2018. július 10. 09:57
mfor.hu

Gusztustalan tejüzemre csaptak le a hatóság ellenőrei Hajdú-Bihar megyében.

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei tejüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután egy helyszíni ellenőrzés során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki és higiéniai hiányosságokat találtak.

A szakemberek először június végén ellenőrizték a létesítményt, akkor a nagy rendetlenség mellett potyogó vakolatot, rozsdás, szennyes mosogatót és koszos, repedt padlót találtak. Az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről. A klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt. A kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.

Az érlelőhelyiségben pedig rengeteg rovarlárvát, és rovarral erősen szennyezett élelmiszert találtak.

A hatóság az ellenőrzés során mintegy 960 kg jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.


Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár az ügyfél a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolta, kijavította, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartotta a hatóság.

A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították, pótolták. Tekintettel arra, hogy a tevékenység felfüggesztésének indoka a továbbiakban nem állt fenn, a hatóság feloldotta az egység tevékenységének felfüggesztését.

(Nébih)