<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p


			
		
		


		
		

Miután felröppent a hír, hogy az angol labdarúgó Premier League vizsgálja „jelentőségteljes meccsek” külföldi megrendezését, a liga gyorsan cáfolta azt, hogy más országokba vinne a jövőben bajnokikat. Az átstrukturálás egyelőre valószínűleg csak az idény eleji, promóciós-pénzszerző túrák átszervezését érinti, de bármennyire is tabu a futballban a külföldön rendezett bajnoki, előbb-utóbb ez is logikus lépés lenne a liga brandjének kiterjesztésére, a csapatok népszerűségének növelésére és persze az újabb bevételi csatornák megerősítésére.

Tizenhárom éve, 2008-ban vetődött fel először a „39. forduló” terve az angol labdarúgásban: egy külföldön megrendezett játéknapé, mely mind a csapatoknak, mind a Premier League-nek plusz bevételi forrásokat nyithatna meg más, elsősorban tengerentúli országokban. Richard Scudamore, a PL akkori ügyvezetője azt mondta, a klubok benne lennének az ötletben, ám a szurkolók, a média, a sportdiplomácia és a politika világa egyaránt ellenezné a tervet, ezért annak megvalósítása egyelőre nem reális. A 39. forduló ötlete azóta is időről időre felvetődik, most szeptemberben is megtörtént ez, amikor a The Athletic arról írt, a Premier League „jelentőségteljes meccseket” vinne külföldre. A liga gyorsan leszögezte, nem bajnokikról van szó, de az igaz, hogy a Premier League vizsgálja, miként tudna „lukratív, új, külföldi piacokat” felkutatni. A PL-egyeztetések még korai fázisban vannak, de a liga és klubjai érdekei egybeesnek: még több bevételt szerezni, kipótolva a koronavírus-járvány ütötte lyukakat.

A tengerentúl varázsa

A The Athletic szerint a Premier League a következő tengerentúli piacokban látja a legnagyobb növekedési lehetőséget: Egyesült Államok, Kína, India, Brazília és Indonézia. A világ hat legnépesebb országából az az öt, melyben óriási a labdarúgás követőtábora és a Premier League, illetve csapatai népszerűsége. A marketingben és a márka külföldi kiterjesztésében élen járó PL csapatai már jó ideje alaposan kihasználják a nyári felkészülési időszakot: általában az Egyesült Államokban és Ázsiában turnéznak, kapcsolatot teremtenek a helyi (gyakran hatalmas) szurkolótáborral és persze bezsebelik a jelentős túrapénzeket, mint a futballhőskor csapatai. A legutóbbi, járvány által még nem érintett évben (2019) a Manchester United közel 13 millió fontot kasszírozott (ennyi volt idén Cristiano Ronaldo átigazolási díja is, amit a Juventusnak fizetett ki a klub).

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.