<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

2021. január 4-én az adatszolgáltatásra kötelezettek köre tovább bővült. Továbbá az említett dátumtól minden számlát továbbítani kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Ezeket hallva sokakban jogosan merül fel a kérdés: mi lesz a PTGSZLAH nyomtatvánnyal?

 Mire jó a PTGSZLAH nyomtatvány? Ezen a nyomtatványon kerültek bejelentésre azoknak a számláknak az adatai, melyek nyugta helyett készültek. Minden olyan hónapra vonatkozott a benyújtási kötelezettség, melyben nyugta helyett került kiállításra számla.

A nyomtatvány benyújtása plusz adminisztrációs terhet jelentett

A 48/2013.(XI.15.) NGM rendelet 1. sz. mellékletében szereplő vállalkozásoknak kell a nyugtát pénztárgéppel kiállítani. Azonban lehetőség van arra, hogy az említett vállalkozások ezalól mentesüljenek, amennyiben minden alkalommal számlát állítanak ki nyugta helyett. A mentesüléshez kellett benyújtani a PTGSZLAH nyomtatványt.

Ez a folyamat plusz adminisztrációs terhet jelentett a vállalkozások számára. Mivel 2021. január 4-én az adatszolgáltatásra kötelezettek köre tovább bővült, indokolatlanná vált, hogy a PTGSZLAH nyomtatványt az érintett vállalkozások továbbra is benyújtsák.

Nehezen indokolhatóvá vált a PTGSZLAH nyomtatvány kötelező benyújtása

Mivel nehezen indokolhatóvá vált a PTGSZLAH nyomtatvány benyújtása, a Pénzügyminisztérium eltörölte ezt a kötelezettséget. A döntést az érintett vállalkozásokat terhelő plusz adminisztrációs feladatok csökkentésével magyarázta. Az említett hatályon kívül helyezés a Magyar Közlöny 2020. évi 295. számában, 2020. december 30-án kihirdetett 17/2020. (XII.30.) PM rendelet 4. §-a tartalmazza.

Mivel 2021. január 4-én az adatszolgáltatásra kötelezettek köre tovább bővült, számos vállalkozás számára plusz adminisztrációs terhet jelent a NAV felé kötelező online adatszolgáltatás. Amennyiben szeretnéd, hogy egy online számlázó program végezze el ezt a feladatot helyetted, válaszd a Billingo online számlázó nyújtotta lehetőségeket!

2021 január hónapra is be kell küldeni a PTGSZLAH nyomtatványt?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy utoljára 2020 december hónapra kötelező benyújtani a nyomtatványt, amennyiben az említett hónapban nyugta helyett számla került kiállításra? Nem feltétlenül, elképzelhető, hogy 2021. január hónapra vonatkozóan 2021. február 15-ig kell benyújtani az utolsó PTGSZLAH nyomtatványt.

Mikor lehetséges ez? Akkor, ha 2021. január 1. és január 3. között számla került kiállításra nyugta helyett, hiszen erre az időszakra nem vonatkozik a kötelezettség eltörlése. A PTGSZLAH nyomtatvány használatára 2021. január 4. napjától nincs szükség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.