3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Azzal ugyanis, hogy a Magyar Posta Zrt. megvásárolta a Díjbeszedő Csoport három leánycégét a Takarék Invest Kft.-től, a 2013. július végén kötött szerződésük okafogyottá vált – közölték lapunk érdeklődésére a Postán.

A Takarék Jelzálogbank jogelődje, az FHB Jelzálogbank 2013 júliusában kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Magyar Postával arról, hogy az irányításuk alá kerül a Díjbeszedő Holding. Egyúttal az FHB 50 százalékos, közvetett részesedést szerzett a Magyar Posta Befektetési Zrt.-ben, melyet követően a postákon értékesíthetett befektetési termékeket, illetve nyújthatott szolgáltatásokat. Erről írt alá a két cég egy szindikátusi szerződést.

Ezt szüntette meg a Posta és az FHB-jogutód Takarék Jelzálogbank 2020. április 30-ával – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatásban. Azt ugyanis egy, ugyanaznap bejelentett tranzakció okafogyottá tette – közölte érdeklődésünkre a Magyar Posta kommunikációs osztálya.

Közös megegyezésKözös megegyezés

E bizonyos tranzakció keretében a Magyar Posta Zrt. két leányvállalatán keresztül megvásárolta a Díjbeszedő Csoport három tagvállalatának – a Díjnet Zrt.-nek, a Díjbeszedő Faktorház Zrt.-nek és a Díjbeszedő Informatikai Kft.-nek – a Takarék Invest Kft. tulajdonában álló részesedését.

A Magyar Posta indoklása szerint a tranzakció a digitális szolgáltatások iránti fokozott igények kiszolgálását segíti és ezáltal a cégcsoport hosszú távú eredményességét biztosítja. Az alaptevékenységükhöz és a fejlesztési terveikhez jól illeszkedik a Díjbeszedő Csoport vállalatainak profilja, és általuk lehetőség nyílik a hagyományos postai tevékenységek mellett a postai szolgáltatásokhoz kapcsolható digitális ügyféligények magasabb fokú kiszolgálására.     

Ugyanakkor a szindikátusi szerződés megszüntetése illeszkedik a Takarék Csoport átalakításához, amelynek egyik célja a működési profil ésszerűsítése és megtisztítása, a banki alaptevékenységekhez szorosan nem kötődő területek leépítése – emelte ki megkererésünkre a Takarékbank. Ezt szem előtt tartva a Takarék Invest Kft. már a Díjbeszedő Csoport 2018 novemberében elfogadott üzleti stratégiájának megfelelően döntött üzletrészei értékesítéséről. A tranzakciók értékbecslése vezető nemzetközi tanácsadó cég bevonásával történt, ám annak eredményét – vagyis az ügylet értékét – nem hozták nyilvánosságra.    

A Díjnet Zrt. 51 százalékos részesedését a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vásárolta meg, a Díjbeszedő Faktorház Zrt. 51 százalékos, valamint a Díjbeszedő Informatikai Kft. 50 százalékos részesedését pedig a Díjbeszedő Holding Zrt. A Magyar Posta Zrt. a tranzakcióval közvetett, teljes irányítást szerzett az érintett vállalatok felett.

A most közös megegyezéssel felmondott szindikátusi szerződésben egyébként már csak a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. szerepelt, ám e társaság – mint ahogy azt lapunk is megírta – tavaly december óta végelszámolás alatt van. Valamennyi ügyfelét és vagyonát már tavaly október 21-én átadta az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. kezelésébe és felfüggesztette az összes befektetési szolgáltatási tevékenységét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.