2019. június 4. 18:17
mfor.hu

Fő tulajdonosa, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank tett a hitelintézetbe 210 millió forintot, amellyel annak jegyzett tőkéje 46 milliárd 420 millióra emelkedett.

A tőkeemelésről a három pénzintézet – a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank és a B3 Takarék – egyesüléséből április 30-án létrejött új Takarékbank rendkívüli közgyűlése döntött. Méghozzá annak a napirendi pontnak a keretében, amely az egyesült pénzintézet felé vállalt pótlólagos vagyoni hozzájárulás elmaradása miatti tőkekülönbözet pótlását indítványozta – ahogy arról előzetesen az Mfor.hu beszámolt.

Lépéséről lépésre Lépéséről lépésre

Mint a közgyűlésről nyilvánosan közzétett dokumentumból kiderül, a 210 millió forintos tőkét az új Takarékbank fő tulajdonosa, a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank vállalta magára, amelynek a közgyűlés másnapjáig, május 31-éig kellett teljesítenie. Ezzel tulajdoni részesedése 98,56 százalékra emelkedett. A többi részvényen 27-en osztoznak, ebből 7 gazdasági társaság, 20 pedig magánszemély.

A társaságok közül a Takarék Egyesült Szövetkezet rendelkezik a legnagyobb, 0,28 százalékos részesedéssel. A szövetkezet tavaly karácsony előtt alakult vagyonkezelésre, mindössze 230 ezer forintos jegyzett tőkével – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. Az viszont már nem, hogy kik a szövetkezet tulajdonosai, a cégkivonatban csupán az szerepel, hogy a három-három tagú igazgatóságában és felügyelőbizottságában regionális takarékok (Centrál, M7, 3A, Fókusz) vezetői is szerepelnek.

Részvényes még az új Takarékbankban az Arthur Bergmann Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ennek tulajdonosa Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatójának cége, az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amely a napokban jelentette be a TV2-csoport felvásárlását. Vidának egyébként személyesen is van közvetlenül egy kisebb, mindössze 0,06 százalékos részesedése az új Takarékbankban.

Mint ahogy az Abraham Goldman székhelyére bejegyzett más cégeknek is. Ezek: Bergmann Credit Management Szolgáltató Kft., Ceres Manufaktúra Kft. és AB Banksoft Plus Szolgáltató Kft.

A Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank, valamint a B3 Takarék Szövetkezet egyesülése az első lépcsője volt a Takarék Csoport átalakulásának, amelynek következő lépéseként az új Takarékbankhoz a tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.