<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Ryanair ostobaságnak nevezte és azonnal áthárította a különadót - a kormány számára elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta.

A miniszter az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is. A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel - olvasható a közleményben.

"A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát" - írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását - áll a közleményben.

Vajon mennyit éreznek majd meg az utasok a kormány és a légitársaság háborújából? Fotó: Depositphotos
Vajon mennyit éreznek majd meg az utasok a kormány és a légitársaság háborújából? Fotó: Depositphotos

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A közlemény szerint a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

Ezért jött a kormány válaszcsapása: a Ryanair ostobaságnak nevezte és áthárította az adót

Ahogy arról beszámoltunk, a Ryanair a napokban tájékoztatni kezdte utasait: aki július 1-jén vagy azt követően induló járatra váltott vagy vált jegyet, annak 3900 forintot kell pluszban fizetnie a különadó miatt. Akkor is, ha már rég megvette a jegyét. Korábban pedig hivatalosan is "több mint ostobaság" jelzővel illette a Ryanair a légitársaságokra kivetetett extraprofitadót.

Az ügyre reggeli rádiós interjújában reagált Orbán Viktor is - úgy vélekedett, néhány kis stiklitől" eltekintve szerinte nem fogják áthárítani a fogyasztókra az adót az érintett cégek.