TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 4. 18:17
mfor.hu

Fő tulajdonosa, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank tett a hitelintézetbe 210 millió forintot, amellyel annak jegyzett tőkéje 46 milliárd 420 millióra emelkedett.

A tőkeemelésről a három pénzintézet – a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank és a B3 Takarék – egyesüléséből április 30-án létrejött új Takarékbank rendkívüli közgyűlése döntött. Méghozzá annak a napirendi pontnak a keretében, amely az egyesült pénzintézet felé vállalt pótlólagos vagyoni hozzájárulás elmaradása miatti tőkekülönbözet pótlását indítványozta – ahogy arról előzetesen az Mfor.hu beszámolt.

Lépéséről lépésre Lépéséről lépésre

Mint a közgyűlésről nyilvánosan közzétett dokumentumból kiderül, a 210 millió forintos tőkét az új Takarékbank fő tulajdonosa, a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank vállalta magára, amelynek a közgyűlés másnapjáig, május 31-éig kellett teljesítenie. Ezzel tulajdoni részesedése 98,56 százalékra emelkedett. A többi részvényen 27-en osztoznak, ebből 7 gazdasági társaság, 20 pedig magánszemély.

A társaságok közül a Takarék Egyesült Szövetkezet rendelkezik a legnagyobb, 0,28 százalékos részesedéssel. A szövetkezet tavaly karácsony előtt alakult vagyonkezelésre, mindössze 230 ezer forintos jegyzett tőkével – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. Az viszont már nem, hogy kik a szövetkezet tulajdonosai, a cégkivonatban csupán az szerepel, hogy a három-három tagú igazgatóságában és felügyelőbizottságában regionális takarékok (Centrál, M7, 3A, Fókusz) vezetői is szerepelnek.

Részvényes még az új Takarékbankban az Arthur Bergmann Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ennek tulajdonosa Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatójának cége, az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amely a napokban jelentette be a TV2-csoport felvásárlását. Vidának egyébként személyesen is van közvetlenül egy kisebb, mindössze 0,06 százalékos részesedése az új Takarékbankban.

Mint ahogy az Abraham Goldman székhelyére bejegyzett más cégeknek is. Ezek: Bergmann Credit Management Szolgáltató Kft., Ceres Manufaktúra Kft. és AB Banksoft Plus Szolgáltató Kft.

A Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank, valamint a B3 Takarék Szövetkezet egyesülése az első lépcsője volt a Takarék Csoport átalakulásának, amelynek következő lépéseként az új Takarékbankhoz a tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.