<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Nem látták biztosítottnak, hogy elég hűtőszekrényt gyárthatnak - közben a költségek folyamatosan emelkednek, a kereslet drámaian csökken.

A megváltozott üzleti kilátásokra és az alacsony keresletre hivatkozva jövő januárban leállítja a termelést az Electrolux a 650 főt foglalkoztató nyíregyházi hűtőszekrénygyárában – közölte a társaság.

Az Index a döntés hátteréről ír csütörtöki cikkében. A társaság azt közölte a lappal: a vállalat döntését a tavalyi utolsó negyedévben készített hatástanulmány előzte meg. A nyíregyházi egység versenyképességének vizsgálata során a legfontosabb szempont a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés volt a hűtőszekrény termékkategóriákban.

Utóbbi azt jelenti, hogy nem látjuk azt a gyártható darabszámot, ami elegendő lehet a gazdaságos működéshez. A hatástanulmány ezen eredményei, valamint a jelenlegi üzleti környezet, amit a költségek folyamatos emelkedése, a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, és a fogyasztói kereslet drámai csökkenése befolyásol, megkövetelte, hogy cselekedjünk

- írta a társaság az Indexnek.

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában, 2019-ben. MTI Fotó: Balázs Attila
Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában, 2019-ben. MTI Fotó: Balázs Attila

Ami a dolgozók sorsát illeti: az Electrolux azt írta, a 650 fős állomány jelentős része a gyár 2005-ös nyitása óta az állomány tagja, vagy legalább 5-10 éve. Alapvetően a hatályos magyar munkajogi rendelkezések és/vagy az ennél jóval kedvezőbb feltételeket biztosító Kollektív Szerződésben foglaltak lesznek irányadók. Elsőként az üzemi tanáccsal egyeztetnek a juttatásokról.

Az Electrolux emellett az illetékes minisztériummal és a nyíregyházi önkormányzattal vizsgálja a telephely értékesítéseinek lehetőségeit is.