<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mindenki tudja, hogy egy szépen kitakarított, rendezett ingatlanra sokkal könnyebb vevőt találni, mint ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a megfelelő felújítási munkálatok elvégzésével akár magasabb áron is elkelhet az ingatlan. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mutatás előtti lakásfelkészítéssel avagy home staginggel akár milliókat is nyerhetünk. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni.

Az ingatlanpiac ma szinte ki van éhezve jó minőségű, igényes, jól funkcionáló ingatlanokra, és Budapest belvárosában most épp sok ilyet találni, de az ország többi részén alig-alig. A járvány ugyan megbolygatta az ingatlanpiacot, a nyaralók tekintetében azonban élénk keresletnövekedést tapasztaltak, ami a járvány elcsendesedése után sem torpant meg. Talán azt sem túlzás állítanunk, hogy a Balatoni régió az ország egyik legkiemelkedőbb területe ebből a szempontból. Ugyanakkor a rendkívül magas ingatlanárak megváltoztatták a vásárlók hozzáállását is: már nem hajlandóak bármit megvenni magas áron, minőségi ingatlanokat akarnak. Ilyenből pedig kevés van.

Még egy jó elhelyezkedésű, nem túlárazott ingatlan eladása is problémákba ütközhet, ha az ingatlant nem készítjük fel megfelelően az eladásra, és nem készítünk róla jó minőségű fotókat. Az első és legszembetűnőbb probléma az szokott lenni, ha az ingatlan rendetlen, túlzsúfolt, de akadhatnak nagyobb problémák is, mint például az elosztás vagy a megfelelő karbantartás hiánya.

Igen, itt nem véletlenül írtunk karbantartást, ugyanis felújításra nem mindig van szükség. Azaz vannak olyan felújítási munkálatok, amelyek nem feltétlenül hozzák vissza az árukat eladásnál, és vannak olyanok is, amelyek megtérülnek. Hogy mit érdemes és mit nem elvégezni, azzal kapcsolatban érdemes szakértő segítségét kérni.

A home staging lakott lakások esetében természetesen nehezebben kivitelezhető. Minimálisan azonban annyit érdemes megtennünk, hogy az átlagosnál nagyobb rendet tartunk, amikor meghirdetjük a lakásunkat. Ha pedig vevő érkezik, akkor őt úgy várjuk, mint ha egy vendéget fogadnánk. A felesleges holmikat ki kell dobni, áttekinthető, körbejárható állapotot kell megvalósítani, ami megmutatja az ingatlan adottságait és lehetőségeit.

Egy nem lakott ingatlannál persze több lehetőségünk van, itt egy átalakításba is könnyebben belefogunk, amennyiben az indokolt. Fontos azonban, hogy a nem lakott ingatlan se legyen üres, legyen benne néhány bútor, de ha lakott ingatlant szeretnénk eladni, az se emlékeztessen bútoraktárra.

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy felújításra bár szükség lehet a könnyebb értékesíthetőség érdekében, ennek azonban nem szabad arra irányulnia, hogy a hibákat próbáljuk meg eltakarni vagy elfedni, mondjuk egy festéssel. Emellett fontos, hogy ne merülhessen fel ennek a gyanúja sem. A rejtett hibák eltakarása ugyanis nem csak etikátlan, hanem ezek miatt a vevő később pereskedhet és kártérítést érvényesíthet.

Emellett kiemelten fontos a styling, azaz a sok apró részlet, amivel életet lehet lehelni az ingatlanba, azok az apró dekorációk, lakástextilek, amik az otthonosság érzetét keltik. Hiszen ezek nélkül csak egy szépen felújított, de élettelen teret lehet létrehozni, és pont az a “wow” érzés fog hiányozni az ingatlanból, ami megfogja a vevőt és első pillantásra leveszi a lábáról.

A munka itt azonban még nem ér véget, profi marketinganyagot kell írni, jó minőségű fotókat kell készíteni, végül el kell indítani a hirdetést olyan neves portálokon, mint például az Ingatlantájoló.hu.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.