<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Nem vitézkedtek az ingatlanpiacon 2018-ban a parlamenti képviselők. Mindössze 30-an vettek és/vagy adtak el lakást, házat – derül ki a vagyonnyilatkozatokból.

Mennyit fizettek egy-egy ingatlanért a 2018-ban lakást, házat vásárolt parlamenti képviselők, és mennyit kaptak azok, akik megváltak addigi tulajdonuktól? Na, ezek azok a kérdések, amelyekre nem lehet választ kapni a honatyák, -anyák napokban közzétett vagyonnyilatkozataiból. Ilyen rubrika ugyanis nincs az ingatlan rovatban, így mindössze annyit lehet tudni biztosan, hogy hol, milyen típusú tulajdona (lakás, ház, szántó, erdő, beépítetlen telek stb.) van a képviselőnek, azt mikor szerezte, és milyen arányban birtokolja, valamint, hogy hány négyzetméter, illetve hektár a területe. Ezekből az alapadatokból kiindulva ingatlanos hirdetések, statisztikák (KSH, Ingatlannet.hu), valamint a delikvensek megkérdezése alapján próbáltuk beárazni, az egyes képviselők mennyiért vehettek és adhattak el tavaly ingatlant.  Természetesen ezek piaci árak, amelyektől eltérhettek a tényleges tranzakciók során. A helyzetet bonyolította, hogy vagyonnyilatkozataikban a képviselőknek azt sem kell felfedniük, hogy az ingatlan a település melyik részén helyezkedik el – márpedig különösen Budapesten akár több százezer forintos árkülönbségek is lehetnek egy kerületen belül. Mutatjuk a próbálkozásunk eredményét.

Az adásvételi árakról nem kell vallaniuk a képviselőknekAz adásvételi árakról nem kell vallaniuk a képviselőknek

Akik vettek

A legtöbbet, becsléseink szerint több mint 180 millió forintot Bánki Erik (Fidesz) fordíthatta ingatlanok megvásárlására. Összességében ennyiért vett szántót, szőlőt és legelőt vagy féltucat Baranya megyei településen. A vételárak forrása csak részben érhető tetten: a kormánypárt frakcióvezető-helyettese erdélyi cégeiből 104 milliót vett ki osztalékként, további 4 milliót pedig földalapú támogatásként kapott.

A képzeletbeli dobogó második fokára Révész Máriusz (Fidesz) állhatott fel, aki a meglévő budapesti V., VII. és X. kerületi ingatlanjai mellé vett felesben egy újabbat, ugyancsak Kőbányán: egy 1126 négyzetméteres telket, rajta egy 288 négyzetméteres társasházi lakással. Becslésünk szerint e tranzakcióba 120 milliót adhatott bele a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormánybiztosa. Aki a közel 1,3 millió forintos havi bruttó jövedelmén felül csak egy mellékkereseti forrást tüntetett fel: havi 420 ezret kap lakáskiadásból.

Bár cikkünk megírása előtt megkerestük Révész Máriuszt, ő csak a megjelenés után reagált. Tájékoztatása szerint internetes hirdetésen bukkantak a szóban forgó, Kőbánya legjobb helyén, Óhegyen lévő ingatlanra, amelyet végül a meghirdetettnél 1 millió forinttal olcsóbban, 51 millióért vettek meg a feleségével. A vételárból 40 milliót a képviselő az OTP Banktól felvett hitelből egyenlítette ki. Az ingatlant befektetési céllal vásárolták, azt kiadták.

Kormánypárti társát követi a sorban Nacsa Lőrinc (KDNP), aki a feleségével Budapest II. kerületében szerzett meg egy 134 négyzetméteres társasházi lakást, vélhetően 100 millió forint körüli összegért.

Többen is 40 millió forint körüli összegeket szurkolhattak le ingatlanért. Így Csöbör Katalin (Fidesz) a Miskolcon vásárolt 626 négyzetméteres telekért, rajta egy 160 négyzetméteres lakóházzal, Tapolczai Gergely (Fidesz) a Budapest XX. kerületében megszerzett 237 négyzetméteres ingatlanért és 89 négyzetméteres lakásért.

A volt miniszter Lázár János (Fidesz) Budapest XIII. kerületében vett 96 négyzetméteres társasházi lakást felesben. Ebben a nagy kiterjedtségű városrészben jelentősen szóródnak a négyzetméterárak: van, ahol 500-600 ezer, másutt azonban 1 millió felettiek, és nemcsak az elhelyezkedéstől, hanem attól is függően, hogy új vagy használt lakásról van-e szó. Mi mindenesetre 70 milliós vételárat saccoltunk, aminek a fele származhatott Lázártól, de ha a párja a társtulajdonos, akkor az egész összeg a családi büdzsét terhelhette.

Hoppál Péter (Fidesz) ex-pártszóvivő Budapest II. kerületében vett felerészben egy 77 négyzetméteres lakást, mely tranzakció rá eső része 30 millió forint körül lehetett. Ugyanúgy, mint Szabó Sándoré (MSZP), azáltal, hogy egy szegedi, 118 négyzetméteres ikerházi lakást szerzett meg. Bana Tibornak (Jobbik) 16 milliójába kerülhetett a Szentgotthárdon megvásárolt 43 négyzetméteres társasházi lakás az ingatlanos portálokon fellelhető árazások alapján.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba (Fidesz) egy váci társasházban meglévő 64 négyzetméteres ingatlana mellé vett a Duna-menti városban, felesben egy 939 négyzetméternyi beépítetlen területet, amit mi 13-15 milliósra áraztunk be. Nagyjából ennyibe kerülhetett Potocskáné Kőrösi Anitának (Jobbik) a Siófokon, ugyancsak ötven százalékban megszerzett 723 négyzetméteres beépítetlen terület.  Mirkóczki Ádámra (Jobbik) 11 millió eshetett a társával Egerben vásárolt 75 négyzetméteres társasházi lakás vételárából. Míg a Fidesz frakcióvezető-helyettes Hende Csabára (Fidesz) is hasonló, 10 millió körüli összeg juthatott az 53 négyzetméteres balatonszemesi társasházi lakás felének birtokba vétele érdekében.

Becsléseink szerint 10 millió forintból megúszhatta Nagy Csaba (Fidesz) a Baranya megyei Kovácsszénája településen lévő 1498 négyzetméteres udvar és azon egy 95 négyzetméteres lakóház megvételét. Ennél valamivel kevesebbet adhatott ki Apáti István (Jobbik) egy szántóért és egy erdőért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosangyaloson és Csengerújfalun.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) miniszteri biztos Kisapátiban lett gazdagabb egy 2,5 hektáros szőlővel, vélhetőn 5,5 millió forint leszurkolásával. Lukács László György (Jobbik) Berekfürdőn egy 244 négyzetméteres ingatlanon felesben egy 60 négyzetméteres hétvégi házat vett, feltehetően 3 millióért. Ennél kevesebbe kerülhetett Tasó Lászlónak (Fidesz) a nyíradonyi szántó és erdő, Janiczak Dávidnak (Jobbik) egy ózdi 2566 négyzetméteres beépítetlen terület, Győrffy Balázsnak (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság alelnökének, az erdészeti albizottság elnökének a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben található 2756 négyzetméteres erdő megszerzése.

Több furcsaságra is bukkantunk a vagyonnyilatkozatok ingatlanos részeiben. Például F. Kovács Sándor (Fidesz) a 2017-es vagyonnyilatkozatában még 140 négyzetméteresként tüntette fel a 2010-ben vásárolt karcagi családi házát, most azonban már 150 négyzetméteresként. Megkérdeztük, hogy mi az oka az eltérésnek, netán bővítették az ingatlant, ám megkeresésünkre eddig még nem válaszolt a képviselő.

Font Sándor (Fidesz) soltvadkerti ingatlanjai felsorolásánál a 2017-es és 2018-as vagyonnyilatkozatában is azt írta, „Fordíts! A hátoldalon folytatom!!!” Ám ezt csak a tavalyinál tette meg, a tavalyelőttinél a hátoldal nem lett beszkennelve.

Apáti István (Jobbik) vagyonnyilatkozatában több napig is csak a páratlan számú oldalak szerepeltek, a páros számúak hiányoztak. „A képviselő úr vagyonnyilatkozata sajnálatos technikai hiba miatt hibásan jelent meg a honlapon, melyet azonnal korrigáltunk, és jelenleg a képviselő úr által leadott vagyonnyilatkozat hiánytalanul szerepel az oldalon” – közölte az mfor.hu érdeklődésére Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Aki egyúttal arról is tájékoztatott, hogy az általa vezetett grémium sem most, sem az eltelt időszakban nem adott vissza képviselő részére vagyonnyilatkozatot javításra. Ennek magyarázata prózai: erre a mentelmi bizottságnak nincs hatásköre. A bizottság feladata ugyanis kizárólag a vonatkozó törvényi szabályozás szerint a vagyonnyilatkozatok nyilvántartása, őrzése, erre irányuló kezdeményezés esetén a vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatása – mondta Hargitai János.

Akik eladtak

Jóval kevesebb képviselő adott túl ingatlanon 2018-ban. A bevételi toplistát Ritter Imre német nemzetiségi képviselő vezetheti, aki 150 millió forint körüli összeget kaphatott azért, hogy megvált a 2016-ban örökölt budaörsi 2000 négyzetméteres ingatlan – rajta a kivett gazdasági épület, udvar és rendezetlen funkciójú épület – egyharmadnyi tulajdoni részétől. Hargitai Jánosra (Fidesz), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökére 70-80 millió juthatott a Baranya megyei Nagynyárádon 2003-ban felerészben vásárolt 3800 négyzetméteres lakóház, udvar, gazdasági épület eladási árából.

Ezt követően nagy az ugrás. Nagyjából 12 millió forintot kaphatott az 59 négyzetméteres pécsi társasházi lakásban 2007 óta meglévő 50 százalékos tulajdoni hányadát kiárusított Tóth Bertalan (MSZP), valamint Soltész Miklós (KDNP), aki tavaly óta már nem társtulajdonosa az ötödrészben ajándékba kapott budapesti, VII. kerületi 87 négyzetméteres társasházi lakásnak. 6-6 millióval részesedhetett Hegedűs Lorántné (Jobbik) a Baranya megyei Óbányán 2007-ben felerészben vett 116 négyzetméteres családi ház, míg Szűcs Lajos (Fidesz) az ócsai 980 négyzetméteres építési telken 2000 óta meglévő 50 százalékos tulajdoni hányadának az eladásából. Kovács Zoltán (Fidesz) – aki csak a névrokona nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak – 2,5 milliót kaphatott azért, hogy eladta a Bakonyszentlászlón lévő 41 hektáros erdőben 2010-től megvolt tulajdonrészét. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András (Fidesz) pedig valamivel több, mint 1 milliót kasszírozhatott abból, hogy eladta a 19 280 négyzetméteres, 1993-ban örökölt szántón meglévő 50 százalékos tulajdoni hányadát.

Akik vettek és eladtak is

Kocsis Máté (Fidesz) megvált a 2012 januárjában a szüleitől cserével, ajándékként megszerzett 117 négyzetméteres lakásától Budapest VIII. kerületében, hogy aztán ugyanott vegyen egy 683 négyzetméteres, udvarral rendelkező lakóházat. A Fidesz frakcióvezetője magasabb áron adott el, mint amennyiért vásárolt – közölte az mfor.hu érdeklődésére az érintett. Az értékesített ingatlan ugyanis a pesti belvároshoz közeli Palotanegyedben volt (amelynek eladási ára becsléseink szerint 100 millió forint körül lehetett), az új szerzemény pedig Józsefváros külső részén található.

Tóth Csaba (MSZP) 40 millió forinttal többért vásárolt ingatlant, mint amennyi befolyt eladásból: míg ugyanis eladta a 2008-ban Sopronban vett szántóját, addig felesben vett egy 84 négyzetméteres társasházi lakást Budapest V. kerületében. (Ő egyébként az értékpapírpiacon is aktív, mint azt megírtuk, 2018 végén közel 200 millió forint értékű befektetéssel rendelkezett.)

A vagyonnyilatkozatok alapján úgy tűnik, mintha a parlamenti képviselők arra számítanának, hiába emelkedtek az ingatlanárak 2018-ban a szakértők által vártnál nagyobb mértékben, azok még feljebb is mehetnek – aminek őszintén szólva, van is realitása. Ezt a várakozást tükrözheti, hogy a T. Ház alig néhány tagja vált meg lakásától, házától, ezzel szemben háromszor annyian vásároltak, s még ennél is többen voltak, akik immár évek óta nem nyúlnak a meglévő portfoliójukhoz.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.