<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Azzal ugyanis, hogy a Magyar Posta Zrt. megvásárolta a Díjbeszedő Csoport három leánycégét a Takarék Invest Kft.-től, a 2013. július végén kötött szerződésük okafogyottá vált – közölték lapunk érdeklődésére a Postán.

A Takarék Jelzálogbank jogelődje, az FHB Jelzálogbank 2013 júliusában kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Magyar Postával arról, hogy az irányításuk alá kerül a Díjbeszedő Holding. Egyúttal az FHB 50 százalékos, közvetett részesedést szerzett a Magyar Posta Befektetési Zrt.-ben, melyet követően a postákon értékesíthetett befektetési termékeket, illetve nyújthatott szolgáltatásokat. Erről írt alá a két cég egy szindikátusi szerződést.

Ezt szüntette meg a Posta és az FHB-jogutód Takarék Jelzálogbank 2020. április 30-ával – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatásban. Azt ugyanis egy, ugyanaznap bejelentett tranzakció okafogyottá tette – közölte érdeklődésünkre a Magyar Posta kommunikációs osztálya.

Közös megegyezésKözös megegyezés

E bizonyos tranzakció keretében a Magyar Posta Zrt. két leányvállalatán keresztül megvásárolta a Díjbeszedő Csoport három tagvállalatának – a Díjnet Zrt.-nek, a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-nek és a Díjbeszedő Informatikai Kft.-nek – a Takarék Invest Kft. tulajdonában álló részesedését.

A Magyar Posta indoklása szerint a tranzakció a digitális szolgáltatások iránti fokozott igények kiszolgálását segíti és ezáltal a cégcsoport hosszú távú eredményességét biztosítja. Az alaptevékenységükhöz és a fejlesztési terveikhez jól illeszkedik a Díjbeszedő Csoport vállalatainak profilja, és általuk lehetőség nyílik a hagyományos postai tevékenységek mellett a postai szolgáltatásokhoz kapcsolható digitális ügyféligények magasabb fokú kiszolgálására.     

Ugyanakkor a szindikátusi szerződés megszüntetése illeszkedik a Takarék Csoport átalakításához, amelynek egyik célja a működési profil ésszerűsítése és megtisztítása, a banki alaptevékenységekhez szorosan nem kötődő területek leépítése – emelte ki megkererésünkre a Takarékbank. Ezt szem előtt tartva a Takarék Invest Kft. már a Díjbeszedő Csoport 2018 novemberében elfogadott üzleti stratégiájának megfelelően döntött üzletrészei értékesítéséről. A tranzakciók értékbecslése vezető nemzetközi tanácsadó cég bevonásával történt, ám annak eredményét – vagyis az ügylet értékét – nem hozták nyilvánosságra.    

A Díjnet Zrt. 51 százalékos részesedését a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vásárolta meg, a Díjbeszedő Faktorház Zrt. 51 százalékos, valamint a Díjbeszedő Informatikai Kft. 50 százalékos részesedését pedig a Díjbeszedő Holding Zrt. A Magyar Posta Zrt. a tranzakcióval közvetett, teljes irányítást szerzett az érintett vállalatok felett.

A most közös megegyezéssel felmondott szindikátusi szerződésben egyébként már csak a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. szerepelt, ám e társaság – mint ahogy azt lapunk is megírta – tavaly december óta végelszámolás alatt van. Valamennyi ügyfelét és vagyonát már tavaly október 21-én átadta az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. kezelésébe és felfüggesztette az összes befektetési szolgáltatási tevékenységét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.