<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A munkaerőkereslet növekedése, az infláció, a háború és a bizonytalanság sok tekintetben hozott változást a korábbi évek kutatási eredményeihez képest. A fiataloknak elsőszámú szemponttá vált a fizetés mértéke, az elismerés és hosszútávú karrierlehetőségek. Változatlanul a nagyvállalatok a legkedveltebb munkaadók. 

A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 000 forint, 29 százalékkal több, mint tavaly - derül ki egy friss kutatásból.  a tavalyi évhez képest. A lányok és fiúk közötti bérigény szakadék pedig 20 százalékra ugrott.

A Zyntern.com állásportál országos kutatásának fókuszában a fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata áll. 2022 májusában közel 3000 fiatal töltötte ki részletes kérdőívet. akik 34 százaléka férfi, 66 százaléka pedig nő volt. 

Legfontosabb munkahelyválasztási preferenciák: első a fizetés

A kitöltők válaszainak összesítése alapján a versenyképes fizetés a legfontosabb szempont a fiataloknak, ha munkahelyválasztásról vagy elköteleződésről van szó. Emellett kiemelten fontos számukra, ha elismeri a munkáltató a jó teljesítményt és ha van fejlődési- és karrierlehetőség a cégnél.  

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok számára a legkevésbé fontos szempont, hogy a vállalat nemzetközi háttérrel rendelkezik-e vagy sem. A home office, vagyis otthoni munkavégzés a lista vége felé helyezkedik el, míg a korábbi évekhez képest a cég hírneve jelentősen nagyobb hangsúlyt kapott a pályakezdők preferencia-sorrendjében.

A nők általában fontosabbnak értékelték a barátságos és befogadó munkakörnyezetet és a vállalat társadalmi felelősség vállalását, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiaknak fontosabb a modern munkakörnyezet és az innovatív technikai eszközök használata a munkavégzés során. 

A fővárosi kitöltők magasabbra értékelték a vállalat nemzetközi hátterét, az otthoni munkavégzést és a versenyképest fizetést, míg a vidékieknek fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása és hírneve. 

Nagyot nőttek a fizetési igények, nő a szakadék a férfiak és nők között

A kutatásban résztvevők összesített átlag fizetési igénye az idei évben 321 800 forint volt, ami 73 000 forinttal több, mint az előző évben. A kitöltők legnagyobb arányban (majdnem 24 százalék) a 276 000 - 300 000 közötti sávot jelölték meg számukra vágyott pályakezdő fizetésként.

Érdekesség, hogy a fővárosi és vidéki kitöltők átlagos nettó fizetési igényének különbsége 30 ezer forintos. A férfi és női kitöltők között pedig 63 ezer forintos, vagyis több, mint 20 százalékos bérigény-különbség rajzolódott ki az adatokból, amely a tavalyi évben 15 százalék körüli különbséget mutatott.

A legmagasabb átlagos fizetési igényeket az IT-s (369 536 forint), műszaki/ mérnöki (367 156 forint), valamint az orvos és egészségtudomány (342 417 forint) területeken várnának. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei a gimnáziumban (237 941 forint), pedagógusi (269 357 forint), valamint bölcsész (275 236 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

Legvonzóbb munkáltatók

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkérdezték a fiatalokat, mely munkaadókat tartják a legvonzóbbnak. A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legnépszerűbb munkáltatók versenyét a Magyar Telekom Nyrt. nyerte, második helyen a OTP Bank Nyrt., harmadikon pedig a Robert Bosch Kft. végzett. Az élvonaban helyett kapott még az Aldi Magyarország Bt., az Audi Hungaria Zrt., a Deloitte Zrt., a Google LLC, az IBM Magyarország Kft., a KPMG Hungary, a MOL Nyrt., a Morgan Stanley, a Richter Gedeon Nyrt., a Vodafone Magyarország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.