5p

Lezárul az Opus Global év elején bejelentett tőkeemelése. Az Opusba pakolták a Mészáros Építőipari Holding és a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, és apportálták a Kall Ingredients Kft.-vel szemben fennálló követeléseket. Az erőműbizniszt a Mediaworksöt tulajdonló cég eladásával finanszírozták, de azt is a Mészáros-érdekeltség Talentis vette meg. Az Opus saját tőkéje 250 milliárd forint fölé nő.

Lezárul a Mészáros Lőrinc-társtulajdonolta OPUS GLOBAL Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés: a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával több, mint 200 milliárd forinttal nő az OPUS Global saját tőkéje, áll az Opus pénteki közleményében.

A most bejelentett tranzakciók részeként az igazgatóság arról is döntött, hogy a Mátrai Erőmű többségi részesedésének megszerzését a Mediaworks Hungaryt is magába foglaló Opus Press Zrt. értékesítésével finanszírozza. A médiacsoportot a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. vásárolja meg, az adásvételi ügyleteken az OPUS közel 3 milliárd forintos profitot realizál. A 9 hónap alatt véghez vitt apportok és üzletrész vásárlások hatásai jelentősen túlszárnyalják a menedzsment előzetesen bejelentett várakozásait, az OPUS Global Nyrt. saját tőkéje ugyanis 250 milliárd forint fölé növekedhet. Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az OPUS eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat működéséből jövőre 20-25 milliárd forint EBITDA várható.

Mészáros Lőrinc (hátul) újabb sikernek örülhet.
Mészáros Lőrinc (hátul) újabb sikernek örülhet.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. igazgatósága csütörtökön elfogadta a Mészáros Építőipari Holding (MÉH) Zrt. 51 százalékára a nemzetközi szakértő (PwC) által meghatározott piaci értéket és az ennek az apportnak megfelelő tőkeemelést – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Mészáros és Mészáros Kft-t, továbbá az R-KORD Kft-t 100 százalékban tulajdonló MÉH Zrt. 51 százalékos üzletrészének értéke 59,759 milliárd forint; a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással történő tőkeemelés során kibocsátandó 97 805 822 darab új részvénynél is a februárban 611 forintban rögzített árfolyamot veszik figyelembe.

Az igazgatóság döntött arról is, hogy az OPUS GLOBAL Nyrt. megveszi a Status Power Invest (SPI) Kft. 55,05 százalékos tulajdonrészét, amelyet a STATUS Energy Magántőkealap 9,89 milliárd forint vételáron értékesít. Az ügylettel az OPUS GLOBAL közvetett módon 2019 június végére – a prágai befektetőcsoport, az EPH Mátrai Erőműben lévő 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával – mindösszesen 72,665 százalékos irányító részvénycsomaghoz jut a magyarországi villamosenergia-ellátás szempontjából második legnagyobb hazai vállalatban. 

A tranzakciót az OPUS PRESS Zrt. értékesítéséből fedezik, amelyen mintegy 3 milliárd forintos profitot realizál az OPUS GLOBAL. A médiavállalkozásokat tömörítő céget és a tulajdonában álló további társaságokat – így a Mediaworks Hungary Zrt.-t és annak leányvállalatait (MediaLOG Zrt., DMH Magyarország Kft., Dunaújvárosi Szuperinfó Kft., Maraton Lapcsoport Kft.), valamint a PRINTIMUS Kft.-t – a nettó kötelezettségeken felül 7,4 milliárd forintért, illetve a csoport követeléseit további 2,5 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc érdekeltségében működő Talentis Group Zrt. vásárolja meg.  

Az OPUS Global Nyrt. igazgatósága csütörtöki döntésével hozzájárult ahhoz is, hogy az apportszerződés részeként a Konzum PE Magántőkealap a Kall Ingredients Kft. felé fennálló 4,36 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei társaságban. Az OPUS a tranzakció ellenértékét 9.314.820 darab új részvények zártkörű forgalomba helyezésével fedezi, melynek kibocsátási értékét az igazgatóság a szerdai záróárfolyamon, 469 forintban határozta meg.

Az út-, vasút-, híd- és vízépítési nagy projektekben aktív, jelenleg mintegy 300 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkező Mészáros Építőipari Holding, illetve a hazai áramtermelés ötödét adó Mátrai Erőmű irányító részesedésének megszerzésével lezárul az OPUS GLOBAL Nyrt. februárban bejelentett tőkeemelési sorozat. A tranzakciók nyomán az OPUS GLOBAL saját tőkéje 2018 év végére meghaladhatja a 250 milliárd forintot, amely jelentősen túlszárnyalja a társaság menedzsmentjének előzetes várakozásait. A 2017. decemberi mérlegforduló napon14,98 milliárd forintos saját tőkével rendelkező OPUS igazgatósága ugyanis a tranzakciók februári bejelentésekor még csak 110-120 milliárdos növekedést tervezett. Az eltérést a Kall Ingredients Kft. 100 százalékos üzletrészének megszerzése, a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonosi szerkezetének átalakulása, továbbá a Mészáros Építőipari Holding szakértői értékelése adja. Az új termelővállalatokban szerzett tulajdon az OPUS eredményességére is pozitív hatással lesz, a tőzsdei vállalat jövő évi EBITDA-ja 20-25 milliárd forint lehet. 

A következő lépés a KONZUM Nyrt. beolvasztása az OPUS GLOBAL Nyrt.-be. Az egyesülési folyamat elindításáról a két társaság december 3-i rendkívüli közgyűlésein határozhatnak a részvényesek. A budapesti tőzsde történetében egyedülálló fúzió teret nyit a vállalatcsoport régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az előzetes becslések szerint a tőzsdei óriásvállalat mai árfolyamon számolva 350-400 milliárd forintos kapitalizációval, ezzel közel megegyező nagyságú, IFRS szerinti konszolidált saját tőkével és 30 milliárd forint fölötti EBITDA-val működhet már 2019-ben. A fúziót követően a piaci kapitalizáció és a pénzügyi mutatók lehetővé teszik az OPUS GLOBAL részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését. Az egyesülés utáni társaság mérete és a prosperáló ágazatokat (agrárium, energetika, építőipar, feldolgozóipar, IT és telekommunikáció, pénzügyi szektor, turizmus) tömörítő holdingszervezet áttekinthető tőzsdei működése révén vonzó lehetőséget kínál a nemzetközi nagybefektetőknek, emellett kedvezőbb finanszírozási forrásokat az OPUS GLOBAL Nyrt.-nek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!