2p

Nem látták biztosítottnak, hogy elég hűtőszekrényt gyárthatnak - közben a költségek folyamatosan emelkednek, a kereslet drámaian csökken.

A megváltozott üzleti kilátásokra és az alacsony keresletre hivatkozva jövő januárban leállítja a termelést az Electrolux a 650 főt foglalkoztató nyíregyházi hűtőszekrénygyárában – közölte a társaság.

Az Index a döntés hátteréről ír csütörtöki cikkében. A társaság azt közölte a lappal: a vállalat döntését a tavalyi utolsó negyedévben készített hatástanulmány előzte meg. A nyíregyházi egység versenyképességének vizsgálata során a legfontosabb szempont a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés volt a hűtőszekrény termékkategóriákban.

Utóbbi azt jelenti, hogy nem látjuk azt a gyártható darabszámot, ami elegendő lehet a gazdaságos működéshez. A hatástanulmány ezen eredményei, valamint a jelenlegi üzleti környezet, amit a költségek folyamatos emelkedése, a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, és a fogyasztói kereslet drámai csökkenése befolyásol, megkövetelte, hogy cselekedjünk

- írta a társaság az Indexnek.

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában, 2019-ben. MTI Fotó: Balázs Attila
Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában, 2019-ben. MTI Fotó: Balázs Attila

Ami a dolgozók sorsát illeti: az Electrolux azt írta, a 650 fős állomány jelentős része a gyár 2005-ös nyitása óta az állomány tagja, vagy legalább 5-10 éve. Alapvetően a hatályos magyar munkajogi rendelkezések és/vagy az ennél jóval kedvezőbb feltételeket biztosító Kollektív Szerződésben foglaltak lesznek irányadók. Elsőként az üzemi tanáccsal egyeztetnek a juttatásokról.

Az Electrolux emellett az illetékes minisztériummal és a nyíregyházi önkormányzattal vizsgálja a telephely értékesítéseinek lehetőségeit is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!