<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A környezetbarát szemlélet szerencsére mára egyre több család életmódját jellemzi kisebb-nagyobb mértékben. Tisztában kell lennünk vele, hogy csökken Földünk energia- és nyersanyagkészlete, és ennek megfelelően életmódunkat is úgy kell alakítanunk, hogy a fogyasztásunkkal minél inkább lassítsuk ezt a folyamatot.

A környezetvédelmi tudatosság elvét az építkezéseknek is követniük kell, így új építésű házak 2020-tól már csak szigorú európai uniós előírások betartásával építhetők, ezáltal is csökkentve a környezetre gyakorolt károsanyag-kibocsátást.

A legegyszerűbb változtatások - ezekkel érdemes kezdeni!

Amit szinte minden háztartás azonnal meg tud engedni magának, hogy lecseréli a régi típusú izzóit LED-es égőkre. Ha be is kell ruházni jó pár darabra, mert bizony ezek drágábbak a hagyományos villanykörtéknél, egy LED-es égő használata néhány hónapon belül megtérül, és évekig kiszolgálhat minket.

Háztartási gépeinket időről-időre le kell cserélni. Ha újat veszünk, vegyük figyelembe az energiatakarékossági besorolását. Érdemes kicsit többet költeni rá, hiszen ezek használata is idővel megtérül. A hatékonyabb működés révén a villanyszámlán is spórolhatunk.

Fűtés költségeinket jelentősen csökkenthetjük, ha a ház vagy lakás amiben élünk, megfelelően van szigetelve. Ezt leginkább a nyílászárók cseréjével érhetjük el, de vigyázzunk arra is, hogy nyitott légterű gázfűtés esetén a szellőzés kifelé biztosított legyen, és használjunk szén-monoxid-mérőt!

Felújított lakás esetén ne feledkezzünk meg a lakásbiztosítás újratervezéséről sem, hiszen az újonnan beépített elemek megnövelik a lakás értékét!

Növényekkel a Földünkért

Ha lakásban lakunk, akkor néhány cserepes virág nem csak üdítő látvány, hanem a szobáink levegőjét is frissíti. A legjobb dolga annak van, aki kerttel rendelkezik. Földünk védelme érdekében telepítsünk minél több fát, különösen a városok közelében, ahol nagy a levegő szennyezettsége.

Kertünkben termesszünk minél több zöldséget és gyümölcsöt, akár fűszernövényeket is! Van, aki imád füvet nyírni, másnak ez nehéz fizikai munka, ők inkább fogadjanak fel egy kertészt, aki nemcsak rendbe teszi a kertet, de az igényeknek megfelelően ki is alakítja.

Sok család lebetonozza a háza és a garázsa körüli földet, ez azonban a nyári melegben plusz hőt termel, ráadásul kevesebb lesz a növényzet is.

Mérsékelt vízfogyasztás

Szerencsére hazánk jó minőségű vízkészlettel rendelkezik, ez mégsem jelenti azt, hogy mértéktelen módon pazaroljuk. Szereljünk be víztakarékos szanitereket, és használjunk mosogatógépet a sima mosogatás helyett. Azzal is takarékoskodunk, ha az összegyűjtött esővízzel locsolunk.

Napelemek és a hőszivattyú

Hazánkban is egyre jobban terjed a napelemek használata. A napból érkező elektromos sugárzás árammá alakítása még költséges befektetés, de hosszú távon megtérül, mivel le is nullázhatja az áramszámlánkat.

A legújabb technológia egy ház fűtési rendszerének hőszivattyúval való ellátása, mely akár a napelemrendszerrel együtt is működtethető, és az időjárástól függetlenül képes fűteni vagy hűteni a lakást és közben akár meleg vizet is előállítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.