5p

Nincs jó formában a Magyar Posta, amit az is jelez, hogy még két leányvállalatától válik meg: ezúttal egy felnőttképzési és egy csomaglogisztikai cége került végelszámolás alá.

Sorra szűnnek meg a Magyar Posta leánycégei, ezúttal a MPTO Magyar Posta Takarék Oktatási Szolgáltató Zrt. (MPTO Zrt.) került végelszámolás alá még idén január 1-vel - derült ki nyilvános cégadatbázisokból. A felnőttképzéssel foglakozó postai cég honlapján ugyanakkor ennek semmi nyoma, de a végelszámolást szakszervezeti forrásból is megerősítették, valamint az MPTO a 2019-es beszámolóját is elkészítette a végelszámolás miatt.

"Az MPTO Zrt. teljes körű humánerőforrás-fejlesztési tevékenységet végez. Cégünk szakemberei 10-15 éve foglalkoznak felnőttek számára szervezett magas szintű szakmai képzésekkel és készségfejlesztésekkel, kapcsolódó kurzusok, tréningek szervezésével. Ez mintegy 1200 képzést, és 92 ezer végzett résztvevőt jelent évente" - olvasható a cég honlapján. A postai leánycég 2016-ban és 2017-ben nyereséges volt: 400-600 millió forintos bevétel mellett 50-140 millió forintos nyereséget hozott össze, de 2018-ban már veszteséges lett. A forgalma 200 millió forint alá esett és 29 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelnie a kalandos történetű cégnek.

A Magyar Nemzet még 2016. májusában írt arról, hogy nyílt pályázat nélkül privatizálta az MPO Magyar Posta Oktatási Szolgáltató Kft. ötven százalékát a Magyar Posta, az új tulajdonos nem állt messze Spéder Zoltán akkor még Fidesz-közeli nagyvállalkozó üzleti körétől. Az állami irányítás alatt álló Magyar Posta vagyonkezelője 2015. október 28-án adta el a tulajdonában lévő, a belsős munka-társak képzésével foglalkozó MPO Kft. felét, a vételár azonban nem volt nyilvános. A kilencmillió forintos törzstőkéjű cég negyven százalékát megtestesítő, 3,6 millió forintos tulajdonrész a Takarékbankhoz (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.), míg a tíz százalékot képviselő 900 ezer forintos rész a DOM-P Zrt.-hez került.

A posta vagyonkezelője (a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.) így elvesztette irányító befolyását a cégben. Tavaly azonban mindent visszaállamosítottak: a Magyar Posta 2019. február 11-én visszavásárolta a Takarékszövetkezeti Bank 40, illetve a DOM-P Zrt.-ről Takarékinfó Zrt.-re átkeresztelt cég 10 százalékát. A visszavásárlás után egy évvel pedig most végelszámolás alá került a cég. A Pest Megyei Kormányhivatal 2020. február 11-én  törölte is az MPTO felnőttképzési tevékenységét.

Ezzel egy újabb postai cég süllyed el, hiszen tavaly nyáron a Posta Paletta utalványforgalmazó (Posta Paletta Zrt.) is befejezte tevékenységét. Valamint a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. is minden ügyfelét és vagyonát tavaly október 21.-én átadta az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. kezelésébe és felfüggesztette valamennyi befektetési szolgáltatási tevékenységét. December óta pedig végelszámolás alatt áll. Nem lesz hosszú életű a Magyar Posta Zrt. hírlapkézbesítő leánycége, a Pohírker Postai Hírlapkereskedelmi Zrt., amelynek végelszámolással történő megszűnését december 4-én jelentette be az állami társaság.

Élt 3 évet

A leánycéget ugyanis 2018. áprilisában alapították 100 millió forintos alaptőkével, a legújabb tervek szerint azonban 2020-ban már törlik is. Szintén nem kívánja tovább működtetni a Magyar Posta Vagyonkezelő a 2017-ben alapított Magyar Posta Csomaglogisztika Kft.-t, amelyben pedig 2018-ban még 900 millió forintos tőkemelést hajtott végre. Bár az állami társaság a levelek helyett már inkább a csomagokban látja a jövőt, ez nem volt egy aktív cég, 2018-ban mindössze 39 millió forint bevétele volt.

Nagy gondban van a Magyar Posta, amit jól jelez, hogy a napokban levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter annak érdekében, hogy az egyetemes postai szolgáltatóknak garantálható legyen a feladataik ellátásához szükséges teljes körű kompenzáció. A Magyar Posta Zrt. az uniós szabályok értelmében piaci szereplőként működik, ezért 15 millió eurót - 5 milliárd forint - meghaladó támogatás csak egyedi eljárással adható, Brüsszel jóváhagyásával.

Milliárdos kompenzáció

Az elmúlt években jelentős változáson ment át a postai szegmens, és mivel humánerő­forrás-igényes területről van szó, így a munkaerőköltség változása jelentősen befolyásolja a szolgáltatás összköltségét. Miközben a posta 2017 és 2019 között mintegy 36 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, nem emelhette megfelelő mértékben az egyetemes szolgáltatás árait, ezért a méltánytalan többletterhe folyamatosan nőtt. Mindezek miatt szükségessé vált az uniós irányelvben meghatározott kompenzációs mechanizmus felülvizsgálata annak érdekében, hogy a szolgáltatás hosszú távon is fenntartható maradjon.

A magyar állam a Magyar Posta Zrt.-nek méltánytalan többletteher jogcímen mintegy 13,4 milliárd forintot utalt át 2014 és 2017 között. A 2020-as költségvetés pedig 4,8 milliárd forintot szán erre a célra. Egyetemes szolgáltatóként az állami óriásnak ott is kötelező például postahivatalt fenntartani, ahol az piaci körülmények között veszteséges lenne. Az ily módon keletkező évi több milliárd forintos terhet a költségvetésből kompenzálják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!