4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek banki átvilágítását és az ehhez kötődő monitoringtevékenységet áttekintő témavizsgálata után.

A bizalmi vagyonkezelés bizalmat igénylő tevékenység, és most a felügyelet hiányosságokat tárt fel, amit az MBH Banknál büntetés is követett. Az intézkedések nem befolyásolják a hitelintézetek megbízható működését, de kijavításukra szükség van, tette hozzá a hatóság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálat keretében a bizalmi vagyonkezelő ügyfelekhez kötődő ügyfél-átvilágítási és monitoringtevékenységet ellenőrizte az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (Erste Bank) és az MBH Bank Nyrt.-nél (MBH Bank), illetve utóbbi elődbankjainál. Az ellenőrzés a 2021. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra terjedt ki. Az Erste Bank csak figyelmeztetést kapott.

A felügyelet a bizalmi vagyonkezelést vizsgálta, ami több szempontból kényes üzlet.
A felügyelet a bizalmi vagyonkezelést vizsgálta, ami több szempontból kényes üzlet.
Fotó: Depositphotos

Nem volt körültekintő, mulasztott

A felügyelet megállapította, hogy az MBH Bank ügyfél-átvilágítási tevékenysége során nem járt el körültekintően, mivel több esetben, ismétlődő jelleggel nem tartotta naprakészen - az újonnan létrejött bizalmi vagyonkezelői jogviszonyokra tekintettel - az üzleti kapcsolatok céljára, tervezett jellegére vonatkozó információkat. A bizalmi vagyonkezelő ügyfelek esetében a vagyonkezelési szerződés megkötését követően minden ahhoz kapcsolódó új alszámla megnyitása újabb célt és jelleget ad a vagyonkezelő és a számlavezető közti üzleti kapcsolatnak, amelyet alapvetően csak az adott bizalmi vagyonkezelési szerződésből lehet megismerni.

A bank több esetben is mulasztott a mögöttes bizalmi vagyonkezelői szerződések tartalmának megismerésével kapcsolatban. Emiatt nem tartotta be a pénzmosási törvényben meghatározott ügyfél-átvilágítási kötelezettségét, és nem tagadta meg az érintett ügyfélre vonatkozóan, az annak megbízása alapján fizetési számlán keresztül művelet végzését, üzleti kapcsolat létesítését és az ügylet teljesítését.

Az MBH Bank nem teljesítette haladéktalanul a pénzmosásgyanús tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét sem, mivel számos bizalmi vagyonkezeléshez kapcsolódó szokatlan ügylet vonatkozásában csak késedelmesen ismerte fel a bejelentések szükségességét a Pénzmosás és Terrorizmuselhárítási Iroda felé. Az MNB hiányosságot tapasztalt a bank által lezárt szűrőrendszeri jelzések értékelésének ellenőrzésével kapcsolatban is. Az MBH Bank gyakorlatában a kockázatalapú kontrolltevékenysége során nem helyezett kiemelt hangsúlyt arra, hogy azonos kockázatú háttérinformációk esetén, milyen módon kerülhet sor a riasztások eltérő jellegű lezárására.

Az Erste ezek szerint most körültekintőbb volt.
Az Erste ezek szerint most körültekintőbb volt.
Fotó: Depositphotos

Az Erste figyelmeztetéssel megúszta

Az Erste Bank ugyan a belső kockázatértékelésében a bizalmi vagyonkezelői tevékenységhez magas kockázati besorolást társított, azonban az ügyfél-átvilágítási intézkedéseit nem igazította hozzá, a kockázat detektálásakor nem alkalmazott fokozott ügyfél-átvilágítást. A bank korábbi hiányosságait még a vizsgálat során javította, elmaradt intézkedéseit pedig pótolta.

Az MNB 2024. június 30. és 2024. augusztus 31. közötti határnapokkal kötelezte az MBH Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére, illetve arra, hogy a hitelintézet – a vezető testületei által megtárgyalt – belső ellenőri jelentésben számoljon be ezek teljesítéséről. A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az MBH Bankra a megállapított problémák miatt. Az MNB -  mivel a bank a feltárt hiányosságokat az érintett bizalmi vagyonkezelő ügyfelek esetében javította - az Erste Bank esetében nem tartotta szükségesnek más intézkedés vagy felügyeleti bírság kiszabását, így figyelmeztetésben részesítette a hitelintézetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!