<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét - a hírek szerint 1,4 milliárd dollárt, írja a 24.hu.

A 24.hu azt írja: Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li háziőrizetbe kerülése egyelőre nem aggasztja a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. A tárca sajtófőosztálya a lapnak a nyomozás magyarországi következményeit firtató kérdéseire ugyan nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy a vállalattól kapott információk szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben.

A cég 2020-ban állapodott meg a magyar kormánnyal, hogy Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel az első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa. A 2021-es alapkőletételi ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt prognosztizálta, hogy 2022 második felére befejeződik az építkezés, amelyhez a magyar kormány 13 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott. 

A külügy szerint minden rendben, a gyár még idén elkezdi a próbatermelést. Csak hát a tulajdonosakat letartóztatták. Fotó: Facebook / Semcorp
A külügy szerint minden rendben, a gyár még idén elkezdi a próbatermelést. Csak hát a tulajdonosakat letartóztatták. Fotó: Facebook / Semcorp

A 24.hu most azt kérdezte a külügyminisztériumtól, hogy továbbra is bíznak-e a beruházó cégben, vagy átgondolja a kormány, hogy mekkora állami támogatást nyújt a gyárépítéséhez. A minisztérium a kérdésekre nem reagált, csupán azt írta:

a projekt kapcsán a vállalat semmilyen fennakadást sem jelzett, a beruházás gyors ütemben halad, aminek köszönhetően az idei év első felében már a próbaüzem megkezdésével lehet számolni.