2p

Bejegyezték a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-t, vezetője egyelőre ugyanaz, mint a megszüntetett Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ).

20 millió forintos jegyzett tőkével és 150 millió forint tőketartalék mellett 2023. december 19-én bejegyezték a Cégbíróságon a HungaroMet Magyar Meteorológiai Zrt.-t, igazgatója ugyanaz az Szanka Gábor, akit július 1-jén neveztek ki. Székhelye a Magyar Meteorológiai Társasággal megegyezik. Az új cég felett Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Szankát egy évvel azután nevezték ki, hogy az esőt valószínűsítő előrejelzés miatt elmaradt augusztus 20-án a tűzijáték, s végül egy héttel később a milliós tételes lövedékeket. Emiatt az akkori miniszter, Palkovics László menesztette a szolgálat két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Most pedig szintén ő lett az új cég vezetője.

Új szelek fújnak. Fotó: Depositphotos
Új szelek fújnak. Fotó: Depositphotos

Szanka Gábor a LinkedIn profilja alapján 49 éves közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Corvinuson és a CEU-n is szerzett diplomát, eddig főleg multinacionális cégeknél dolgozott, legutoljára a BISZ Zrt. üzlet- és informatikai fejlesztési igazgatójaként dolgozott.

Az igazgatóság tagja még Nagy Zoltán elnök, a Primus Eco Kft. résztulajdonosa és Kiss Evelin, a MAVIR Zrt. üzletfejlesztési igazgatója is.

A felügyelőbizottságban (fb) helyet kapott Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős államtitkár, Csere Anita, akinek a neve ismeretlenül csenghet, pedig az intézmény 2022-es költségvetési beszámolóját is ő írta alá, lévén ő a Költségvetési Főosztály vezetője. Az fb tagja még Szlávikné Tichy Sarolta is, aki a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja volt 2022 júliusáig, amikor a meteorológiai szolgálat teljes átalakítását bejelentették.

A december 6-i Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány célja az OMSZ megszüntetése, és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. létrehozásának okai többek között:

  • Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése,
  • az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása,
  • a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!