4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

De év végéig pótolják, legalábbis ezt ígérte lapunk megkeresésére írásban a Fidesz frakcióvezetője.

A Hobby-Key Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről van szó, amelyet öten alapítottak 1993 decemberében, 1 millió forintos törzstőkével: Tamási Zoltán és Tamási Krisztina, valamint Kocsis Sándor, Kocsisné Varga Ildikó és Kocsis Gergely. Tamásiék 1998 márciusában kiszálltak a cégből (akkor már az egyik tulajdonosként a Tamási Zoltán helyét 1996-ban átvett felesége szerepelt), attól kezdve már teljes egészében a Kocsis-családé lett a kft. Akkor került be Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője is a tagok közé. Már ők emelték a kft-k számára időközben megemelt törvényi minimumra, 3 millióra a Hobby-Key törzstőkéjét.

Kocsis Máté. Fotó: MTI
Kocsis Máté. Fotó: MTI

A cég fő tevékenysége a tulajdonosváltások ellenére nem változott, továbbra is fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozik. Ebből a 2013-2017. közötti években egyenletesnek tekinthető forgalmat realizált, éves nettó árbevétele a céginformációs adatbázisok (Opten, Igazságügyi Minisztérium) szerint 77-98 millió forint között ingadozott. Kivétel nélkül mindegyik évben nyereséggel zárt, ebben az ötéves periódusban a legmagasabbal, közel 12 millióval 2015-ben, míg a legalacsonyabbal, 2,3 millióval 2017-ben. Ám az az év végi 3,3 milliós saját tőkéje – ha szinte hajszállal is, de –meghaladta a törzstőkéjét.

Szembetűnő ugyanakkor, hogy a Hobby-Key kötelezettségei 2016-ban megugrottak, az előző évi 14 millió forinttal szemben közel 65 milliót tettek ki, s 2017-ben még tovább, 68 millió fölé nőttek. Ráadásul ezek az utolsó fillérig egy éven belül esedékesek voltak. Ennek ellenére a cégből Kocsis Máté minden évben vett ki osztalékot – derül ki az Országgyűlés honlapján is olvasható vagyonnyilatkozataiból. A nyereségrészesedése mértékét azonban nem számszerűsítette, mindössze annyit írt, hogy az az éves forgalomtól függ. Legalábbis a legutóbbi két, a 2018. májusi és decemberi állapotot tükröző vagyonnyilatkozatában. Nem úgy a 2014. májusi záró vagyonnyilatkozatában, ahol 1-4 millió forint közötti tette az osztalék mértékét (2014-2018 között a budapesti VIII. kerület polgármestere volt Kocsis).

Azt, hogy a Hobby-Key hogyan muzsikált 2018-ban, a mai napig nem lehet tudni. Bár a számviteli törvény előírásai szerint minden év május 31-éig kötelesek letétbe helyezni és közzétenni egyszerűsített éves beszámolójukat, illetve éves beszámolójukat azok a vállalkozások, melyeknek december 31-e a mérleg fordulónapja, a Kocsis-család vállalkozásának tavalyi adatai még mindig nem érhetők el.

Ennek okáról írásban megkerestük a Fidesz frakcióvezetőjét. „Az ügyvezetőtől kapott tájékoztatás szerint a májusi határidőig a cég a szabályoknak megfelelően benyújtotta a NAV felé a beszámolót, mint minden korábbi évben. Az előző könyvelő ügyfélkapu/cégkapu regisztrációs és technikai problémái miatt nem került időben feltöltésre, ezt december 31-ig pótolhatja. Ez adminisztrációs hiba, a cég működésének szabályosságát nem érinti. A NAV-hoz minden dokumentum rendezetten benyújtásra került” – közölte ugyancsak írásban Markó Zsófia, a Fidesz képviselőcsoportjának sajtófőnöke.

A Hobby-Key résztulajdonában lévő vállalkozás, a 2006 októberében más cégekkel és magánszemélyekkel, 3 millió forinttal alapított, fő tevékenységként élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó – de nevéből kikövetkeztethetően a kávébiznizszben utazó – Barista Szaküzlet Kft. nem voltak ilyen adminisztrációs gondok, a 2018-as beszámolója időben bekerült a céginformációs adatbázisokba. Más kérdés, hogy az nem valami szívderítő, lévén, hogy 63 millió forintos forgalom mellett 5,9 millió veszteséggel zárta a tavalyi évét. Igaz, ez a saját tőkéjét csak 33,3 millióra csökkentette le, s kötelezettségei is 7,4 millió alatt maradtak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!