<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

2017-ben teljesen váratlanul azzal a céllal bukkant fel Mészáros Lőrinc ügyvédje a Postás Sportegyesületnél, hogy a régóta húzódó problémákat megoldja. Pedig már mentőövet jelentő kormányhatározat is készen állt az elfogadásra, amivel a kormány kisegítette volna a 120 éves sportegyesületet.

Március végén derült ki, hogy szűk két évvel Mészáros Lőrinc ügyvédje, Vörös József megjelenése és székfoglalója után tornasport-akadémiát kap a Postás Sportegyesület. A projekt meglehetősen nagy volumenűnek tűnik hiszen csak az előkészítésre 418 millió forintot különített el a kormány. Mindezt úgy, hogy legfeljebb csak távolról nézve vannak rendben az egyesület dolgai. Az elmúlt néhány év történéseiről egy, az egyesület ügyeire jól rálátó forrásunk mesélt.

A Postás Sportegyesület kálváriája már évekkel ezelőtt elkezdődött, amikor még csak az egyesület által használt terület miatt folyt vita a tulajdonosokkal: a Magyar Postával, a Magyar Telekommal és az Antenna Hungáriával. A  három társaság szerette volna megvonni az egyesület kifejezetten nagy és értékes területre vonatkozó használati jogát. Korábbi pletykák és vélemények szerint nemes egyszerűséggel egy nagyobb cél érdekében szerették volna kipaterolni a sportegyesületet azért, hogy a jó fekvésű telket értékesítsék, vagy ingatlanfejlesztést hajtsanak végre rajta.

A pereskedés során az egyesület sokmilliós tartozást halmozott fel a közművek felé, volt, hogy már a gázt is elzárták. Forrásunk szerint az akkori elnök, Rostás Gábor igyekezett minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy a ma már 120 éves sportegyesület tovább tudjon működni az addig is használt területen.

Rostás Gábor, a Postás Sportegyesület volt elnöke (Forrás: Digisport)Rostás Gábor, a Postás Sportegyesület volt elnöke (Forrás: Digisport)

Informátorunk szerint 2016 második felében már kormányzati szintekig is eljutott az egyesület problémája, és maga Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter járt el az ügyben. Rostás Gábor az egyesület elnöke többször is tárgyalt a kormányzat képviselőivel, akik végül egy kormányhatározat-tervezet formájában ígéretet tettek arra, hogy kisegítik az egyesületet. Ez az adósságkonszolidáció volt lényegében az, aminek köszönhetően túl tudott élni a sportegyesület, annak ellenére is, hogy 2017. februárjában a NAV végrehajtási eljárást indított el. A kormányzati segítségnyújtás reményében ugyanis a hivatalos szervek, a közműcégek is a szokásosnál nagyobb türelemmel és megértéssel voltak a sportegyesület iránt.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott, 2016. november 9-i keltezésű nem nyilvános előterjesztés vezetői összefoglalója szerint az egyesület korábbi években felhalmozott adósságai már ellehetetlenítették a további működést, melynek finanszírozása az akkori keretek között nem volt biztosítható.

"Tekintettel az egyesület múltjára és korábban a sportban elért kiemelkedő eredményeire, biztosítani szükséges az egyesületen belül működő legsikeresebb szakosztályok megfelelő keretek közötti további működését, valamint azok hosszú távú fennmaradását lehetővé tevő finanszírozását" – olvasható a birtokunkba jutott előterjesztésben.

A határozat elfogadása esetén az akkori fejlesztési és emberi erőforrások miniszternek, valamint a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak kellett volna gondoskodnia a köztartozások rendezéséről, a Róna utcai sporttelephely állagmegóvási munkálatainak elvégzéséről, valamint az ehhez szükséges forrás biztosításáról. Emellett elő kellett volna segíteniük a peren kívüli egyezség megszületését a terület tulajdonosaival.

A határozathoz csatolt tájékoztató szerint az egyesület akkorra 300 millió forintos adósságot halmozott fel, emellett legalább 360 millió forintot kellett volna sürgősen állagmegóvásra fordítani a sporttelepen. 2016 végére a létesítmények katasztrofális állapotban voltak: a tornaterem több helyen beázott, a fűtést már csak gázpalackos fűtőtestekkel tudták megoldani, ami zárt térben balesetveszélyes. Télen maximum 8-10 fok volt a termekben, a hideg miatt a vízvezetékek is szétfagytak.

Az egyesület számára mentőövet jelentő kormányhatározat azonban sosem került elfogadásra és aláírásra. Helyette csak teltek-múltak a hetek. Időközben az akkori elnök, Rostás Gábor megbízatása is lejárt, a vezetőség azonban úgy döntött, rendkívüli közgyűlést nem hív össze, átmeneti megbízással majd csak májusban veszik napirendre az elnök személyének kérdését, mellyel kapcsolatban nagyon sokáig egyértelmű volt: Rostást jelölik újra erre a pozícióra.

Pár héttel a közgyűlés előtt azonban történt valami, a megoldatlan problémák az elnök személyét is támadásnak tették ki. Bár az egyesület vezetősége kitartott Rostás Gábor mellett, a szakosztályok vezetői között ez nem mindenkiről volt elmondható. Volt ugyanis, aki ebben az időszakban, 2017 elején más csatornákon keresztül kezdte el a megoldást keresni, majd egyszer csak bejelentette, lenne, aki érdeklődne az egyesület iránt, személye pedig megoldást jelentene az anyagi nehézségekre is. Ő nem volt más, mint Mészáros Lőrinc ügyvédje, Vörös József.

dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu)dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu)

Rostás Gábor, aki akkor már csak átmeneti megbízással töltötte be az egyesület elnöki posztját, úgy gondolta, talán az új elnök új lehetőségeket is jelenthetne a sportszervezet problémáinak megoldására. Vörös aztán megjelent a 2017. május 30-i közgyűlésen és megválasztották elnöknek; ekkor hatékonyabb, modernebb működésről, új lendületről és a problémák rövid időn belüli megoldásáról beszélt.

A gyakorlat azonban nem mutatta azt, hogy benne meglenne az a nagy lendület, amiről megválasztásakor tett említést. Bár Rostás is egyetértett az új elnök megjelenésével, sőt, saját maga az egyesület érdekeit szem előtt tartva lépett vissza az elnöki poszttól, Vörös mégis úgy gondolta, hogy az új lendület, az új irány és vezetőváltás keretébe belefér az, hogy még néhány hónapra a leköszönő elnököt bízza meg ügyvezetőnek. Így lényegében egy ideig minden ugyanabban a mederben folyt, mint addig, annyi különbséggel, hogy forrásunk szerint Vörös alig-alig tűnt fel az egyesület környékén.

Ugyan egy idő után "beültette" a saját emberét a Róna utcai sporttelepre, de a napi ügyeket, a problémákat nem viselte a szívén. Olyannyira nem, hogy már az ő elnöksége alatt, 2017 nyarán kikapcsolták a villanyt a telepen, november közepéig pedig nem volt gáz és fűtés sem. Idővel az alkalmazottak fizetésével is elmaradtak, részben ennek is az eredménye, hogy mára több munkaügyi per is folyamatban van a Postással szemben.

Vörös elnöki feladatai iránti csekély mértékű elköteleződését mutatja az is, hogy információink szerint az elmaradó fizetéseket részben azzal próbálta indokolni, hogy hónapokig nem volt rendelkezési joga az egyesület bankszámlája felett. Információink szerint a perekben nem áll fényesen az egyesület és Vörös József szénája, több ügyben is vesztésre állnak. A sportszervezet mára szinte alig működik, egyedül a torna szakosztály az, ami érdemi tevékenységet fel tud mutatni, ami el is várható egy olyan egyesülettől, mely egy egész akadémiát fog kapni az államtól.

Az elmúlt évek történései azonban némileg többről szólnak, mint Vörös József térhódításáról és a tornasport-akadémiáról. A 2007 óta fokozódó problémák egyik megoldását nemcsak az adósságkonszolidáció jelenthette, hanem - mint azt a gyakorlat mutatja - a sportegyesület szakosztályainak szűkítése is, ami a régi elnök, Rostás Gábor irányítása alatt nem történhetett volna meg. Már csak azért sem, mert Rostás múltja az asztaliteniszhez is kötődik, ebből fakadóan pedig nem hagyta volna leépülni az egyesület ezen sikeres szakosztályát. Forrásunk véleménye szerint az egyesületet bedönteni, majd esetleg szűkebb keretek között "újjáépíteni" egy új elnök irányítása alatt lehet, erre a feladatra pedig kiválóan alkalmas volt a tornalobbi által – melynek élharcosa Schmitt Pál felesége volt, Makray Katalin, egykori postásos tornász -  a Postáshoz irányított Mészáros Lőrinchez - és egyes források szerint Orbán Viktorhoz is - közel álló budapesti ügyvéd.

Forrásunk szerint ígéretével ellentétben Vörös első intézkedéseinek egyike volt az egyesület asztalitenisz-szakosztályának szétverése, a tornalobbi számára ugyanis a sportág szinte már zavaró tényező volt a szervezetnél. Vörös sport és asztalitenisz iránt hiányzó elköteleződését mutatja az is, hogy az egyesület legeredményesebb sportolóját, Kertai Ritát úgy rúgta ki rendkívüli felmondással, hogy ő épp részt vett a US Openen és 2018-ban világbajnok lett a senior vb-n egyéniben és párosban is.

A munkaügyi perekkel, az egyesület tartozásaira irányuló kérdéseinkkel megkerestük a Postás Sportegyesületet is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Rostás Gábor, az egyesület volt elnöke pedig nem kívánta kommentálni az esetet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.