2019. május 22. 16:01
mfor.hu

A május 30-ára összehívott részvényesi összejövetel egyik napirendi pontja a kívülállók számára talányos, nevezetesen, az új Takarékbank felé vállalt pótlólagos vagyoni hozzájárulás elmaradása miatti tőkekülönbözet pótlása.

Ez a napirendi pont egy, az egyesüléssel összefüggő technikai jellegű eljárást takar – válaszolták az Mfor.hu megkeresésére az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknál. Hogy milyet, arra nem tértek ki. Az általunk megkérdezett szakjogászok szerint pótlólagos vagyoni hozzájárulási kötelezettség két esetben merülhet fel. Az egyik, ha egy társaság saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá csökken, amit a törvény szerint a tulajdonos(ok)nak rendezni kell. Ám erről a Takarékbank esetében nincs szó. A másik eset, ha a tulajdonos(ok)nak közgyűlési határozat szerint kell tőkét tenniük a cégbe, ám ezt nem tették meg.

Október végéig további egyesülésekre kerülhet sor Október végéig további egyesülésekre kerülhet sor

Az április 30-ától működő új Takarékbank három pénzintézet – a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank és a B3 Takarék – egyesüléséből jött létre. Méghozzá cégjogilag úgy, hogy a Mohácsi Takarék Bankba olvadt a másik kettő, s hivatalosan az új Takarékbank a Mohácsi Takarék Bank jogutódja.

Az ominózus napirendi pontra a cégbíróságon fellelhető dokumentumokban sem lehet egyértelmű magyarázatot találni. Ezek szerint az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank – mint alapító – vezetői testülete április 29-én úgy döntött, hogy módosítja a Mohácsi Takarék Bankra vonatkozóan meghozott január 30-ai alapítói határozatot, amely 2 milliárd forint összegű, elsőbbségi részvények kibocsátásával megvalósuló alaptőke-emelést írt elő. A 2 milliárdos tőkeemelés következtében a Mohácsi Takarék Bank (vagyis ezek szerint jogutódja, az új Takarékbank) jegyzett tőkéje 48,42 milliárd forintra nőtt. Ebből 46,42 milliárdot 4642 darab, egyenként tízmillió forint névértékű törzsrészvény testesít meg, 2 milliárdot pedig 200 ezer darab, egyenként tízezer forint névértékű osztalékelsőbbségi részvény, amelyek 12,5 százalék osztalékra jogosítják fel a tulajdonosukat, ez esetben az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankot.

Ez lehet az oka annak, hogy a cégbíróság az új Takarékbank Zrt. jegyzett tőkéjeként először, április 26-án 46,42 milliárd forintot jegyzett be, április 30-ai hatállyal, ami azonban ma már törlés alatt áll, miközben „bejegyzés alatt” kitétellel már 48,42 milliárd forint szerepel.

Ez azonban nincs összefüggésben azzal, hogy a május 30-ai rendkívüli közgyűlés első napirendi pontja az új Takarékbank felé vállalt pótlólagos vagyoni hozzájárulás elmaradása miatti tőkekülönbözet pótlása – közölték az Mfor.hu-val az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknál.

A Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank, valamint a B3 Takarék Szövetkezet egyesülése az első lépcsője a Takarék Csoport átalakulásának, amelynek következő lépéseként az új Takarékbankhoz a tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.