<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lezárul az Opus Global év elején bejelentett tőkeemelése. Az Opusba pakolták a Mészáros Építőipari Holding és a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, és apportálták a Kall Ingredients Kft.-vel szemben fennálló követeléseket. Az erőműbizniszt a Mediaworksöt tulajdonló cég eladásával finanszírozták, de azt is a Mészáros-érdekeltség Talentis vette meg. Az Opus saját tőkéje 250 milliárd forint fölé nő.

Lezárul a Mészáros Lőrinc-társtulajdonolta OPUS GLOBAL Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés: a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával több, mint 200 milliárd forinttal nő az OPUS Global saját tőkéje, áll az Opus pénteki közleményében.

A most bejelentett tranzakciók részeként az igazgatóság arról is döntött, hogy a Mátrai Erőmű többségi részesedésének megszerzését a Mediaworks Hungaryt is magába foglaló Opus Press Zrt. értékesítésével finanszírozza. A médiacsoportot a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. vásárolja meg, az adásvételi ügyleteken az OPUS közel 3 milliárd forintos profitot realizál. A 9 hónap alatt véghez vitt apportok és üzletrész vásárlások hatásai jelentősen túlszárnyalják a menedzsment előzetesen bejelentett várakozásait, az OPUS Global Nyrt. saját tőkéje ugyanis 250 milliárd forint fölé növekedhet. Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az OPUS eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat működéséből jövőre 20-25 milliárd forint EBITDA várható.

Mészáros Lőrinc (hátul) újabb sikernek örülhet.
Mészáros Lőrinc (hátul) újabb sikernek örülhet.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. igazgatósága csütörtökön elfogadta a Mészáros Építőipari Holding (MÉH) Zrt. 51 százalékára a nemzetközi szakértő (PwC) által meghatározott piaci értéket és az ennek az apportnak megfelelő tőkeemelést – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Mészáros és Mészáros Kft-t, továbbá az R-KORD Kft-t 100 százalékban tulajdonló MÉH Zrt. 51 százalékos üzletrészének értéke 59,759 milliárd forint; a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással történő tőkeemelés során kibocsátandó 97 805 822 darab új részvénynél is a februárban 611 forintban rögzített árfolyamot veszik figyelembe.

Az igazgatóság döntött arról is, hogy az OPUS GLOBAL Nyrt. megveszi a Status Power Invest (SPI) Kft. 55,05 százalékos tulajdonrészét, amelyet a STATUS Energy Magántőkealap 9,89 milliárd forint vételáron értékesít. Az ügylettel az OPUS GLOBAL közvetett módon 2019 június végére – a prágai befektetőcsoport, az EPH Mátrai Erőműben lévő 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával – mindösszesen 72,665 százalékos irányító részvénycsomaghoz jut a magyarországi villamosenergia-ellátás szempontjából második legnagyobb hazai vállalatban. 

A tranzakciót az OPUS PRESS Zrt. értékesítéséből fedezik, amelyen mintegy 3 milliárd forintos profitot realizál az OPUS GLOBAL. A médiavállalkozásokat tömörítő céget és a tulajdonában álló további társaságokat – így a Mediaworks Hungary Zrt.-t és annak leányvállalatait (MediaLOG Zrt., DMH Magyarország Kft., Dunaújvárosi Szuperinfó Kft., Maraton Lapcsoport Kft.), valamint a PRINTIMUS Kft.-t – a nettó kötelezettségeken felül 7,4 milliárd forintért, illetve a csoport követeléseit további 2,5 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc érdekeltségében működő Talentis Group Zrt. vásárolja meg.  

Az OPUS Global Nyrt. igazgatósága csütörtöki döntésével hozzájárult ahhoz is, hogy az apportszerződés részeként a Konzum PE Magántőkealap a Kall Ingredients Kft. felé fennálló 4,36 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei társaságban. Az OPUS a tranzakció ellenértékét 9.314.820 darab új részvények zártkörű forgalomba helyezésével fedezi, melynek kibocsátási értékét az igazgatóság a szerdai záróárfolyamon, 469 forintban határozta meg.

Az út-, vasút-, híd- és vízépítési nagy projektekben aktív, jelenleg mintegy 300 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkező Mészáros Építőipari Holding, illetve a hazai áramtermelés ötödét adó Mátrai Erőmű irányító részesedésének megszerzésével lezárul az OPUS GLOBAL Nyrt. februárban bejelentett tőkeemelési sorozat. A tranzakciók nyomán az OPUS GLOBAL saját tőkéje 2018 év végére meghaladhatja a 250 milliárd forintot, amely jelentősen túlszárnyalja a társaság menedzsmentjének előzetes várakozásait. A 2017. decemberi mérlegforduló napon14,98 milliárd forintos saját tőkével rendelkező OPUS igazgatósága ugyanis a tranzakciók februári bejelentésekor még csak 110-120 milliárdos növekedést tervezett. Az eltérést a Kall Ingredients Kft. 100 százalékos üzletrészének megszerzése, a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonosi szerkezetének átalakulása, továbbá a Mészáros Építőipari Holding szakértői értékelése adja. Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az OPUS eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat jövő évi EBITDA-ja 20-25 milliárd forint lehet. 

A következő lépés a KONZUM Nyrt. beolvasztása az OPUS GLOBAL Nyrt.-be. Az egyesülési folyamat elindításáról a két társaság december 3-i rendkívüli közgyűlésein határozhatnak a részvényesek. A budapesti tőzsde történetében egyedülálló fúzió teret nyit a vállalatcsoport régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az előzetes becslések szerint a tőzsdei óriásvállalat mai árfolyamon számolva 350-400 milliárd forintos kapitalizációval, ezzel közel megegyező nagyságú, IFRS szerinti konszolidált saját tőkével és 30 milliárd forint fölötti EBITDA-val működhet már 2019-ben. A fúziót követően a piaci kapitalizáció és a pénzügyi mutatók lehetővé teszik az OPUS GLOBAL részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését. Az egyesülés utáni társaság mérete és a prosperáló ágazatokat (agrárium, energetika, építőipar, feldolgozóipar, IT és telekommunikáció, pénzügyi szektor, turizmus) tömörítő holdingszervezet áttekinthető tőzsdei működése révén vonzó lehetőséget kínál a nemzetközi nagybefektetőknek, emellett kedvezőbb finanszírozási forrásokat az OPUS GLOBAL Nyrt.-nek.