3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Budapest van a fókuszban, de ígéretes lehet Debrecen és Szeged is. Az MBH Bank továbbra is hisz a logisztikai és egyes területeken a hotelpiacban, bár utóbbi hullámzása erősnek tűnik – mondta lapunknak nyilatkozva Morvai Zsolt, a vállalati üzletág igazgatója.

A szakembert arról kérdeztük a bank által szerdán rendezett sajtóháttér-rendezvényen, hogy a külső körülmények hatására miként változhat az ingatlanfinanszírozáson belül az egyes szektorok aránya. Elmondása szerint jelenleg mintegy 50 százalék az irodák és a kiskereskedelmi ingatlanok aránya, jelentős még a hotelkitettség, de feljövőben van az ipari- és logisztikai szegmens, bár tudják, hogy az elmúlt hónapokban ez utóbbiban lassult a fejlesztési tempó és növekedett a kihasználatlanság, ami óvatosságra int minden finanszírozót.

A milliárdos Rahimkulovék tervezett Láng negyede a Váci út mentén, ahol a 130 ezer négyzetméternyi iroda mellett többszáz lakás is lehet. Egyelőre nem hallani arról, hogy bármelyik nagy bank finanszírozná. Fotó: Paulinyi&Partners
A milliárdos Rahimkulovék tervezett Láng negyede a Váci út mentén, ahol a 130 ezer négyzetméternyi iroda mellett többszáz lakás is lehet. Egyelőre nem hallani arról, hogy bármelyik nagy bank finanszírozná. Fotó: Paulinyi&Partners

Természetesen nagy reményeket fűznek a lakásprojektek hitelezéséhez a kereslet lassú növekedése és részben a kedvező hozamkörnyezet miatt. A hitelezés felfutását a második félévtől várják. Bár nem így fogalmazott, a bank elszántságából az következik, hogy nagyságrendekkel nagyobb hitelkihelyezést akarnak elérni.

„Már ott vagyunk több nagy lakásszámú projektnél és nagy potenciált látunk Budapesten egyebek mellett a XIII. kerület egyes részein, valamint Dél-Budán” - mondta az igazgató, amikor a területi fókuszról kérdeztük. 

„Mennek-e vidékre? Bevállalnak-e akkora projektet, mint például Szegeden tették a 600 lakásos óriásberuházásnál?" - szegeztük Morvai Zsoltnak, amire ő azt felelte: azt a projektet sikerrel lezárták, de vélhetően ennél jóval kisebb projekt jöhet majd szóba, látván a kereslet fokozatos erősödését. Egyébként várhatóan nem hagyják ki sem a lakossági, sem a vállalkozói hitelezést Debrecenben, illetve egy-két másik vármegyeszékhelyen.

Morvai Zsolt megerősítette, hogy óvatosságuk a hotel szegmensnél is indokolt. Budapest egyre jobban teljesít a turizmusban, így egyes körzeteiben még van lehetőség finanszírozásra. Ahogy a lakások esetében, úgy a hoteleknél is fut még a Balaton és környéke. Bár a sikeres tavalyi év után már némileg lassul a fejlesztések üteme, növekvő pályára számítanak idén.

„A szálloda szegmensben szintén bővülés volt tapasztalható, de a költségemelkedés, a lassuló gazdasági aktivitás és a reálbérek mérséklődése kockázatot jelentenek a turizmus további növekedésére és a fejlesztések finanszírozására nézve” - fejtette ki a bankvezető.

A tájékoztatón közölték, hogy a gazdasági környezetből fakadó kitettségek kezelése érdekében az MBH Bank stratégiai tervet dolgozott ki, melyben alszegmensenként meghatározott szabályok vonatkoznak a különböző besorolású ingatlanfejlesztések hitelezésére. Úgy vélik, hogy idén segítheti a piacot az infláció és a kamatkörnyezet mérséklődése, illetve ezekkel párhuzamosan a belső kereslet és fogyasztás élénkülése.

A kiskereskedelmi szegmensben a plázastop és a kiskereskedelmi forgalom lassú helyreállása miatt nem mutatkozik jelentős tér a bővülésre, az irodáknál pedig látszik, hogy nagyon befékeztek a beruházók” – összegezte a különböző ingatlanfejlesztői területeken kirajzolódó tendenciákat az MBH Bank vállalati üzletági igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!