2p

A Garancsi István-féle Market Zrt. profitja csökkent, árbevétele nőtt.

A Market Építő Zrt. tavaly 21,09 milliárd forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban 34,39 milliárd forintot tett ki az adózott eredménye – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. A magasépítéssel foglalkozó társaság árbevétele 2023-ban 321,69 milliárd forint volt, 2022-ben 306,04 milliárd forintot tett ki.

Megjelent az építőipari cég tavalyi teljesítményének jelentése
Megjelent az építőipari cég tavalyi teljesítményének jelentése
Fotó: Bánkuti András

A vezetőségi jelentés szerint az árbevételi adatok azt jelzik, hogy kiegyensúlyozott, sikeres évet zártak, bonyolult gazdasági környezetben. Hozzátették, hogy a rendelésállományuk a kapacitásaik jelentős hányadát lekötik a következő évre.

A cég vezetése szerint a kihívások éve volt 2023 a magasépítés számára. Az építőipari piac szegmensei változó intenzitással, de zsugorodtak az év folyamán. Az orosz–ukrán háború folytatódott, az energiaárak továbbra is magas szinten álltak, a magas kamatkörnyezet pedig nem biztosított kedvező finanszírozási lehetőségeket a befektetőknek, ingatlan fejlesztőknek. A piacméret csökkenésével fokozódik a versenyhelyzet, ami nyomás alatt tartja a kivitelezői költségeket.

Ezen összetett hatásokkal rendelkező piacon a társaság a megoldást abban látja, hogy konszolidálja a tevékenységét: dolgoznak a hatékonyság növelésén, a költségszerkezet megváltoztatásán.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!