel is gyarapodott a felcsúti milliárdos céghálója.

Folyamatos mozgásban van Mészáros Lőrinc már így is különösen terebélyes céghálója. A tulajdonában lévő társaságok valamelyike szinte havonta újabb leánycéggel gyarapodik felvásárlás vagy alapítás révén, ennél ritkábban van példa arra, hogy a felcsúti milliárdos közvetlenül a saját nevére vesz egy céget - nincs is sok cégben közvetlen tulajdona.

Nemrég azonban hirtelen két társasággal is gyarapodott ez az amúgy meglehetősen rövid lista. Március 11-én ugyanis többedmagával úgy döntött, hogy két főtevékenységként vagyonkezeléssel foglalkozó céget alapít.

A Kutas Management Kft.-t március 17-én jegyezte be a cégbíróság, egy nappal később, március 18-án pedig az FBSN Agrár Management Kft. is bejegyzésre került.

Agrárvonalon erősít. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltAgrárvonalon erősít. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A cégek azonban nemcsak a főtevékenységükben egyeznek meg, mindkét társaság még egy tevékenységi kört jegyeztetett be: a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetését. Megegyezik a székhelyük is: a sok Mészáros-cégnek otthont adó herceghalmi irodaház.

Ám míg az FBSN Agrár Management Kft.-t 5 millió forintos törzstőkével hozták létre, addig a Kutas Management 10 millió forinttal indult el. A Kutas Management ügyvezetője az a Czina Ferenc lett, aki 2009-től egészen 2020 végéig a KITE Zrt.-nél cégjegyzésre jogosult más munkavállalóként vett részt a nádudvari cég operatív irányításában, és az interneten fellelhető információk szerint jelenleg az Agrolink Kft. kereskedelmi igazgatója.

Az FBSN Agrár Management Kft. ügyvezetőjeként Tímár Imrét jegyezték be, aki 2021 februárjától az új cég alapításáig egy másik Mészáros-érdekeltség, a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója volt.

A két új Mészáros-cégnek a tulajdonosi köre is megegyezik:

  • Mészáros Lőrinc mellett tulajdonrésszel bír még
  • a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztés Magántőkealap,
  • a szintén Mészáros-érdekeltség, a Talentis Agro Zrt.,
  • valamint Prime Deal Magántőkealap.

Utóbbi kezelője a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., melynek igazgatóságának elnöke az a Kertész József Tamás, akit Mészáros Lőrinc ügyvédjeként is ismernek.

Hogy milyen arányban oszlanak meg a tulajdonviszonyok, az csak az FBSN Agrár esetében derül ki a cégbíróságra benyújtott tagjegyzékből. A cég többségi tulajdonosai

  • Mészáros Lőrinc és a Takarék magántőkealapja, egyaránt 45,1-45,1 százalékos üzletrésszel rendelkeznek,
  • a Prime Deal Magántőkealapnak 7,7,
  • a Talentis Agronak pedig 2,1 százalékos üzletrésze van a cégben.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.