2019. május 2. 14:18

Április végén jegyezték be a tulajdonosváltást az A Plakat Kft.-nél.

A felcsúti milliárdosnak nemcsak a mezőgazdaság a szívügye, hanem a médiareklám területe is. Legalábbis ez szűrhető le abból, hogy egy újabb volt Simicska-céget vett a saját nevére, ahelyett valamelyik nagyobb vállalata alá vonta volna be. Ugyanez történt Simicska agrárcégével, a Mezort Zrt.-vel is.

Mészáros Lőrinc (fotó: MTI) Mészáros Lőrinc (fotó: MTI)

Simicska Lajos a hírhedt G-nap után egészen 2018 nyaráig birtokolta a vállalatait, majd júliusban minden érdekeltségét eladta üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Már ekkor is lehetett gyanítani, hogy a Simicska-cégek végül Mészáros Lőrinc körében fognak kikötni, a sejtésből idővel azonban tény lett. Nyerges Zsolttól előbb Mészáros bizalmasához, Vörös Józsefhez került több cég is, melyek közül több még jelenleg is a birtokában van. Az újraosztás során a cégbirodalom építőipari zászlóshajója, a Közgép Szíjj Lászlóhoz került, a média területén működő cégek a jobboldali alapítvány égisze alatt működnek tovább.

Mészáros elsőként a mezőgazdasággal foglalkozó ékkövet nézte ki saját magának, a Mezort Zrt.-t. 2018. december 7-én pedig egyedüli tulajdonosként be is jegyezték, pár nappal később az igazgatóságba is beültette a saját fiát.

Most újabb céget vett a saját nevére. 2018. április 5-étől a jelenleg is Vörös József, ügyvéd tulajdonában lévő Pro-Aurum Zrt. és a NEO-MET Kft. mellett Mészáros Lőrinc is az A Plakat Kft. tulajdonosai között szerepel. A tulajdonviszonyokban történő változást április 29-én jegyezték be.

Az A Plakat Kft. fő tevékenysége médiareklám, leánycége nincs, viszont még 2017-ben a Simicska-cégek leívelő szakaszában is 102 milliós árbevételt tudott elérni, ami alig marad el a 2013-ban - a problémáktól mentes időszakban elért 141 milliótól. A társaság tulajdonosai a 2017-es 30 milliós nyereséget az eredménytartalékból elvett 70 millió forinttal kiegészítve kifizették osztalékként.

Az A Plakat Mészároshoz kerülése után Vörös József ügyvédnél még 9 egykori Simicska-cég, valamint leányvállalataik pihennek:

  • a Publimont Kft.,
  • a NEO-MET KFt.,
  • a PRO A Kft.,
  • a PRO B Kft.,
  • a Lánchíd Rádió Kft.,
  • a Pro-Aurum Zrt.,
  • a Megapolis Media Zrt.,
  • a Pro-Ráta Holding Zrt.,
  • és az Euro Publicity Kft.