2p

A március végével bevezetendő kormányrendelettel kapcsolatban tisztázott fontos részleteket a cég.

Február első napjaiban írtunk cikkünkben arról, hogy egy december végi rendeletmódosításban fontos, a webshopokat érintő változtatást rejtett el a kormány, amely kimondta, hogy az eladott termékek „kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja”.

Azt akkor senki sem tudta biztosra, hogy ez pontosan mit takar, hiszen a lazább olvasat szerint a webshopoknak csak fel kell kínálniuk, hogy a megvett árut az állami céggel – egész pontosan annak csomagszállító leányával, az MPL-lel – is kiküldik, ha a vevő ezt szeretné. A szigorúbb olvasat szerint viszont minden magyarországi webshopnak le kell szerződnie a Postával, és a vásárlások során a csomagküldési szolgáltatások akár teljes palettáját fel kell kínálnia a házhoz szállítástól az automatás átvételig.

Nem rossz hír. Fotó: Facebook/Posta
Nem rossz hír. Fotó: Facebook/Posta

Itt a postai közlés

A felvázolt dilemmára a Magyar Posta hétfői közleménye úgy tűnik, választ ad, hiszen ahogy írták, bár

a Magyar Posta Zrt.-nek törvényi kötelezettsége, hogy a postai szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé és hozzáférhetővé tegye, ezáltal biztosítva, hogy lakóhelye földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül a lakosság hozzáférjen az egyetemes postai hálózat igénybevételével ellátható, megfizethető és megfelelő minőségű postai szolgáltatásokhoz. A 2024. március 28-ától hatályos kormányrendeletben is ez érvényesül, amelynek értelmében az egyetemes postai szolgáltatót, azaz a Magyar Posta Zrt-t minden esetben közvetlen teljesítési kötelezettség terheli.

Ugyanakkor hangsúlyozták, mindez nem jelent kizárólagosságot, így nem csorbul a webshop szerződéskötési szabadsága, további futárszolgálatokkal megállapodhat. A jogszabály teljesítése érdekében a webshopoknak a posta honlapján történő regisztrációt követően elegendő a Magyar Posta Zrt. postai (kézbesítési) szolgáltatásának többi szolgáltatóval azonos módon történő feltüntetése honlapjukon.

Ennek alapján tehát a lazább értelmezés lehetett a törvényalkotó célja, így a webshopok – legalábbis részben – megnyugodhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!