TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

De év végéig pótolják, legalábbis ezt ígérte lapunk megkeresésére írásban a Fidesz frakcióvezetője.

A Hobby-Key Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről van szó, amelyet öten alapítottak 1993 decemberében, 1 millió forintos törzstőkével: Tamási Zoltán és Tamási Krisztina, valamint Kocsis Sándor, Kocsisné Varga Ildikó és Kocsis Gergely. Tamásiék 1998 márciusában kiszálltak a cégből (akkor már az egyik tulajdonosként a Tamási Zoltán helyét 1996-ban átvett felesége szerepelt), attól kezdve már teljes egészében a Kocsis-családé lett a kft. Akkor került be Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője is a tagok közé. Már ők emelték a kft-k számára időközben megemelt törvényi minimumra, 3 millióra a Hobby-Key törzstőkéjét.

Kocsis Máté. Fotó: MTI Kocsis Máté. Fotó: MTI

A cég fő tevékenysége a tulajdonosváltások ellenére nem változott, továbbra is fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozik. Ebből a 2013-2017. közötti években egyenletesnek tekinthető forgalmat realizált, éves nettó árbevétele a céginformációs adatbázisok (Opten, Igazságügyi Minisztérium) szerint 77-98 millió forint között ingadozott. Kivétel nélkül mindegyik évben nyereséggel zárt, ebben az ötéves periódusban a legmagasabbal, közel 12 millióval 2015-ben, míg a legalacsonyabbal, 2,3 millióval 2017-ben. Ám az az év végi 3,3 milliós saját tőkéje – ha szinte hajszállal is, de –meghaladta a törzstőkéjét.

Szembetűnő ugyanakkor, hogy a Hobby-Key kötelezettségei 2016-ban megugrottak, az előző évi 14 millió forinttal szemben közel 65 milliót tettek ki, s 2017-ben még tovább, 68 millió fölé nőttek. Ráadásul ezek az utolsó fillérig egy éven belül esedékesek voltak. Ennek ellenére a cégből Kocsis Máté minden évben vett ki osztalékot – derül ki az Országgyűlés honlapján is olvasható vagyonnyilatkozataiból. A nyereségrészesedése mértékét azonban nem számszerűsítette, mindössze annyit írt, hogy az az éves forgalomtól függ. Legalábbis a legutóbbi két, a 2018. májusi és decemberi állapotot tükröző vagyonnyilatkozatában. Nem úgy a 2014. májusi záró vagyonnyilatkozatában, ahol 1-4 millió forint közötti tette az osztalék mértékét (2014-2018 között a budapesti VIII. kerület polgármestere volt Kocsis).

Azt, hogy a Hobby-Key hogyan muzsikált 2018-ban, a mai napig nem lehet tudni. Bár a számviteli törvény előírásai szerint minden év május 31-éig kötelesek letétbe helyezni és közzétenni egyszerűsített éves beszámolójukat, illetve éves beszámolójukat azok a vállalkozások, melyeknek december 31-e a mérleg fordulónapja, a Kocsis-család vállalkozásának tavalyi adatai még mindig nem érhetők el.

Ennek okáról írásban megkerestük a Fidesz frakcióvezetőjét. „Az ügyvezetőtől kapott tájékoztatás szerint a májusi határidőig a cég a szabályoknak megfelelően benyújtotta a NAV felé a beszámolót, mint minden korábbi évben. Az előző könyvelő ügyfélkapu/cégkapu regisztrációs és technikai problémái miatt nem került időben feltöltésre, ezt december 31-ig pótolhatja. Ez adminisztrációs hiba, a cég működésének szabályosságát nem érinti. A NAV-hoz minden dokumentum rendezetten benyújtásra került” – közölte ugyancsak írásban Markó Zsófia, a Fidesz képviselőcsoportjának sajtófőnöke.

A Hobby-Key résztulajdonában lévő vállalkozás, a 2006 októberében más cégekkel és magánszemélyekkel, 3 millió forinttal alapított, fő tevékenységként élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó – de nevéből kikövetkeztethetően a kávébiznizszben utazó – Barista Szaküzlet Kft. nem voltak ilyen adminisztrációs gondok, a 2018-as beszámolója időben bekerült a céginformációs adatbázisokba. Más kérdés, hogy az nem valami szívderítő, lévén, hogy 63 millió forintos forgalom mellett 5,9 millió veszteséggel zárta a tavalyi évét. Igaz, ez a saját tőkéjét csak 33,3 millióra csökkentette le, s kötelezettségei is 7,4 millió alatt maradtak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.